NEWS

28. međunarodna studentska kiparska škola Montraker počinje 3. rujna

Andi_Bancic_Canon_5D_13.09.2012_5842
foto: Andi Bančić
30.08.2018. 15:07; Učitavanja: 210; Početna / Kultura / 28. međunarodna studentska kiparska škola Montraker počinje 3. rujna

U ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine s radom počinje 28. međunarodna studentska kiparska škola Montraker. Svečano otvaranje održat će se u 18 sati u staroj školi u Vrsaru, gdje će se predstaviti prošlogodišnji katalog te izložiti radovi s prošlogodišnjeg fotonatječaja Montrakera.

I ove godine će se održati fotonatječaj na koji se mogu javiti svi zainteresirani fotografi. Podijelit će se i tri nagrade – prva nagrada iznosi 3.000 kn, druga 2.000 kn i treća 1.000 kn. Detaljnije o natječaju može se potražiti na stranicama Učilišta www.poup.hr.

Posjetitelji mogu pratiti rad sudionika sve do 15. rujna od ponedjeljka do subote 8 – 12 i 16 – 19 sati.

Ove će godine u radu škole sudjelovati sljedeće akademije: 

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb

  • mentor: Peruško Bogdanić (Umjetnički direktor Montrakera)
  • student: Ivan Nestić

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka

  • mentor: Želimir Hladnik
  • student: Roni Konstadina

Umjetnička akademija Split

  • mentor: Nikola Džaja
  • student: Davor Kamenjarin

Likovna akademija Venecija

  • mentor: Roberto Pozzobon
  • student: Mattia Cassaro

Likovna akademija Ljubljana

  • mentor: Metod Frlic
  • student: Matej Strojan

Umjetnički ravnatelj škole je akademski kipar Peruško Bogdanić. Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

Suorganizatori škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar, TZ Općine Vrsar, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Umjetnička akademija Split i Akademija za likovnu umjetnost Ljubljana.

Od samih početaka u organizaciji Škole pomažu i lokalne tvrtke – Maistra se brine za smještaj i prehranu sudionika, dok Kamen Pazin donira blokove kamena koje studenti obrađuju.

Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a za njihovo je postavljanje zaduženo komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara. Ove će se godine skulpture postaviti na morsko dno.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je i sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Međunarodna studentska kiparska škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića. Oni su tražili način kako obogatiti kulturnu ponudu Vrsara te su tako iskoristili postojeći, a napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

Print Friendly, PDF & Email