NEWS
HALF MARATON S

Započinje 23. Street art Poreč

Barbara Munjas 1
15.08.2023. 19:21; ; Početna / Kultura / Započinje 23. Street art Poreč

Najrazigraniji program Pučkog otvorenog učilišta Poreč i najkvalitetniji porečki ljetni festival ponovno će preuzeti ulice grada tijekom sedam dana, od 17. do 23. kolovoza. U svom 23. izdanju Street art Poreč donosi raznolike i inovativne oblike umjetničkog izraza – glazbeno-scenske nastupe, likovne projekte, ulične akrobacije i performanse, no zasigurno je neizostavan dio festivala prisutna publika i slučajni prolaznici koji svojim sudjelovanjem daju vrijednost i smisao porečkom festivalu ulične umjetnosti.

Street art Poreč u periodu ljetne sezone i najveće gradske vreve u igralačkoj i opuštenoj atmosferi izlaže odabrane autorske projekte i izvedbe još od 2001. godine. Ovogodišnji program festivala još će jednom predstaviti kvalitetne, atraktivne i inovativne nastupe umjetnika i izvođača, sve objedinjene u jedinstveni koncept koji promovira i potiče autorsko stvaralaštvo. Festival se istovremeno predstavlja na najposjećenijim, središnjim točkama susreta u Poreču, ali oživljava i otkriva intimne kutke grada, dajući im posebnu draž i otvarajući ih za nove susrete, priče i iskustva.

Program otvorenja održat će se u četvrtak, 17. kolovoza od 20 sati na glavnom porečkom Trgu slobode. Otvorenje festivala će uz prigodne točke iznenađenja predstaviti i cjelokupni program festivala tijekom nadolazećih dana.

U petak, 18. kolovoza program započinje od 19 sati uz cijenjenog umjetnika Đanina Božića, koji će ovom prilikom na Trgu slobode predstaviti svoju likovnu akciju naziva Putne galerije – nekoliko minijaturnih galerija koje će se kretati trgom i posjećivati prolaznike, dajući im priliku da zastanu i pomno promotre njihov postav. Od 19.30 gradom će nastupiti karizmatična pjevačica i kantautorica Barbara Munjas koja će svojim osebujnim izričajem i izvedbom zabavljati prolaznike. U 22 sata priprema se atraktivan glazbeni performans u izvedbi dvojca DBFB, koji čine Bosnyak i Observer, dijeleći strast prema elektroničkoj glazbi, Detroit i Dub technu. U prostoru terase bivšeg bara Roxy DBFB uživo će stvarati jedinstvene i očaravajuće ritmove koji će prisutne slušatelje uvući u njihove zamršene zvučne krajolike.

U subotu, 19. kolovoza u 20.30 u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine koncert će održati bend On the Corner, dok će od 21 sat na Trgu slobode nastupiti plesači porečkog Studija za izvedbene umjetnosti MOT 08 i izvesti The Greatest Showman, mjuzikl s plesnim i akrobatskim elementima koji predstavlja inspirativnu priča o drskom sanjaru koji se uzdigao ni iz čega kako bi dokazao da je sve što možete zamisliti moguće i da svatko, koliko god nevidljiv, ima nevjerojatnu priču dostojnu svijeta.

Dan za odmor – nedjelja, 20. kolovoza, pretočit će se u spavajući DJ-performans Stephanie Prekali naziva Sanjam od 19.30 na porečkoj šetnici Lungomare. U 20.30 kreće spektakl na Trgu slobode uz žonglerski ples u izvedbi Petre Rakovac iz USB-a Poreč, a slijedi mu plesna predstava Manifesting Through Something, čiju koreografiju potpisuje Judita Tripar. U izvedbi plesačica iz plesnog studija Unique i USB-a Poreč ova će predstava tematizirati i istraživati manifestaciju nesigurnosti i nelagode kroz tijelo, pokret i osjećaje.

Ponedjeljak, 21. kolovoza brojnim će porečkim zainteresiranim i talentiranim plesačima ponuditi priliku za dodatnu edukaciju i usavršavanje. Plesna umjetnica i koreografkinja Lucija Romanova održat će plesnu radionicu Expressionist, namijenjenu onima koji vole pokret i onima koji žele rasti u izdržljivosti, izražaju i fokusu. Radionica će se održati i sljedeći dan, u utorak, oba dana u trajanju po tri sata u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Sudjelovanje na radionici je besplatno, broj polaznika je ograničen, a prijave se primaju na e-adresu [email protected].

U ponedjeljak će od 18.30 na različitim lokacijama u gradu nastupati glumački performeri Matija Ljuba i Valter Roša, objedinjeni pod imenom Creative Goat. S predstavom podijeljenom u nekoliko zasebnih parodijskih točaka prepunih humora i apsurda te s aluzijama na aktualnu stvarnost i popularnu kulturu, ovaj će nam glumački dvojac otvoriti pogled u paralelni svemir, gdje je digitalno zapravo fizičko, ozbiljno je zabavno, a zabavno tragično. Od 20 sati na šetnici Lungomare u zalazak sunca održat će se plesni performans Melting Sunset, dok će se od 21 sat u Parku Olge Ban izvoditi nastup Magic is in the Air, ples na svili uz svjetlosne efekte.

Utorak, 22. kolovoza na porečkom će Lungomaru u 19.30 postaviti izložbu s radom Ulov Ognjena Rađena i Natalije Grgorinić, kompleksnim likovnim ciklusom izvedenim u nizu kombiniranih tehnika. Ovaj je ciklus sačinjen od dvanaest kašeta za ribu koje su poslužile kao prenosivi okvir za specifičan prikaz metamorfoze ljudskog svijeta u riblji i ribljeg u ljudski. U 19.30, također na Lungomaru, rezultat svog višednevnog rada na 23. Street artu predstavit će Dea Eni. Ovaj kreativni duo će, na temelju stare tradicije oslikavanja fasada kuća cvijećem radi dekoracije, ali i prizivanja blagostanja, sreće i plodnosti, te uz specifičnu žensku senzibilnost, oslikati jedan zid šetnice i svoj mural predstaviti u zalazak sunca. U 21 sat održat će se dva spektakla – jedan veliki koncert na Trgu slobode, Music On The Square, i intimniji plesni nastup Lucije Romanove u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine. Romanova u solističkoj izvedbi fizičkog teatra naziva Zhivila istražuje međuovisnost života na Balkanu i prekomjerne konzumacije alkohola i cigareta, a u srži predstave nalazi se pitanje: „Što je normalno?“

Za posljednji dan festivala, srijedu, 23. kolovoza priprema se velika atrakcija na porečkoj gradskoj rivi za najodvažniju publiku. Od 17.30 Balon Klub Zagreb u događaju Street art Street View postavit će veliki balon na vrući zrak koji će se podizati i spuštati te zainteresiranima nuditi mogućnost drugačijeg pogleda na grad Poreč. Od 19.30 na šetalištu Lungomare pokraj Sjeverne kule skupina šestoro umjetnika iz različitih područja djelovanja i naziva Studenti, skoro akademici predstavit će izvedbenu instalaciju koja spaja ples, likovnu umjetnost i glazbu. Posljednji događaj Street arta, ujedno i koncert u okviru 28. Jazza u lapidariju u 21 sat u lapidariju održat će trio QuRaTo, u sastavu Marca Quarantotta, Nevena Radakovića i Miroslava Tovirca. Otkrivanje, otklon stilske prepoznatljivosti, prevrednovanje vlastitog glazbenog iskustva i memorije odvijat će se uz bubnjeve, perkusije, sintisajzer, glas, električnu bas-gitaru, elektroniku i obradu uživo te druge instrumente i objekte.

Street art Poreč odvija se uz podršku Grada Poreča – Parenza i Turističke zajednice Grada Poreča. Festival je otvoren za sve znatiželjne posjetitelje u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu, a detaljniji opis i tijek programa moguće je pratiti na internetskoj stranici i društvenim mrežama Pučkog otvorenog učilišta Poreč te na različitim lokacijama u gradu

 

17. 8.   ČETVRTAK / THURSDAY

20.00    PROGRAM OTVORENJA – Trg slobode

 

18. 8.    PETAK / FRIDAY

19.00    ĐANINO BOŽIĆ – PUTNE GALERIJE / likovna akcija – Trg slobode

19.30    BARBARA MUNJAS / koncert – po gradu

21.00    DFBF – LIVE ELECTRONIC MUSIC – LIVE ACT / glazbeni performans – pothodnik preko puta Doma zdravlja Poreč

 

19. 8.   SUBOTA /SATURDAY

20.30    ON THE CORNER / koncert – lapidarij

21.00    MOT 08 – THE GREATEST SHOWMAN / mjuzikl – Trg slobode

 

20. 8.   NEDJELJA / SUNDAY

19.30    STEPHANIE PREKALI – SANJAM / spavajući DJ-performans – Lungomare

20.30    USB POREČ / žonglerski ples – Trg slobode

21.00    PLESNI STUDIO UNIQUE & USB POREČ U KOREOGRAFIJI JUDITE TRIPAR – MANIFESTING THROUGH SOMETHING / plesna predstava – Trg slobode

 

21. 8.   PONEDJELJAK / MONDAY

15.00 – 18.00    LUCIJA ROMANOVA / radionica plesa – Mala sala (prijave: [email protected])

18.30    CREATIVE GOAT – MOOD ENGINEERING DEPARTMENT / predstava – po gradu

20.00    MELTING SUNSET / ples s vatrom – Lungomare

21.00    MAGIC IS IN THE AIR / ples na svili – Park Olge Ban

 

22. 8.   UTORAK / TUESDAY

15.00 – 18.00    LUCIJA ROMANOVA / radionica plesa – Mala sala

19.00    OGNJEN RAĐEN I NATALIJA GRGORINIĆ – ULOV / likovni ciklus – Lungomare

19.30    DEA ENI – URBAN ART WALL PAINTING / prezentacija  – Lungomare

21.00   MUSIC ON THE SQUARE / koncert – Trg slobode

21.00    LUCIJA ROMANOVA / plesni nastup – lapidarij

 

23. 8.   SRIJEDA / WEDNESDAY

17.30    BALON KLUB ZAGREB – STREET ART STREET VIEW / gradska riva

19.30    STUDENTI, SKORO AKADEMICI / izvedbena instalacija koja spaja ples, likovnu umjetnost i glazbu – Lungomare pokraj Sjeverne kule

21.00    QuRaTo / koncert nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe – lapidarij

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email