NEWS
VALAMAR-S-sezona

2. Istarski turistički forum: Veliki investicijski val u Istarskoj županiji

09.12.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / 2. Istarski turistički forum: Veliki investicijski val u Istarskoj županiji

Privatni i javni sektor ove su godine zajednički uložili 248 milijuna eura, a taj bi se iznos iduće godine trebao povećati na 273 milijuna, dok će prema projekcijama 2009. godina sa 530 milijuna eura ulaganja biti u ovom pogledu u pravom smislu rekordna. Istaknuo je danas na Istarskom turističkom forumu Denis Ivošević, pročelnik županijskog Odjela za turizam.

Od ukupno planiranih 1,3 milijarde pojedinačno najveći će dio otpasti na investicije hotelske kuće Maistra u vlasništvu Adris grupe. Druga najveća investicija od 150 milijuna eura odnosi se na Kempinski resort Porto Mariccio.

U nove bi se turističke projekte u tom razdoblju investiralo 475 milijuna eura, a velike hotelske kuće najavile su da će u obnovu postojećih objekata uložiti još 300 milijuna eura.

U agroturističke objekte se namjerava uložiti gotovo 11 milijuna eura. Istra će u ukupnom hrvatskom turističkom prihodu, uz procjenu da će on ove godine iznositi nešto više od šest milijardi eura, sudjelovati s otprilike 2,5 milijarde eura, smatra predsjednik županijskog TZ-a Veljko Ostojić koji tu brojku temelji na podatku da će se na području te regije ove godine ostvariti trećina svih noćenja.

S obzirom na prosječno više cijene, procjenjujemo da Istra u prihodu sudjeluje s otprilike 40 posto, rekao je Ostojić. Prema posljednjim analizama, prosječna cijena koja se postiže u istarskom hotelu s tri zvjezdice u špici sezone iznosi 69,90 eura, a popunjenost kapaciteta je 78 posto, što je znatno bolje od hrvatskog prosjeka.

Dobro uložen novac

Da su 720 milijuna eura uloženih posljednje tri godine, od čega na hotelijere otpada 312 milijuna, dobar poslovni potez, potvrđuje i podatak: prije četiri godine u Istri su postojala samo tri hotela s četiri zvjezdice, ove ih je godine već 13, a uz njih su otvorena i dva hotela koja upravo očekuju rješenja i za najvišu kategoriju, pet zvjezdica, hotel Nautica u Novigradu i hotel Mulino u Plovaniji na samoj granici sa Slovenijom.

Ranko Borovečki, Jutarnji list

Print Friendly, PDF & Email