NEWS
SPORTduo – s2

SŠ Mate Balote: Četvrti po redu Erasmus projekt So is(st) Europa

347243733_1019799715708454_9094295940306492320_n
29.05.2023. 23:20; ; Početna / Novosti / SŠ Mate Balote: Četvrti po redu Erasmus projekt So is(st) Europa
Dugi niz godina učenici SŠ Mate Balote, smjer Agrotehničar, sudjeluju u Erasmus+ projektima. Novi i četvrti po redu Erasmus projekt So is(st) Europa je upravo pri kraju.
 
Projekt je trajao dvije godine, u njemu su sudjelovali učenici svih razreda poljoprivrednog programa s partnerima iz poljoprivrednih škola iz Austrije, Češke, Njemačke i Italije.
Kroz projekt su učenici iz različitih zemalja jedni drugima predstavili tradicionalna, autohtona jela iz svojih krajeva.
 
U protekle dvije godine u sklopu projekta naši učenici odradili su mobilnosti u Austriji, Italiji, Češkoj i Njemačkoj, a od 08. do 12. svibnja 2023. god. odrađena je završna mobilost u Hrvatskoj. Našim agrotehničarima u goste su došli kolege iz drugih europskih partnerskih poljoprivrednih škola.
 
Tijekom pet dana boravka u Istri pripremili smo bogat program. Predstavili smo im ljepote i znamenitosti našeg poluotoka, tradicionalna jela i poljoprivredne proizvode, a posjetili smo i nekoliko poljoprivrednih proizvođaća.
 
U ponedjeljak su se u Vinariji Kozlović u Momjanu upoznali s tehnologijom proizvodnje vina i uživali u degustiranju autohtonih vina malvazija istarska i muškat momjanski. Nakon toga su bili u pokaznom lovu na tartufe u Livadama i uživali u razgledavanju Motovuna.
 
U utorak se na agroturizmu Pekici kuhala tipična Istarska hrana: maneštra, šugo, pljukanci i domaći kruh. U pripremi jela sudjelovali su svi učenici i nastavnici i na kraju uživali u okusima i mirisima pripremljene hrane. Obišli su i polja lavande na istom gospodarstvu.
Taj dan je organiziran i posjet SŠ Mate Balote gdje su naši učenici kroz prezentacije predstavili ljepote Hrvatske, Istre i organizaciju rada škole. Popodne su se naši gosti uz stručno vodstvo upoznali sa znamenitostima Poreča.
 
Srijeda je bio dan rezerviran za vožnju brodom do Rovinja, gdje su posjetili Institut Ruđer Bošković i Muzej Batana. U Institutu su poslušali predavanja o povijesti Instituta i razlogu njegovog osnivanja i Monitoringu mora sa posebnim naglaskom na kontroli zagađenosti mora i problemima s nano i mikroplastikom u moru.
 
Četvrti dan boravka proveli su upoznavajući se s uzgojem maslina, proizvodnjom i degustacijom maslinovog ulja. Prvo su posjetili obiteljsko gospodarstvo Chiavalon u Vodnjanu, gdje su dobili mnogo korisnih informacija o maslini, kulturi koja je sve posebno zanimala. U uljari su doznali kako proizvesti maslinovo ulje i kušali nekoliko tipova različitih maslinovih ulja. Kasnije tijekom dana posjetili su Muzej maslinovog ulja u Puli i doznali sve o povijesti masline, tradiciji uzgoja maslina u Istri i proizvodnji maslinovog ulja na tradicijski i suvremeni način. Naravno, upoznali su se i sa znamenitostima Pule.
 
I zadnji dan boravka, u petak, proveli su na moru. U uvali Santa Marina kod Vabrige doznali su sve o uzgoju školjaka dagnji i kamenica u Obrtu za morski ribolov Nivio Gianluce Stojnića, a nakon toga i uživali u morskim plodovima.
 
Nadamo se kako će učenicima i nastavnicima iz partnerskih škola boravak u Istri ostati u lijepom sjećanju, da smo im približili ljepote i različitosti Istre i upoznali ih sa tradicijskim i lokalnim proizvodima.
 
Osim razmjene učenika, u dvije godine, bilo je mnogo istraživačkih aktivnosti projektnih timova iz svih škola uključenih u projekt. Izrađene su internetske platforme na kojima se mogu vidjeti radovi i rezultati projekta, mnogobrojne učeničke prezentacije i filmovi, izvještaji, recepti tradicionalnih jela i dr. Mentori i članovi projektnog tima iz Hrvatske bili su profesori struke u poljoprivrednoj školi: Marina Čanić, Mirela Marković, Margita Žiković i Orieta Milovan.
Margita Žiković
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email