NEWS

18. Dani meda u Pazinu 23. i 24. veljače

Jmapa-ašić_Ferenčić_Pinzan
13.02.2024. 19:17; ; Početna / Gospodarstvo / 18. Dani meda u Pazinu 23. i 24. veljače

Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije te predsjednik Udruge pčelara LIPA Tonči Ferenčić najavili su danas 18. Dane meda koji će se u Pazinu održati krajem sljedećeg tjedna, točnije 23. i 24. veljače 2024. godine u pazinskoj školsko – gradskoj sportskoj dvorani.

Ovu značajnu međunarodnu manifestaciju, koja ove godine postaje punoljetna, organizira tradicionalno Udruga pčelara LIPA iz Pazina. Pokrovitelji su Grad Pazin i Istarska županija, dok suorganizaciju potpisuju Hrvatski pčelarski savez, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin te Pazin sport d.o.o..

Pazinski med dio imidža Pazina

Prema riječima gradonačelnice Jašić, Dani meda rezultat su uključivanja i suradnje velikog boja subjekata, no prije svega uloženog napora pazinske Udruge pčelara LIPA koja je prepoznala važnost očuvanja, promocije i razvoja kulture bavljenja pčelarstvom.

Naglasila je i kako je zahvaljujući ovoj manifestaciji,  pazinski med danas  brend i dio imidža Pazina. Pored prodajno – izložbenog dijela, na kojem svoje pčelarske proizvode i pčelarsku opremu nudi preko osamdeset izlagača, središnja pčelarska manifestacija u Istri, koju posjeti preko 20 tisuća posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, značajna je i po svojim stručnim i edukativnim predavanjima koji se odvijaju tijekom dva dana. Na Danima meda sudjeluju tako i brojni stručnjaci koji za sudionike organiziraju strukova predavanja o važnosti pčelarstva i očuvanja prirode, a također, sve više je gostiju iz škola i dječjih vrtića koji na Danima meda uče o korisnosti i ljekovitosti meda i mednih proizvoda.

Dani meda i trendovi u svijetu

Da su Dani meda brend i najznačajnija manifestacija u Istri koja promovira pčele i pčelarstvo naglasio je i Ezio Pinzan. Zahvaljujući se Udruzi i Gradu Pazinu kao domaćinu, dodao je i kako manifestacija, pored prodajno – izložbenog dijela,  ima i ostale aktivnosti koji su trend u svijetu, naglasivši pritom zanimljiva tematska predavanja i posebno edukaciju najmlađih te budućih pčelara pred kojima su izazovi novog doba kojima treba znat doskočiti.

Dani mednih delicija kao uvertira

Gradonačelnica Jašić podsjetila je i kako su prošli petak, s ciljem popularizacije meda i pčelinjih proizvoda, započeli 8. Dani mednih delicija središnje Istre, koju organizira TZ središnje Istre, a čiji su suorganizatori  Udruga pčelara LIPA, Grad Pazin, Istarska županija, LAG Središnja Istra i Udruženje obrtnika Pazin. Dani mednih delicija predstavljaju svojevrsnu uvertiru u Dane meda, a traju sve do kraja ovog mjeseca pa je to ujedno idealna prilika za one koji posjete sajam da zaokruže mednu priču s jednim od jelovnika obogaćenih pčelinjim proizvodima koje nudi sedam ugostitelja s područja središnje Istre.

Dani meda su, dakle, ovom gastronomskom manifestacijom već u tijeku, a prema riječima predsjednika Udruge pčelara LIPA Tončija Ferenčića, pčelari su povodom nadolazeće manifestacije ovih dana posjetili vrtiće i prilagodili predavanja za najmlađe te se i iznenadili koliko mališani puno znaju, što ih, naravno, jako veseli.

Izlagači iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije, veliki interes vrtićkih grupa iz cijele Istre

Predsjednik pazinskih pčelara istaknuo je i kako ova međunarodna manifestacija i nakon 18 godina održavanja budi veliki interes izlagača i posjetitelja. Ove će godine, najavljuje, na Danima meda sudjelovati preko 80 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Posebno ga veseli najava preko 40 vrtićkih grupa iz cijele Istre.

Provedeno 26. sezonsko ocjenjivanje meda i likovno – literarni natječaj za osnovce

Duže od same manifestacije provodi se i senzorsko ocjenjivanje meda. Ove je godine održano 26. senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača na koje je pristiglo nešto manje uzorka zbog lošije godine, no, naglašeno je kako su izvrsne kvalitete. Najbolji među njima bit će nagrađeni prvog dana manifestacije, u petak 23. veljače u večernjim satima, a kada će ujedno  biti nagrađeni i najbolji radovi osnovaca koji su pristigli na likovno  – literarni natječaj koji je provela pazinska OŠ Vladimira Nazora i to među osnovnim školama Istarske županije.

Stručna predavanja

Osim izložbeno-prodajnog dijela, manifestacija je značajna i po stručnim predavanjima koji će se odvijati tijekom petka i subote u polivalentnoj dvorani. Pored predavanja Ministarstva poljoprivrede na temu „Dokazana kvaliteta – za sektor meda“, koje je na rasporedu prvog dana u 11:30 sati, nakon svečanog otvaranja, naglasak je stavljen na subotu, 24. veljače, kada je  prvo predavanje “Selekcija pčela na tolerantnost na varou i uzgoj matica na jadranskim otocima” u 9:30 sati, a nakon toga slijedi predavanja o zakonskim regulativama u pčelarstvu. Treće predavanje „Apiterapija u turizmu“ je vrlo atraktivno za istarske prilike, a četvrto je također zanimljiva naziva „Psihologija i med“.

Medni šoping u centru Pazina

Manifestacija Dani meda će biti otvorena u petak 23. veljače 2024. od 10:00 do 19:00 sati i u subotu 24. veljače 2024. od 9:00 do 18:00 sati. Ulaz na izložbu te prisustvovanje predavanjima je besplatno. Manifestaciju prate i trgovine u centru Pazina koje će i ove godine za vrijeme sajma nuditi popuste od 20% i više na dio asortimana, a uključit će se i nekoliko ugostitelja sa svojim programima. Sudjeluju: trgovina AMDS by AMADEUS jeans,  Amica,  Antica kolači i torte, trgovina Aksea i  Lulu & Lolita, krojačko – trgovački obrt Maja, Metraža Štefi, TO Nika, trgovina cipela Niki shoes i Niki fashion corner ( 3 trgovine u gradu), trgovina CLOVER,  trgovina kućanskih potrepština Tony te gift shop Poklončić (prirodna kozmetika 10%, ručno rađeni nakit 10%).

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email