NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

16. Zlatni zub, festival komedije i smijeha – ozbiljno dobar humor u porečkom kazalištu

Zlatni zub - kolaž plakata
03.03.2023. 09:06; ; Početna / Kultura / 16. Zlatni zub, festival komedije i smijeha – ozbiljno dobar humor u porečkom kazalištu

Omiljeni festival ljubitelja kazališta i dobre komedije ove će se godine održati od 8. do 24. ožujka u porečkom kazalištu i u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Na programu je 9 izvrsnih komedija za svačiji smisao za humor, što potvrđuje i činjenica da je dostupnih ulaznica za predstave svakim trenom sve manje. Festival je natjecateljskog karaktera – najbolja predstava dobiva nagradu Zlatni zub, a drugoplasirana Srebrni zub.

Službeno otvorenje 16. izdanja Zlatnog zuba, festivala komedije i smijeha, održat će se u srijedu, 8. ožujka od 19.30 u foajeu kazališta Poreč. Otvorenju slijedi prva predstava festivalskog programa – Čudo u izvedbi kazališta Moruzgva. Glavnu ulogu tumači Ecija Ojdanić, koja uz kolegu Matiju Šakoronju predstavlja treću epizodu simpatičnog i osebujnog lika Vlajke, porečkoj publici poznatog iz predstava Brodolomke i Vla-Vla-Vlajland. Brodolomke su na Zlatnom zubu 2019. godine odnijele pobjedu, a Vlajka će i ove godine imati priliku osvojiti srca porečke publike na Dan žena od 20 sati. U novim fabularnim okolnostima i na sebi svojstvenom vlaškom dijalektu Vlajka započinje kampanju za predsjednicu Republike Hrvatske te je primorana boriti se u muškom ringu političke borbe.

Sljedeću predstavu u konkurenciji donosi Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula u četvrtak, 9. ožujka u 20 sati i u okviru projekta Kazališna zima u Istri. Tekst predstave Potplaćeni! Ne plaćamo! djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa iz 1974. Komedija je to o osiromašenim radnicima koji, smatrajući da su cijene artikala u supermarketima daleko veće od njihovih platežnih mogućnosti, odluče proizvode plaćati onoliko koliko sami procijene da oni zaista vrijede. U prijevodu Aleksandra Bančića i Valtera Roše te pod redateljskom palicom Patrika Lazića ova je gorka satira smještena u naše vrijeme i ovdašnje okolnosti. U vjeri da će se u ovoj komediji pronaći mnogi radnici, potkrepljuje se jedno od glavnih načela Zlatnog zuba – smijeh je put do istine.

Petak, 10. ožujka na porečke kazališne daske donosi predstavu Dekorater u izvedbi troje cijenjenih glumaca iz kazališta Gavella, Kerempuh i Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, ujedinjenih u kazalište Lectirum. U režiji Nine Kleflin i izvedbi Ksenije Pajić, Ines Bojanić i Gorana Grgića ova neodoljiva komedija donosi niz obrata i duhovitih erotskih aluzija te odgovara na pitanje zašto se upada u ljubavni trokut i kako se iz njega izvući, a zasigurno će netko u njoj prepoznati sebe ili kakvog poznanika.

Subota je rezervirana za istarsku Scenu 15+ i predstavu sugestivna naziva Za kulturu pronti! Uz tekst Gorana Mihovilovića i režiju Majkla Mikolića putujemo u Cunculiće, gdje novoizabrani načelnik želi pitoreskno istarsko selo upisati na kulturnu kartu Europe. U kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine starosjedilačko, tradicionalno stanovništvo suočava se s navalom umjetnosti svih vrsta. Hoće li se u Cunculićima vijoriti zastava EU-a, otkrit će Zlatni zub 11. ožujka od 20 sati.

Utorak, 14. ožujka donosi pravi kazališni spektakl. Predstava Izbacivači u izvedbi legendarnog Teatra EXIT jedan je od najvećih i najoriginalnijih hitova hrvatske kazališne scene 90-ih, koji je u Poreču gostovao još 1998. godine. Danas, 27 godina nakon premijere, s više od 200 izvedbi i nizom nagrada, vraća se u novom glumačkom postavu. Režiju potpisuje Matko Raguž, kojemu je 2018. godine u Poreču dodijeljen Dijamantni zub, posebna nagrada i priznanje za doprinos smijehu u svijetu. Ova energična, dinamična i satirična predstava prepuna glazbenih i plesnih brojeva donosi nam perspektivu četvorice izbacivača u noćnom klubu. Duhovit i žestok prikaz noćnog, urbanog života i 20-ak različitih karaktera daje sliku društva i vremena u kojemu živimo, a istodobno zabavlja i upozorava te pokazuje i prokazuje način sazrijevanja mlade generacije.

Po svoju dozu smijeha na Zlatni zub doći će i porečki školarci koji će u petak, 17. ožujka u dvije jutarnje izvedbe uživati uz predstavu van festivalske konkurencije, Mama je kriva za sve Scene Gorica. Prema nagrađivanom romanu Zorana Pongrašića i u režiji Lee Anastazije Flegar stariji od 8 godina moći će se upustiti u avanture dječaka Berislava, koji se uz pomoć interneta i dviju sestara blizanki spašava od otmičara. Ova zabavna kriminalistička priča uči da ni jedna situacija u životu nije bezizlazna, djecu prikazuje kao sposobne i samostalne jedinke, a naivnost odraslih duhovito i suptilno ismijava.

Uvijek atraktivan Teatar Gavran u utorak, 21. ožujka predstavlja monokomediju Bit će sve u redu u režiji Borisa Kovačevića. Ulogu tumači Sven Jakir kao glumac i ravnatelj putujućeg teatra koji se nađe u velikim problemima kad ga zbog njegove teške naravi napuste svi suradnici. No on ne očajava – stavlja sav glumački teret na svoja leđa, samostalno glumi sve likove i izvodi najavljenu cjelovečernju predstavu u kojoj sve pršti od dinamike i humora. Nevjerojatno brze preobrazbe Jakira, lepeza različitih mjesnih govora i urnebesni karakteri grade lepršavu komediju atraktivnu svim generacijama. Sve to uz utješnu poruku, potrebnu u ovim vremenima – na kraju će sve biti u redu. Tekst predstave potpisuje Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski dramski pisac i jedini živući europski pisac koji ima kazališni festival posvećen njemu izvan svoje zemlje.

U srijedu, 22. ožujka u 20 sati na scenu stupa udomaćena splitska komičarska četvorka – Tomislav Primorac, Ante Travizi, Josip Škiljo i Ivica Lazaneo sa stand-up izvedbom Smijeh u teška vremena. Splicka Scena ovaj je šou u protekle dvije godine izvela diljem Hrvatske, a  on je sastavljen od njihovih najnovijih iskustava, osvrta i anegdota kojima ovo čudno vrijeme i okolnosti oslikavaju komičnim kistom i donose prijeko potrebno opuštanje uz prepoznatljiv dalmatinski humor.

Posljednja predstava u programu 16. Zlatnog zuba odigrat će se u petak, 24. ožujka od 20 sati. Još jednom kazalište Moruzgva, ovoga puta u režiji Ksenije Marinković i izvedbi Ane Begić Tahiri, Amara Bukvića, Ive Jerković i Ivana Čuića, donosi urnebesnu predstavu Tvorničke postavke. Ova ljubavno-erotsko-glazbeno-politička komedija daje odgovor na pitanje gdje je lakše uspjeti ili pasti – na estradi ili u politici. Ugledni zagrebački otorinolaringolog s političkim ambicijama i njegova supruga, sveučilišna profesorica antropologije, mirno su živjeli zaokupljeni isključivo znanstvenim radom, dok se u stan iznad njihova ne useli dalmatinski estradno-ljubavni par koji im u život unosi dašak neočekivane svježine.

Nakon izvedbe posljednje predstave u konkurenciji obavit će se mjerenje rezultata tzv. pljeskometra – uređaja koji mjeri jačinu pljeska nakon svake odigrane predstave. Sukladno rezultatima proglasit će se i dodijeliti prva i druga nagrada.

Detaljan program festivala dostupan je na internetskoj stranici i društvenim mrežama Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a ulaznice za predstave u iznosu od 7,96 € moguće je kupiti na internetskom sustavu www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta u radnom vremenu.

Program se održava uz podršku Grada Poreča – Parenzo, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije – Regione Istriana – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Valamara te Smile Concept Dental studija.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email