NEWS
Best of Poreč

Apel istarskih gradonačelnika Nacionalnom stožeru, traže nove mjere za cijelu zemlju

stožer-CZHR
Foto: za index.hr Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL
21.06.2020. 21:08; ; Početna / Politika / Apel istarskih gradonačelnika Nacionalnom stožeru, traže nove mjere za cijelu zemlju

Istarski gradonačelnici uputili su danas zajednički apel građanima, istarskim gostima, ali i Nacionalnom stožeru civilne zaštite, u kojem traže uvođenje novih mjera za cijelu zemlju, donosi index.hr.

“Kao što smo i očekivali, otvaranjem granica pojavili su se i novi slučajevi zaraze i za očekivati je da će ih biti još. Ušli smo u fazu suživota s virusom koja zahtijeva stalnu uključenost i hitnu reakciju na konkretne pojedinačne slučajeve. Potrebno je čim prije pronaći zlatni balans između zdravstvene sigurnosti svih naših građana i gostiju, te nastavka gospodarskih aktivnosti”, poručili su čelnici izvršne vlasti u Istri, a prenosi Glas Istre. 

Objavili su što sve traže od Nacionalnog stožera.

Što traže istarske vlasti

“Djelujemo li odmah, možemo sačuvati zdravlje naših građana i normalno nastaviti graditi turističku sezonu, koja je u Istri iz dana u dan sve snažnija. To, između ostalog, zahtijeva maksimalnu angažiranost i brzu reakciju nacionalnog Stožera. Kao što je poznato, Stožer civilne zaštite Istarske županije ponovno je bio korak ispred drugih i tražio da se hitno donese protokol za postupanje s novooboljelima. Tek tada je uslijedila reakcija Nacionalnog stožera i dobili smo nacionalni protokol. Međutim, da bi propisane mjere zaista bile učinkovite, država lokalnim zajednicama mora osigurati uvjete za njihovo provođenje. To u ovom trenutku nije slučaj i apeliramo na Vladu i nacionalni Stožer da osiguraju uvjete za operativno provođenje propisanih mjera.

Isto tako, apeliramo da se granični režim prema zemljama koje su u ovom trenutku žarište pandemije revidira sukladno epidemiološkoj situaciji. Zemlje Europske Unije stavile su pandemiju pod kontrolom, a gosti koji nam u sve većem broju dolaze iz tih zemalja znaju kako se pridržavati propisanih mjera jer su te mjere u njihovim zemljama strože nego u Hrvatskoj. Problem je s ostalim zemljama u kojima pandemija nije pod kontrolom i tu treba postojati drugačiji režim, dok se situacija ne smiri”, poručuju iz Istre. 

“Uz malo opreza i odgovornosti možemo osigurati da tako i ostane”

Kazali su kako je sustav obrane u Istri na najvišoj razini te da od države očekuju da postupa jednako odgovorno.

“Sustav obrane protiv virusa u Istri je, zahvaljujući velikim naporima i odličnoj koordinaciji svih uključenih institucija, na najvišoj mogućoj razini. Osigurali smo apsolutno sve preduvjete za siguran početak turističke sezone i uspješno držali pandemiju pod kontrolom mjesecima. Prvi smo se zatvorili kad je bilo potrebno, prvi se otvorili čim je bilo moguće. Istra je pokazala da se uspješno može nositi s najzahtjevnijim zadacima i izazovima.

Od države očekujemo da postupa jednako odgovorno i da osigura uvjete za provođenje mjera koje je sama propisala! Naše građane i goste molimo da se pridržavaju osnovnih mjera zaštite. Vratili smo se normalnom životu i uz malo opreza i odgovornosti možemo osigurati da tako i ostane! Zajedno možemo sve!”, stoji u priopćenju koje su potpisali Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja, Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta, Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, Boris Miletić, gradonačelnik Pule, Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, Villi Bassanese, gradonačelnik Umaga i Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana.

Podsjetimo, broj novozaraženih u Hrvatskoj nakon tri dana rasta ni četvrti dan ne pada. U četvrtak smo, podsjetimo, imali 11 novih slučajeva, u petak 12, a jučer 18 (Stožer je jučer objavio da je 19 novih slučajeva jer su u petak objavili da ih je 11 s obzirom na to da u njihovu statistiku nije ušao još jedan slučaj toga dana u Splitu op.a.).

Istarski stožer je i prije dva dana poručio kako ne mogu čekati Nacionalni stožer i krenuo je s donošenjem svojih odluka, a tek nakon te njihove objave Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dugoočekivane upute za postupanje u slučaju zaraze turista. 

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani