NEWS

13.Crofish 2019 u Poreču od 22. do 24. studenog

75635950_2590851027660707_8351025249453604864_o
18.11.2019. 14:27; ; Početna / Gospodarstvo / 13.Crofish 2019 u Poreču od 22. do 24. studenog

Crofish 2019. – 13. međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi održati će se na površini od 2 800 m2 unutarnjeg izložbenog prostora u dvorani i 1.000 m2 vanjskog izložbenog prostora podijeljenog na prostor ispred dvorane i prostor na gradskoj rivi.

Sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi CROFISH značajna je sajamska manifestacija u Istarskoj županiji te jedini događaj sa navedenom tematikom u Republici Hrvatskoj. Na sajmu će sudjelovati 95 izlagača, koji skupa zastupaju više od 280 poznatih svjetskih brandova, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske. Svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni sektor ribarstva, kompletnu opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu. Sukladno praćenju trendova i potreba tržišta, ponuda sajma biti će obogaćena sa programom iz segmenta sportova na vodi.

Cilj je sajma da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture , sportskog ribolova a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoju morskog ribarstva i akvakulture. Sajam također ima za cilj jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara.

Program izlaganja obuhvaća opremu za marikuluturu i akvakulturu, mreže, vreće, kaveze, spremnike, svježu i konzerviranu ribu, raznu opremu i ambalažu za pakiranje i transport ribe, školjke, opremu za obradu, preradu i pripremu školjkaša, ribolovnu opremu za amatere i profesionalce, plovila, brodske i vanbrodske motore, ulja i maziva, proizvodnju i popravak brodske opreme, rezervne dijelove za brodove, servisiranje propelera, motora i ostale brodske opreme, izgradnja, proizvodnja i popravak brodova i čamaca od plastike, analiza i projektiranje postrojenja za uzgoj školjaka i ribogojilišta, rashladne i klimatizacijske uređaje za industrijsku i široku primjenu, usluge suhe marine, komercijalna vozila i hladnjače, oprema za sportove na vodi, sportska, nautička odjeća. Od ove godine na sajmu će se nuditi i inovativna rješenja za sigurnost na moru.

Cjelokupni ribarski sektor, sve grupacije i njihovi predstavnici, održati će sastanke sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede te će biti uključeni u stručna događanja kao i u direktnu komunikaciju sa samim izlagačima. Također će prisustvovati različiti klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz RH i susjednih zemalja koji će predstaviti razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova. Značaju ovog sajma zasigurno će dodatno doprinijeti stručna popratna događanja poput specijaliziranih predavanja, okruglih stolova, kao i ostale aktivnosti koje približavaju proizvode ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu.

Teme o kojima će biti riječ na ovogodišnjem sajmu ima mnogo, a neke od njih su: Aktualno stanje i perspektive hrvatskog ribarstva o kojima će pričati mr.sc. Ante Mišura – pomoćnik ministrice poljoprivrede i ravnatelj Uprave ribarstva, o Provedbi operativnog programa 2014-2020 i smjernicama operativnog programa 2021-2027 govoriti će gospođa mr.sc. Irena Jahutka – načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu dok će Moderne tehnologije u kontroli ribarstva predstaviti gospodin Mario Rogošić – načelnik sektora za kontrolu i nadzor ribarstva. Važnu ulogu ima i predstavljanje prekograničnih projekata A.R.G.O.S, ADRI SMART FISH, PRIZE FISH, FLAG-hr kao bitan čimbenik i doprinos ribarstvu u budućnosti te prvi susret HR,ITA,SLO ribara i trgovaca ribom, a sve sa ciljem jačanja tržišta ribe i ribljih proizvoda.

Cjelokupan dojam samog sajma upotpuniti će izložba slika sa motivima ribarstva sa područja grada Poreča i Istarske županije.

U sklopu manifestacije održat će se svakodnevni COOKING SHOW program. Riba je neizostavna namirnica mediteranskog načina prehrane, njene nutritivne osobine opće su poznate, a kada se sve to skupa spoji sa maštom vrhunskih chefova rezultat je vrhunski. Ove godine na Crofishu svoje delicije će prezentirati u petak Dragan Jovanović i Ivan Pažanin, dok će Budimir Žižović u Gastro zoni prezentirati svoju kuharicu „Kuharica pod jedrima i u njedrima“. Mirisi ribe i ribljih delicija nastaviti će se širiti Gastro zonom i u subotu kada će se predstaviti istarski restorani: Kantina Melon – Petrovija, Konoba Marino – Gračišće i restoran Due Fratelli iz Labina. U nedjelju slasne delicije pripremiti će Vladimir Pantović – Panta i chef Dean Gluhak. Na vanjskom dijelu sajma nuditi će se srdele, pedoči i riblji brodet po promotivnim cijenama.

Sajam Crofish i grad Poreč imaju iznimnu čast i ove godine ugostiti plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane RH sa ratnim brodom „HRVATSKA KOSTAJNICA“ , Ministarstva unutarnjih poslova, ribarske inspekcije. Carinski gat upotpuniti će ribarski brodovi Hrvatske, Slovenije i Italije te će svi posjetitelji imati priliku pogledati ribarski brod Paris – plivaričara od 30 metara, brod Mytilus-Ama, linija za preradu školjkaša od 18m, dok nam iz Chioggie, najveće ribarske flote iz Italije dolaze ribarski brodovi Audace i Profeta lebdeče koče. Svim zainteresiranim posjetiteljima biti će omogućena besplatna razgledavanja istih sa ciljem upoznavanja cjelokupnog sektora pomorstva. Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje u vremenu od 10:00 – 16:00h.

U sklopu sajma, i ove će se godine predstavit hrvatski ronilačko – edukativni projekt POGLED U PLAVO u sklopu kojega je prošle godine na sajmu Crofish po prvi puta zaronilo više od 150 oduševljene djece. Projekt će se predstaviti postavljanjem 10 metarskog grijanog bazena u grijanom šatoru te pružiti jedinstvenu priliku za sve ljubitelje mora, ronjenja i ribolova. Tijekom tri dana trajanja sajma biti će omogućeno besplatno zaroniti i upoznati čari, vještine i tehnike ronjenja pod punom ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja. Svi koji zarone, na unutarnjim stranicama bazena moći će razgledavati slike poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marijana Radovića. Besplatna probna ronjenja biti će moguća od petka 22. studenog 2019. god. u periodu od 12:00h do 19:00h te 23. i 24. studenog 2019. god. od 10:00h do 19:00h.

CROFISH koji predstavlja Sve za more, uz more sportskim natjecanjima objedinjuje i prezentira važnost bavljenja sportom koji spaja sport i ljubav prema moru. Međunarodno natjecanje u kojem sudjeluju atraktivna i poznata imena iz svijeta podvodnog ribolova, aktualnih i bivših reprezentativaca održati će se u subotu pod nazivom „KUP ISTRE U PODVODNOM RIBOLOVU CROFISH“ sa natjecateljima iz Hrvatske i susjednih država.

Održati će se također „REGATA CROFISH“ DRŽAVNO PRVENSTVO U JEDRENJU klase optimist (uzrast do 12. godina) koja će upriličiti prekrasne prizore jedrilica u uvali Peškera u petak, subotu i nedjelju. Dodjela nagrade održat će se u nedjelju na sajmu Crofish u 17 sati.

CROFISH „TU TU“ VLAKIĆ će i ove godine besplatno prometovati na relaciji gradska riva- dvorana Žatika po rasporedu: PETAK: 12:00-16:00 sati, SUBOTA / NEDJELJA : 10:00-16:00 sati.

Pokrovitelji sajma Crofish:
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Istarske Županija i Grad Poreč – Parenzo.

Ulaz na sajam kao i na stručna događanja, slobodan je za sve posjetitelje.
CROFISH, SVE ZA MORE UZ MORE !

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE:
Petak, 22.11.2019. / 12:00 – 19:00 sati
Subota, 23.11.2019. / 10:00 – 19:00 sati
Nedjelja, 24.11.2019. / 10:00 – 19:00 sati

Svečano otvorenje sajma Crofish održati će se u petak 22. studenog, u 12:00 sati ispred dvorane Žatika u Poreču.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email