NEWS
VALFRESCO 4 S
Parenzana 2024-s

U VIŽINADI POČELA REALIZACIJA PROJEKTA „UMJETNOST BEZ GRANICA“

cof
25.11.2018. 22:38; ; Početna / Kultura / U VIŽINADI POČELA REALIZACIJA PROJEKTA „UMJETNOST BEZ GRANICA“

U novootvorenom Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi započele su aktivnosti u sklopu projekta ”Umjetnost bez granica”, čiji je cilj socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.
Uz osobe starije od 54 godine, aktivnosti uključuju i stručnjake iz područja kulture i umjetnosti.

Zajednički je to projekt Ministarstva kulture i Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Partneri u projektu su Općina Vižinada, Zajednica Talijana Vižinada i Općina Kaštelir-Labinci.
Uvjet je da obuhvaćene osobe imaju prebivalište ili boravište na području ovih općina i imaju navršenih 54 ili više godina.
Vižinadski projekt provodi se pod nazivom „Umjetnost bez granica“, a uključene osobe tijekom godinu dana pohodit će umjetničko-likovne radionice kroz koje će naučiti razne tehnike crtanja i slikanja. Uvodno predavanje na kojem je projekt prezentiran polaznicima održali su povjesničar umjetnost mr. sc. Marino Baldini te akademski slikari Eugen Varzić i Ante Potočnjak iz Poreča.
U teoretskom dijelu, zanimljivo je bilo slušati što se to tijekom povijesti događalo na polju likovne i ine umjetnosti na globalnoj i lokalnoj razini, koje su tehnike u slikarskoj povijesti korištene u stvaranju umjetničkih djela, kako su se pojedina slikarska razdoblja odražavala na području Istre pa i Vižinade i što će biti predmet rada tijekom provođenja projekta.

Praktične radionice vodit će već spomenuti slikari Eugen Varzić i Ante Potočnjak.

Podsjetimo se, Općini Vižinada na natječaju na koji je prijavila ovaj projekt dobila je bespovratnih 328.894,25 kuna.
Ugovor je u Muzeju Mimara uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića i zamjenika upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luke Bogdana potpisao načelnik Marko Ferenac.
Izražavajući zadovoljstvo rezultatima natječaja, zahvalio se Ministarstvu kulture na dodijeljenoj potpori koje je vižinadski projekt odabralo među 40 od ukupno prijavljenih 186 projekata. Time je potvrđeno da smo općina koja se ističe u pristupu kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

S.Ledić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email