NEWS
Best of Poreč

10. GIOSTRA: POREČ SE OVOG VIKENDA VRAĆA U PROŠLOST

giostra-2-drazen-punis
15.09.2016. 00:22; ; Početna / Lifestyle / Zabava / 10. GIOSTRA: POREČ SE OVOG VIKENDA VRAĆA U PROŠLOST

Deseto jubilarno izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 16. do 18. rujna u Poreču, a ove će godine okupiti više od 200 kostimiranih sudionika.

U Zavičajnom muzeju Poreštine je danas predstavljen program jubilarnog 10. Porečkog povijesnog festivala – Giostra. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča, Grada Poreča i Zajednice Talijana Poreč. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici organizatora ovog projekta, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić-Vekić iz Društva prijatelja Giostre, Ivana Štiković iz Studija 053, Sabrina Bonita-Žužić, umjetnička direktorica Festivala i Gaetano Benčić, redatelj i voditelj dramske skupine Društva prijatelja Giostre.

Uljančić-Vekić je najavila program ovogodišnje Giostre koja, po uzoru na izvorni dokument iz 1745. godine, traje tri dana, a ove je godine tematski posvećena mirisima. Tema mirisa prožimat će sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni olfaktivnom doživljaju posjetitelja. Svaki aspekt vezan uz središnju temu Festivala ima svoju povijesnu i znanstvenu utemeljenost te je posvjedočen u arhivskim dokumentima 18. stoljeća, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost.

Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Compagnia del Lupo Passante iz Monselicea, Tamburi medioevali di Cividale del Friuli i Zajednica Talijana Piran – Comunità degli Italiani Pirano, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, DND – Poreč, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Zajednica Talijana Poreč – Comunità degli Italiani Parenzo, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Rapski gubavci – Rab, Udruga mladih Feniks – Oroslavje, Lipicanska barokna raskoš – Zagreb.

Kvalitetu i značaj manifestacije za grad Poreč prepoznale su i hotelske kuće – Laguna Poreč i Valamar te Zagrebačka banka i Istarski supermarketi koji su glavni sponzori Festivala, ali Giostra, naglasila je Uljančić-Vekić, uživa podršku čitavog niza drugih sponzora koji pomažu pružanjem različitih usluga.

Festival se službeno otvara u petak u 19.30 sati mimohodom sudionika ulicama grada te nastavlja u 20 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom, dok je u 21.30 sati na Trgu slobode zakazan koncert etno skupine Veja.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, vitezovi… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Podno Okrugle kule na Peškeri bit će pak podignut srednjovjekovni vojni tabor u kojemu će posjetitelji moći posvjedočiti životu u taboru i dvobojima članova talijanske udruge „Compagnia del Lupo Passante“.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodriti će po tri konjanika. Osim natjecateljskog dijela spektakularnu notu turniru dati će i izrazito bogat zabavni program, koji će se nastaviti koncertom etno skupine Šćike na Trgu slobode s početkom u 21.30 sati.

U nedjelju navečer u 19 sati na Trgu Frana Supila gotovo 30 članova Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana Poreč postavit će dramsku predstavu “Špuce i profumi”, kroz koju se provlači tema mirisa, kao središnja tema Festivala, ali i ostali sukobi i kontradikcije tipične za 18. stoljeće. Predstava će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta – pojasnio je redatelj Gaetano Benčić.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”. Na njemu će se predstaviti 25 izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim toga, u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke bit će postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno dvadesetak izlagača i antikvara. Sajam će se odvijati na Trgu slobode i dijelu Ulice Nikole Tesle, a moći će se posjetiti svakodnevno do 22 sata.

U suradnji s Klubom amaterske fotografije KAF iz Sv. Lovreča u sklopu Giostre organizirat će se i fotografski natječaj pod nazivom FotoGiostra. Fotografski natječaj je otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce, a tema natječaja su svi motivi vezani uz Giostru. Pravila natjecanja mogu se dobiti na www.giostra.info i www.kaf-lovrec.hr. Osim toga, tijekom trajanja Festivala u Zavičajnom muzeju Poreštine moći će se razgledati retrospektivna izložba fotografija pod nazivom „Giostra – 10 godina“  – najavila je Uljančić-Vekić.

Umjetnička direktorica Festivala Sabrina Bonita-Žužić naglasila je da iza cijele organizacije stoji velik trud članova Društva prijatelja Giostre koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciju svakog kutka Festivala, a sve s ciljem da se na tri dana u gradu oživi bogata porečka kulturna povijest.

Giostra PR

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani