NEWS

1. Međunarodni festival pročitanih knjiga – BOOKtiga

04.04.2008. 00:00; ; Početna / Kultura / 1. Međunarodni festival pročitanih knjiga – BOOKtiga
693231.jpg

"BOOKtiga" će se održati na Maraforu, najstarijem antičkom trgu u Poreču na kojem je smještena i Gradska knjižnica. Direktorica festivala "BOOKtiga" Irides Zović rekla je da su poziv za sudjelovanje potvrdili vodeći antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane koji će se i predstaviti građanima Poreča. Dolazak u Poreč najavile su vodeće stručnjakinje bibliotekarske struke, predstojnice katedri Filozofskog fakulteta iz Zagreba i načelnica odjela za digitalizaciju AKM građe Ministarstva kulture. Grad Poreč će svojim posjetiteljima predstaviti najstariju knjižničnu baštinu, pohranjenu u Zavičajnom muzeju Poreštine. Kako se restauriraju, opremanju i zaštićuju knjige moći će se saznati od restauratora i knjigoveže Sveučilišne knjižnice iz Pule. O specijaliziranom izdavaštvu i stručnim publikacijama za numizmatičare govorit će predsjednik Udruženja profesionalnih numizmatičara Italije.

Kroz službeno ime manifestacije – BOOKtiga proteže se priča o interakciji građana, a ta interakcija se očekuje na relaciji: ustanove u kulturi i posjetitelja. Uz prodaju, razmjenu i darovanje pročitanih knjiga, "BOOKtiga" festival u suradnji s posjetiteljima, u sva tri dana odvijanja traga za najstarijim knjigama. Vlasnike najstarijih knjiga očekuju nagrade, a ponudit će se i mogućnost otkupa najstarijih pronađenih publikacija za fond Gradske knjižnice Poreč.
Neiscrpnu kreativnost posjeduju djeca i mladi, a djeca iz vrtića "Radost" – Poreč, "Tići" – Vrsar, talijanskog vrtića "Paperino" – Poreč i mladi iz udruge mladih USB – Urbana Subkulturna Baza – Poreč, pripremili su predstave i igraonice kako bi uveselili sve posjetitelje.
Promovirat će se i nova usluga u Gradskoj knjižnici Poreč, a riječ je o puštanju u rad "Knjigomata", koji omogućuje 24-satno vraćanje knjiga. Novim sustavom omogućit će se svim korisnicima jednostavno vraćanje i razduživanje knjiga u bilo koje vrijeme i u bilo kojem danu u tjednu.
Godinu 2008. UNESCO je proglasio za Međunarodnu godinu jezika pa je na svečanosti otvaranja festivala predviđeno da porečani čiji maternji jezik nije hrvatski pozdrave svoje sugrađane na svojem maternjem jeziku i tako simbolično daju potporu ideji o važnostima jezika i suživota u Istri kao multikulturalne zajednice.
Tijekom festivala za posjetitelje se organizira i glazbeni program na Trgu Marafor. Nastupit će "Kraljevi ulice", hrvatski predstavnici na "EUROSONGU 2008." u Beogradu.
"BOOKtiga" je i humanitarnog karaktera, jer će se prikupljati sredstva za djecu s posebnim potrebama Poreštine, pod nazivom "Knjigom do zdravlja".
Organizaciju prvog međunarodnog festivala pročitanih knjiga, uz Irides Zović, potpisuju: Zvjezdana Hrelja, Anamarija Kodnik Circota, Mihaela Mihelić Ščerbakov i Matea Radolović. Vizualni identitet "BOOKtige" djelo je porečke "Sonde" – Šona Poropata.

R.V.A.

 

Print Friendly, PDF & Email