NEWS
Best of Poreč

Skupe županijske uplatnice za motoma vozila bez barkoda

uplatnica
18.07.2016. 14:38; ; Početna / Gospodarstvo / Skupe županijske uplatnice za motoma vozila bez barkoda

Proteklih su tjedana vlasnicima cestovnih motornih vozila iz nadležnih službi Istarske županije stizale uplatnice za plaćanje godišnjeg poreza na njih, pod uvjetom da nemaju više od desetljeća.
Poreze, naravno, valja plaćati (ako ih nije moguće legalno izbjeći), ali ovo konkretno plaćanje moglo bi za građane biti i jeftinije i jednostavnije.
Naime, te uplatnice, koje stižu poštom, a ako vas poštar ne nađe doma, možete ih podignuti u pošti samo osobno (što primjerice u Poreču uključuje i podosta čekanja), na sebi nemaju 2D barkod, pa ih je moguće platiti samo u bankama, Fini, pošti.
Ništa od jednostavnog skeniranja i plaćanja internetom, ništa ni od bitno niže transakcijske naknade koju biste platili u nekim kioscima, trgovinama ili telekomunikacijskim centrima, a koja zna biti i trostruko niže od bankovnih. Samo zato jer država, u ovom slučaju njen regionalni izdanak, koja se inače hvali širenjem e-usluga građanima nije u stanju na uplatnice otisnuti jedan najobičniji barkod.
Reći će netko da je to sitnica, ali u Istri je registrirano stotinjak tisuća samo osobnih vozila, pa računica kaže da zbog izostanka jednog barkoda građani plate nekoliko stotina tisuća kuna više naknade. Čemu?

G. PRODAN, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani