NEWS
Ljeto u Funtani

Ovogodišnja Lovrečeva u sv. Lovreču od “subote do subote” !

02.08.2022. 08:46; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Ovogodišnja Lovrečeva u sv. Lovreču od “subote do subote” !
Program Lovrečeve 2022

Općina Sveti Lovreč idućeg tjedna slavi Lovrečevu, dan svog nebeskog zaštitnika svetoga Lovre. Proslava Lovrečeve stoljetna je tradicija ovog pitoresknog mjestašca, a ta će se tradicija nastaviti uz prigodni cjelotjedni kulturno-umjetnički, zabavni i sportski program, najbogatiji sadržajem dosad i to u periodu od subote 06. do iduće subote 13. kolovoza.

Dinamična uvertira u Lovrečevu bit će čak tri sportska događaja.
A kud bolje početi program koji evocira tradiciju nego tradicionalnim sportom, boćanjem?
Tako će se u subotu, 06. 08., s početkom u 12:00, uz uvažene goste, svečano otvoriti boćalište „Pini“ u Svetom Lovreču. Nakon svečanog otvaranja, BK „Sveti Lovreč“ organizira boćarski turnir. Slijedećeg dana, u blizini spomen mjesta Rušnjak lovrečka će lovačka udruga „Srna“ održati turnir u gađanju glinenih golubova s početkom u 8:00, dok će se dva sata kasnije u školskoj dvorani Osnovne škole Joakima Rakovca održati turnir odbojkaškog kluba Sveti Lovreč, gdje će nastupiti nekoliko uzrasta.

Ponedjeljak, 08.08., dan je kad će nastupiti jedan od najzaposlenijih jazz sastava u Hrvatskoj, zagrebački gypsy jazz kvartet „Oridano“. U tom sastavu sviraju Orjen Riđanović i Milivoj Majdak na gitarama, Vjekoslav Crljen na kontrabasu te na klarinetu Aldo Foško, inače iz Pazina. Publiku očekuju brzi, veseli i zanimljivi ritmovi i melodije, koje mogu rasplesati i one iz najzadnjih redova. Koncert će se održati na lokaciji „poli Malin“ i počinje u 21 sat.

Raznolikost u programu Lovrečeve donosi utorak, 09.08., također na lokaciji „Poli Malin“, koja će postati rasadnik znanja i zabave – najzagriženije kvizaške ekipe Istre sudjelovat će na dinamičnom jubilarnom petom izdanju „Ultimativnog istrijanskog kviza“. Kao i uvijek, natjecatelje očekuju pitanja iz povijesti, zemljopisa, kulture, glazbe, filma, sporta, gastronomije itd., a sve vezano za Istru i Istarsku županiju. Novitet u ovom izdanju je posebna kategorija „koliko poznaš Općinu Sveti Lovreč?“. Kako se ne bi sve baziralo samo na umnom natjecanju, pobrinut će se duo Rookada koji će „obrnuti“ nekoliko glazbenih uspješnica za sve prisutne.  Kao i uvijek, za najbolje plasirane ekipe osigurane su bogate nagrade. Na kviz se mogu prijaviti ekipe sastavljene od 2 do 4 člana, i to na e-mail: [email protected]. Kviz će početi u 21 sat.

Dan svetog Lovre obilježava se 10.08. (srijeda), te će tog dana biti i najbogatiji dnevni program. Kako priliči, dan nebeskog zaštitnika proslavit će se najprije svečanom misom u župnoj crkvi svetog Martina, koja počinje u 18 sati. Nakon mise predviđen je kratki koncert orguljašice Elene Roce, koja će još i više podignuti poseban značaj ovog dana svirajući na orguljama Petra Nakića iz 1735. godine.

Program Lovrečeve nastavlja se u 20 sati, kada će se u galeriji „Placa“ otvoriti fotografska izložba 11. po redu natječaja „Photocity“, s ovogodišnjom temom „Veze“. Tom će se prigodom proglasiti i pobjednik spomenutog natječaja.

Nakon toga se događanja prebacuju na obližnji trg Placeta, gdje posjetitelje Lovrečeve očekuje stand-up nastup urnebesnog Vlatka Štampara, jednog od najpoznatijih hrvatskih stand-up komičara. Lovrečkoj će publici pripremiti svojevrstan „best of“ materijal koji će zasigurno nasmijati sve koji dođu na očaravajuću Placetu. Nakon „onog visokog komičara“ na lovrečku binu stupa svima dragi i rado viđeni gost na feštama – Tu i tamo bend – koji će publiku zabavljati do sitnih sati.

Četvrtak, 11.08. rezerviran je za još jedno izdanje već sada poznate eno-gastro manifestacije „Gušti Lovreča“, na kojoj posjetitelje očekuju izvrsne delicije, dobre kapljice i mrvice sa štandova lovrečkih OPG-ova, udruga i tvrtki. No, osim velikih gušti za nepce, na trgu Placa posjetitelje očekuje i poslastica za uši – od 19 sati, kada sama manifestacija i počinje, nastupit će i tri prijateljske limene glazbe: domaćinska lovrečka limena glazba koja djeluje pod okriljem KUD-a Matka Laginje, puhački orkestar „Naša sloga“ iz Babići, te Glazbeno društvo „Spinčići“ iz Kastva. A da bi fešta bila i veća, u sklopu „Gušti Lovreča“ organizirana je tombola koja će sretnoj posjetiteljici ili sretnom posjetitelju još i više „biti po guštu“!

Program Lovrečeve nastavlja se i u petak, 12.08., kada nas očekuju dvije različite točke: prvo će na trgu Placeta najomiljenija istarska glumačka družina, Teatar Naranča, odigrati novu predstavu u repertoaru zvanu „Istrijanske navade“. Ovaj „istarski glumački specijalitet“ možemo nazvati i „druga strana turizma uz puno smijeha“, a koja prikazuje kako istarsko selo (ne)spremno ulazi u turističku sezonu. Predstava počinje u 20:00.

A obzirom da se uz dan svetog Lovre vezuje i astronomski fenomen „suza svetog Lovre“ tako će se nakon predstave, na livadi kraj osnovne škole Joakima Rakovca u Svetom Lovreču, održati predavanje o toj uzbudljivoj nebeskoj pojavi. Predavač će biti Lovro Pavletić, inače profesor na riječkom Fakultetu za fiziku i član Astronomskog društva Rijeka. Predviđeno je da predavanje bude u 21:30.

Zadnji dan programa proslave dana svetog Lovre i dalje donosi raznolik program. Prvo će se u 17:00 u Limskom zaljevu održati dugogodišnji plivački maraton u organizaciji „Kluba za daljinsko plivanje“ iz Poreča, da bi se cijeli program Lovrečeve vratio nazad do Svetog Lovreča, na trg Placeta te završio koncertom grupe „Veja“ iz Pazina i grupe „Nola“ iz Pule. Koncert počinje u 21 sat.

Ono što valja istaknuti jest to da su sva događanja besplatna za sve posjetitelje, a kojima svima želimo dobrodošlicu u naše malo lipo misto i da se lijepo nauživaju i zabave!

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email