Koncert Marijan Đuzel, klavir u ponedjeljak, 17. 6. 2024.

ĐUZEL Koncert 17.6.2024.
11.06.2024. 15:05; ; Početna / Kultura / Koncert Marijan Đuzel, klavir u ponedjeljak, 17. 6. 2024.

Umjetnička škola Poreč organizira koncert Marijana Đuzela, klavir  u ponedjeljak, 17. 6. 2024. godine u 19.00 sati  u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole, Kandlerova 2, Poreč – Parenzo  

Na programu će biti djela L. van Beethovena, S. Šuleka i F. Chopina.  
Marijan Đuzel jedan je od najperspektivnijih pijanista mlađe generacije u Hrvatskoj. Predaje na Muzičkoj akademiji sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Klavir je učio kod Alenke Milano, Kosovke Čudine i Đorđa Stanettija.
Svoja pijanistička znanja usavršio je na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu u klasi Aleksandra Madžara gdje je diplomirao s najvećom pohvalom. Osobitu pažnju posvećuje opusu Ludwiga van Beethovena čije klavirske sonate uvrštava u gotovo svaki koncert. Na pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču 2013. godine, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja. Nastupao je kao solist uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita. Ostvario je suradnje s dirigentima kao što su Pierre-Andre Valade, Nil Venditti, Robert Lehrbaumer, Yves Segers, Koenraad Hofman i dr. Nastupao je i u komornim sastavima s violinisticom Evgenijom Epshtein, trombonistom Matom Đuzelom i drugim uglednim glazbenicima.

PROGRAM

L. van Beethoven: Sonata br. 14 u cis-molu “Quasi Una Fantasia” Op.27 br.2
Adagio sostenuto
Allegretto
Presto agitato

S. Šulek: Prva sonata za klavir u c-molu
Allegro appassionato
Larghetto doloroso
Allegro

F. Chopin: Nocturno u F-duru, op.32 br.1
Sonata u h- molu
Allegro Maestoso
Scherzo. Molto vivace
Largo
Finale. Presto non tanto


Marijan Đuzel rođen je u Imotskom 1990. Klavir je počeo učiti kod Alenke Milano s devet godina, a kasnije kod Kosovke Čudine i Đurđa Stanettija u Splitu i Zagrebu. Svoja pijanistička znanja usavršio je na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu u klasi Aleksandra Madžara gdje je diplomirao s najvećom pohvalom. Predaje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Osobitu pažnju posvećuje opusu Ludwiga van Beethovena čije klavirske sonate uvrštava u gotovo svaki koncert. Na pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču 2013. godine, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja. Imao je zapažene nastupe i na natjecanjima Beethoven u Bonnu 2017. godine, Viotti u Vercelliju 2017. godine, Alessandro Casagrande u Terniju 2014. i dr.  Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Kao pijanist osvaja veliki broj prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima: Zlatko Grgošević u Zagrebu, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku,  Ferdo Livadić u Samoboru i dr. Pobijedio je na  49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection/Live: Marijan Đuzel, snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu 2018. godine, s izborom skladbi L. van Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Nastupao je kao solist uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita. Ostvario je suradnje s dirigentima kao što su Pierre-Andre Valade, Nil Venditti, Robert Lehrbaumer, Yves Segers, Koenraad Hofman i dr. Nastupao je i u komornim sastavima s violinisticom Evgenijom Epshtein, trombonistom Matom Đuzelom i drugim uglednim glazbenicima.

Redovito održava solističke recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Italija, Njemačka, Portugal, Španjolska, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na uglednim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Hvarske ljetne priredbe, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Festival Sv. Marka, Piano III Festival, Koncerti u Eufrazijani, Piano Loop Festival, Poluotok radosti, Rovinj Art & More i dr.  Bio je stipendist Zaklade Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA. Umjetnički je direktor i profesor na Međunarodnoj ljetnoj školi Ardea u Čapljini. Umjetnički je ravnatelj Umjetničke organizacije IM Infinite Music.

 

ULAZ SLOBODAN.

Print Friendly, PDF & Email