NEWS

„Želim učiti – želim raditi“ promidžba strukovnog obrazovanja i strukovnih zanimanja među učenicima

IMG_8810
06.11.2018. 09:37; Učitavanja: 140; Početna / Gospodarstvo / „Želim učiti – želim raditi“ promidžba strukovnog obrazovanja i strukovnih zanimanja među učenicima

Povodom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju učenicima osmih razreda svih osnovnih škola u Poreču predstavljena su strukovna zanimanja za koja se mogu obrazovati u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića. Predstavljanje je organizirano u suradnji s Plavom lagunom d. d. u Hotelu Parentium Plava Laguna kroz pet radionica koje su vodili nastavnici i učenici Škole uz pomoć turističko-ugostiteljskih djelatnika Plave Lagune. Potencijalni budući učenici strukovne škole mogli su saznati sve što ih zanima o zanimanju kuhara, slastičara, sobarice, barmena, recepcionara iz prve ruke od zaposlenika Plave Lagune na njihovom radnom mjestu, a o samom strukovnom obrazovanju informirali su ih nastavnici i učenici Škole.

Partnerstvom Škole i mogućeg poslodavca Plave lagune d.d. željelo se doprinijeti budućnosti strukovnog obrazovanja u jednom od najuspješnijih turističkih gradova Hrvatske što su prepoznale i mnogobrojne institucije koje su direktno, ali i indirektno povezane sa strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem. Stoga su radionice posjetili i predstavnici Grada Poreča – Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika te Nadia Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije, kao i predstavnici Obrtničke komore te drugih turističko – ugostiteljskih škola u Istri.

U neposrednom kontaktu sa svijetom rada i mogućim poslodavcem učenicima se nastojala predočiti atraktivnost strukovnih zanimanja kao i naglasiti potreba cjeloživotnog obrazovanja i nakon završetka strukovne škole koje se nastavlja na radnom mjestu. Stoga se i samo događanje odvijalo pod imenom „Želim učiti – želim raditi“.

 „Ovo je bila sjajna prilika za promociju zanimanja, ali i da djeca u praksi iskuse kako je to raditi u hotelu. Često im je teorija daleka i nejasna, zato je bitno da u praksi vide kako je to raditi u hotelskim operacijama. Zasigurno je riječ o zahtjevnim zanimanjima, no uz malo kreativnosti i puno zalaganja, riječ je o zanimanjima koja mogu biti iznimno atraktivna“ poručuju iz Plave Lagune.

Što za školu znači ovakva suradnja i predstavljanje strukovnog obrazovanja pojasnila nam je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića prof. Vesna Baranašić.

„Cilj pokretanja Tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju je približiti mladima taj segment obrazovnog sustava i učiniti ga prvim izborom kod što većeg broja učenika. To je moguće samo ukoliko se pokažu njegove prednosti, a to je prvenstveno brža i lakša zapošljivost uz mogućnost napredovanja i razvoja karijere. Na tom su putu obrazovni sustav i gospodarstvo partneri. Želja nam je da učenici biraju strukovne programe zato što u njima žele biti izvrsni, što su to zanimanja koja ih privlače, zato što misle da u njima mogu izgraditi karijeru, a ne zato što se nisu uspjeli upisati u gimnaziju.“

Predstavljanje je bilo otvoreno za javnost, a završilo je zajedničkom zakuskom pripremljenih jela i pića u radionicama za sve sudionike i goste.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX 170819-240819 – S
DELFIN 2019 S2