NEWS

Završen 8. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske u Poreču

tici-kosici
22.05.2018. 12:37; Učitavanja: 218; Početna / Lifestyle / Ekologija / Završen 8. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske u Poreču

U organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču se od 14. do 18. svibnja, šesti put zaredom obilježio Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske. Ove godine imali smo čast ugostiti profesora dr.sc. Eloffa Kobusa sa Sveučilišta Pretoria iz Južnoafričke Republike, dipl. ing. šumarstva Anu Milat te dr.sc. Nediljka Landeku iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Tjedan i bogati program podržale su i omogućile institucije Grad Poreč, Pučko Otvoreno Učilište Poreč i Zavičajni muzej Poreštine.

Tjedan je započeo svečanim otvaranjem Tjedna ovogodišnjeg domaćina Prirodoslovnog muzeja Rijeka gdje je profesor Kobus Eloff održao predavanje o iskustvima botaničkih vrtova u JAR-u pod nazivom “The changing role of botanical gardens and arboreta over time”. Prof. Kobus sa Sveučilišta u Pretoriji član je Akademije znanosti JAR-a te osnivač Nacionalnog botaničkog instituta Južnoafričke Republike.

Svečano otvaranje porečkog Tjedna je zbog vremenskih neprilika održano tek u utorak u šumi Sv. Marka u sklopu kojega je održana izložba likovnih radova “Šareni mozaik” dječjih vrtića na području Poreča i okolice. U likovnoj radionici sudjelovali su dječji vrtić Crvenkapica, grupa “Slovkići” iz dječjeg vrtića Cipelići, tri grupe “Radost I”, “Radost II” te “Radost pv. Vižinada” dječjeg vrtića Radost, te tri grupe “Srakice”, “Lastavice” i “Kosići” pv. Funtana iz dječjeg vrtića Tići Vrsar.

Tijekom idućih dana u sklopu programa Tjedna, u osnovoj školi Poreč održane su radionice o biljnim invazivnih vrstama za učenike 4. razreda “Biljke invazivke” te radionica “Lov na pajasen” koja je bila je namijenjena višim, 6. i 7. razredima osnovne škole. Najuspješniji učenici koji su sudjelovali u radionicama osvojili su ulaznice za Kino Poreč.

U četvrtak je suradnica Centra za invazivne vrste, dipl. ing. šumarstva Anu Milat održala predavanje o ambroziji za 1. razred Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. Posljednjeg dana Tjedna u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču za učenike 2. razreda poljoprivrednog smjera agrotehničara, dr.sc. Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije održao je predavanje o komarcima. Učenici su mogli vidjeti uzroke ličinaka komaraca te razne klopke koje se koriste u hvatanju komaraca.

            Isti dan, organiziran je obilazak edukativne staze u šumi Sv. Marka za učenike 7. razreda Osnovne škole Tar – Vabriga a za učenike 2. i 3. razreda Osnovne škole Poreč, bio je organiziran posjet pčelinjaku SŠ Mate Balota.

            Kao posljednje u programu, u prostorijama Instituta, održano je izvlačenje dobitnika nagradne igre „Osvoji besplatnu analizu“. Imena sretnih dobitnika objavljena su na internetskim stranicama Instituta, a dobitnici su i osobno obaviješteni.

U raznim aktivnostima sudjelovalo je ukupno oko 140 djece vrtićkog uzrasta, 220 osnovnoškolaca te oko 45 srednjoškolaca na području Poreča.

M.U.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX GAMING S