NEWS

ZAJEDNICA TALIJANA VIŽINADA OBILJEŽILA 25 GODINA USPJEŠNOG DJELOVANJA

1_mrim3507010
Zgrada sjedišta Zajednice Talijana Vižinada
28.01.2018. 19:44; Učitavanja: 128; Početna / Novosti / Okolne općine / ZAJEDNICA TALIJANA VIŽINADA OBILJEŽILA 25 GODINA USPJEŠNOG DJELOVANJA

Kultura i javni život Vižinade danas je nemoguće zamisliti bez Zajednice Talijana i njene agilne predsjednice Nede Šainčić Pilato. Koncem protekle godine Zajednica Talijana obilježila je 25 godina djelovanja bogatim programom predstavljenim u Domu kulture u nazočnosti velikog broja posjetitelja i uglednih uzvanika.

No, sve je započelo pred 25 godina, kada je 19. lipnja. 1992. izdvajanjem iz Zajednice Talijana Poreč osnovana Zajednica Talijana Vižinada (ZT), kojoj je za predsjednika izabran Antonio Boccati. Zajednici se 1994. priključila Neda Šainčič Pilato, koja je prije toga bila aktivna Zajenici Talijana u Momjanu.

– Bilo je teško. Uvjeti za rad bili su izuzetno teški. Dobili smo na korištenje zgradu, doduše neuvjetnu za aktivnosti koje smo planirali, ali je nasuprot tomu entuzijazam naših članova bio velik, kaže Šainčić Pilato. Zajednica je raspolagala s 30-ak kvadrata, a pravo što su željeli, bilo oživljavanje limene glazbe koja je prvi put u Vižinadi osnovana 1906. godine. Inicijativom Vergilia i Marina Baldinija okupljeni su lokalni svirači koji su postali jezgra prve sekcije ZT, koja je 1992. započela raditi pod vodstvom Klaudija Žigantea. Glazbi se odmah priključilo 50-tak članova, a instrumenti su osigurani zahvaljujući limenim glazbama iz Rovinja i Umaga i Narodnom sveučilištu u Trstu. Nakon osposobljavanja instrumenta pokrenut je glazbeni tečaj, a 1994. održan je prvi koncert Limene glazbe ZT Vižinada koji je do danas ostao tradicionalan.

Nakon toga započeli su tečajevi talijanskog jezika koje je vodila Nadija Stifanić Dobrilović. Pokrenuti su potom dječji zbor Minicantanti i dramska skupina. U međuvremenu je Stifanić Dobrilović zamijenila Dolores Barnaba.

– Aktivnosti su se odvijale u teškim uvjetima. Prostorija je imala drvene podove, a grijala se pećima na drva kojima je prostor trebalo zagrijati prije nego u njega uđu djeca, kaže Šainčić Pilato. Zgrada je bila u općinskom vlasništvu, pa se u nju nije investiralo. Stoga ju je 2002., na javnom natječaju, kupila Talijanska unija i ZT dala na korištenje. Tada je uređeno 80-tak kvadrata u krilu prema ulici, a preostali su prostori ostali su derutni. To je 2009. prouzročilo urušavanje južnog dijela zgrade, zbog čega je Zajednica morala napustiti svoje prostore, ali je zahvaljujući susretljivosti škole i općine nastavila rad.

– Radili smo u vijećnici, u Domu kulture i u školi poslijepodne kada nije bilo nastave, kaže Šainčić Pilato, dodajući kako je ubrzo nakon toga, 2011. pokrenut postupak za rekonstrukciju zgrade. Ali prije toga trebalo je pripremiti dokumentaciju i ishoditi dozvole jer ZT pripadaju kat i potkrovlje, a općini prizemlje. Zahvaljujući radnom iskustvu u jednom građevinskom poduzeću Šainčić Pilato je uz pomoć suradnika uspjela zgradu sačuvati od potpunog urušavanja. U ovaj je projekt uloženo ukupno 686 tisuća eura, a kompletnu investiciju financiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, posredstvom Narodnog Sveučilišta u Trstu i Talijanske Unije iz Rijeke. Obnovljena zgrada ZT Vižinada otvorena je 5. prosinca 2014., a svečanom otvorenju prisustvovali su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, talijanska veleposlanica u Zagrebu Emanuela D’ Alessandro i mnogi drugi uglednici. Tada je Zajednica s vanjskim prostorima dobila oko 400 kvadrata.

– Dobili smo knjižnicu i čitaonicu, salu za sastanke, veliku salu za limenu glazbu, ured, salu za predavanja. Imamo foto-laboratorij, učionicu za Minicantante. Imamo prostore o kojima neki drugi mogu samo sanjati, ističe Šainčić Pilato. U tim prostorima danas djeluje stotinjak članova i aktivista. Tu su dvije plesne skupine, različitih uzrasta pod vodstvom Tanite Pernić, dječji zbor i solo pjevači pod vodstvom Diane Sirotić Bernobić, Mješoviti pjevački zbor “Armonia” koji vodi Davide Cirkota i naravno limena glazba koju vodi Alen Bernobić. Bernobić rođen u Ohnićima nedaleko Vižinade u limenu glazbu se uključio još kao sedmogodišnjak, a nakon završene Muzičke akademije u Zagrebu vratio se u Vižinadu gdje je preporodio glazbu koja više ne svira samo koračnice valcere i polke već je njen repertoar sastavljen od mnogih pop i jazza hitova.

– Njegovim dolaskom povećalo se zanimanje mladih za rad u limenoj glazbi, kaže Šainčić Pilato, dodajući kako nije sve u ZT prilagođeno samo mladima, jer tu je i radionica dekupaža za osobe treće životne dobi koju vodi Ester Diklić.

Na pitanje što još Zajednica Talijana može ponuditi Vižinadi, odnosno, kakvi su planovi Šinčić Pilato odgovara:

– Planiramo u novom vrtiću, ukoliko bude interesenata, osnovati odjeljenje na talijanskom jeziku ili barem početno učenje talijanskog jezika. U školi već imamo organizirano učenje talijanskog jezika već od prvog razreda. Mislim da ranim učenjem jezika djeca obogaćuju svoje znanje. U planu je osmišljavanje projekata kojima će se promovirati balet, a posebno veliku balerinu Carlottu Grisi, koja je u 19. stoljeću rođena u Vižinadi. No, to zahtijeva određene financijske izdatke, ali Šainčić Pilato smatra kako se i to može prevladati. Naime, ZT Vižinadi za svoje djelatnosti od Talijanske unije dobiva pet tisuća eura, to je, kaže, malo za sve aktivnosti, ali ipak pokriva troškove voditelje. K tomu iz istog izvora šest tisuća eura dobiva za pokrivanje režijskih troškova, a iz državnog proračuna, kao nacionalna manjina dobiva 17 tisuća kuna. To je, smatra Šainčić Pilato, malo je Vižinada ima 88 Talijana na 1.158 stanovnika, u postotku više nego neke druge sredine, pa bi se sukladno tomu trebalo dobivati više. Srećom tu je, dodaje, Općina koja konstanto pomaže djelatnost ZT, a od nje je lani doznačeno 49 tisuća kuna. Sva ta sredstva, kaže Šainčić Pilato, ništa nebi značila bez velikog zalaganja i požrtvovnosti volontera koji svojim radom kreiraju i provode bogate i raznovrsne aktivnosti Zajednice Talijana u interesu svih žitelja općine Vižinada.

(Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City zimski popusti S