NEWS
valfresco

Zagrebački solisti otvaraju 58. sezonu koncerata u Eufrazijani u utorak, 9. srpnja

zagrebacki-solisti-2019_2-marina-paulenka
08.07.2019. 07:00; Učitavanja: 123; Početna / Kultura / Zagrebački solisti otvaraju 58. sezonu koncerata u Eufrazijani u utorak, 9. srpnja

Renomiran i dugovječan hrvatski komorni ansambl otvara vrata jednog od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj

U utorak, 9. srpnja sezonu klasične glazbe u Poreču službeno će započeti jedan od najuglednijih hrvatskih komornih ansambala – Zagrebački solisti. Nakon više od 4000 održanih koncerata u preko šezdeset godina djelovanja i koncertiranja u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama, dvanaest izvođača ansambla Poreču će priuštiti čisti užitak komornog muziciranja pod okriljem zlatnog svoda Eufrazijane.

Zagrebački solisti osnovani su 1953. u okviru Radio-televizije Zagreb, pod vodstvom Antonija Janigra. Po ovome glasovitom violončelistu nazvano je i međunarodno violončelističko natjecanje, na čijih su nekoliko izdanja u Poreču nastupali Zagrebački solisti. Solisti su dosad održali preko 4000 koncerata na svim kontinentima i u najslavnijim koncertnim dvoranama, gostovali su na najpoznatijim glazbenim festivalima, te su uz njih muzicirali brojni drugi svjetski ugledni solisti.

Ansambl je snimio preko 70 nosača zvuka, a od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, snimljen s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom, koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U preko 60 godina djelovanja kao renomiranog hrvatskog ansambla Solistima su dodijeljene mnoge nacionalne i međunarodne nagrade i priznanja, primjerice nagrada UNESCO, Vladimir Nazor, više nagrada Porin, od čega 1994. za životno djelo, dok su 2010. nagrađeni nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Repertoar ansambla uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju starijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Upravo jedan od takvih repertoara pripremljen je i za ovogodišnji nastup u Eufrazijani, u kojemu su djela W. A. Mozarta i A. Dvořaka uklopljena s djelima hrvatskog skladatelja B. Papandopula. Na otvorenju 28. Koncerata u Eufrazijani Zagrebački solisti nastupaju u sastavu: Sreten Krstić (koncertni majstor); Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Saki Kodama, Davor Philips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin (violine); Hrvoje Philips, Marko Otmačić (viole); Smiljan Mrčela, Jasen Chelfi (violončelo); Mario Ivelja (kontrabas).

Koncert Solista u utorak počinje u 21 sat i dostupan je uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na http://rezervacije-poup.hr. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali.

Print Friendly, PDF & Email