Vrijedni obelisci Eda Murtića već godinama rapidno propadaju

89296
foto: Tanja Kocijančić, Glas Istre
26.06.2018. 07:00; Učitavanja: 236; Početna / Kultura / Vrijedni obelisci Eda Murtića već godinama rapidno propadaju

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre) Murtićevi obelisci na to su prekrasno mjesto nedaleko mora postavljeni sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u doba kada je bilo uobičajeno da se pored novih turističkih objekata postavljaju umjetnine poznatih domaćih autora. No, godine nebrige ostavile su na njima traga

Već godinama rapidno propadaju vrijedni obelisci, smješteni na rtu Zorna, odmah do hotela Parentium u porečkoj Zelenoj laguni, rad cijenjenog umjetnika Ede Murtića. Ovaj proslavljeni slikar, grafičar i scenograf, kojeg su za života zvali i hrvatskim Picassom, jedan je od samo nekoliko hrvatskih umjetnika koji su stekli svjetsko priznanje i čija se djela nalaze u zbirkama renomiranih muzeja i galerija, od Tate Gallery do galerije Peggy Guggenheim i Davida Rockfellera.

Postavljeni 70.-ih godina prošlog stoljeća

Murtićevi obelisci na to su prekrasno mjesto nedaleko mora postavljeni sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u doba kada je bilo uobičajeno da se pored novih turističkih objekata postavljaju umjetnine poznatih domaćih autora. No, godine nebrige ostavile su na njima traga. Izdaleka još mogu proći, ali čim se dođe bliže, vidi se da su na njima šarene kockice mozaika (jer Poreč je grad mozaika) gotovo na 80 posto površine otpale. U arhivi Glasa Istre našli smo članak iz 2006. u kojem se već tada, dakle prije 12 godina, upozoravalo koliko su jadni i zapušteni, zbog čega je i sam Murtić bio mučan kako je tada skulptura izgledala. I sam je umjetnik, pisalo se tada, tražio od Plave lagune još dok je bio živ (preminuo je 2005.) da ih obnovi, pri čemu je nudio svoju pomoć, budući da se obelisci nalaze praktički tik do njihovog luksuznog hotela. K tome, u tom se članku pisalo kako su u to vrijeme skulpture bile i opasne, jer su se odlomili betonski vrhovi dvaju obeliska.

Nedavno je našoj redakciji stiglo pismo čitateljice koja je još jednom upozorila na propadanje ovog umjetničkog djela koje je nekoć bio predmet divljenja svakog prolaznika.

– Ne znam kome bih se obratila u vezi nekad prekrasnih Murtićevih obeliska kraj hotela Parentium.

Nije imovina Plave Lagune

I nakon više od desetljeća iz Plave lagune stigao je gotovo identičan odgovor.

– Riječ je o umjetničkom radu koji nije imovina Plave Lagune, a nalazi se na tzv. turističkom zemljištu. Plava Laguna voljna je, kao jedan od aktera, sudjelovati u održavanju obeliska, ali nakon što se utvrdi o čijoj se imovini radi – Ministarstva državne imovine ili Grada Poreča, odgovorila je na naš upit glasnogovornica Eva De Zan Prusina.

Glasnogovornica Grada Poreča Ajna Temimović pak veli da bi najkorektnije bilo da Plava laguna i Grad zajedno krenu u sanaciju obeliska. Najavila je da će se novac za to planirati u proračunu za iduću godinu.

– Na državi je da sprovede raspravu o turističkom zemljištu i tako odluči što je u čijem vlasništvu. To je tema koja se vuče još iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a nije puno učinjeno dosad. Nešto je naše, nešto od države. Grad svake godine daje sredstva za obnovu i održavanje mnogih spomenika na našem području. Primjerice, sad su obnovljeni brojni spomenici NOB-u na području Poreča. Zbog velike kulturne   vrijednosti, sanacija Murtićevog djela sigurno će se morati odvijati pod nadzorom i uz odobrenje nadležnih institucija poput konzervatora, a Grad će sanaciju platiti iz proračuna, najavila je glasnogovornica.

Nema ih u evidenciji spomenika

Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, kazala je da nažalost nemaju nikakve ingerencije nad tom umjetninom koja, k tome, nije u evidenciji muzeja. Potvrdila je da je u jako lošem stanju, uz opasku da se, međutim, neće moći obnoviti bez dokumentacije obitelji Murtić.

Kako smo nadalje saznali u razgovoru sa stručnjacima, da bi se sačuvala umjetnička djela postavljena u prostoru i osiguralo njihovo održavanje, jedino što stvarno može pomoći jest njihovo registriranje kao spomenika, što bi vlasnika zakonski obvezalo na brigu. To bi teško bilo učiniti za svaku javnu skulpturu, ali zasigurno Murtićeva u Zelenoj Laguni to zaslužuje. Ne samo zbog kvalitete umjetničkih djela, nego zato što je to djelo svjedok o duhu jednog razdoblja Poreča koji je, nažalost, prošlost. Uostalom, Murtićevi obelisci nalaze se na rubu ili čak unutar zaštićene arheološke zone Rta Zorna. No, kako je Glas Istre pisao još 2006. – ni to ne može puno pomoći skulpturi ako nije posebno registrirana.

Ipak, sasvim smo neslužbeno doznali da je prethodnih godina Plava laguna zaista imala namjere obnoviti obeliske, zbog čega je kontaktirala obitelj pokojnog umjetnika. No, nisu se mogli dogovoriti, pa je umjetnina prepuštena tužnoj sudbini.

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
max 2