NEWS

VIŠNJANSKI IDS SMATRA DA OPĆINSKA UPRAVA NE RADI TRANSPARENTNO

mrim3508892
Predsjedništvo IDS-a Višnjana (M.Rimanić, Glas Istre)
02.02.2018. 15:43; Učitavanja: 577; Početna / Politika / VIŠNJANSKI IDS SMATRA DA OPĆINSKA UPRAVA NE RADI TRANSPARENTNO

Vijeće općine Višnjan održano je još 29. studenog 2017. godine, na toj su sjednici donijete važne odluke, a budući da sjednica nije najavljena niti su odluke objavljene u Službenom glasniku predsjedništvo IDS-a Višnjana odlučilo je konferencijom za novinare izvijestiti javnost o stanju u Općini, rekla je Ana Černjul, predsjednica višnjanskog IDS-a.

Medijska izolacija

– Bez novinara, bez online objave materijala u potpunoj medijskoj izolaciji većinski Nezavisni vijećnici su između ostaloga izglasali povećanje komunalne naknade. Iako je IDS upozoravao kako je mještanima egzistencijalni minimum već ugrožen, rekla je Černjul. Smatrajući kako bi za poboljšanje infrastrukture trebalo koristiti europske fondove, a ne Višnjance dodatno opterećivati. No, ovaj je važan dokument koji će imati posljedice na sve Višnjance izglasan uz argument kako Općini treba svježeg novca za održavanje postojećeg sustava i investiranja u njega.

– Neka naselja pa čak i u samom Višnjanu nemaju asfalt, javnu rasvjetu, niti kanalizaciju. Stoga pored povećanje cijena troškova vrtića i jaslica zahvaljujući aktualnom općinskom vodstvu na čelu s načelnikom Angelom Matichem može se računati na još poskupljenje, kaže Černjul, dodajući kako je zahvaljujući politici načelnika Maticha, kakvu je provodio i kroz dva svoja prethodna mandata općina Višnjan zapala u dugove koji, kaže, iznose oko 36 milijuna kuna. Načelnik je u prethodnim mandatima potrošio novca koji nije imao, a predizborne investicije asfaltiranja i velebnih gradnji trgova i zgrada ostvarene su na teret današnjih stanovnika, ali i budućih naraštaja, upozorava Černjul.

– Nije važno samo graditi, već održivo graditi i održivo razvijati općinu, koja nije poduzetnik koji radi zbog vlastitog financijskog interesa, već servis građanima uz što manje njihove troškove, ističe Černjul. Zbog nesposobnosti osiguranja sredstava iz drugih izvora aktualna se općinska uprava opredijelila za rasprodaju imovine i kupovanje nekretnina.

Nerealni planovi

Kao primjer promašaja aktualnih općinskih vlasti Černjul je navela novoosnovano Pučko otvoreno učilište Višnjan i Knjižnicu sve bez aktivnosti, sredstva i dozvola za rad u zgradi koja se ne smije koristiti zbog stečajnog postupka škole “Manero” koja je u noj djelovala. Načelnik je, kaže Černjul, u tu zgradu namjeravao smjestiti produženi boravak za djecu, ali je zbog protivljenja roditelja odustao.

– Da je u svom naumu uspio, sada bi djeca bila na ulici, ističe Černjul.

Osvrnuvši se na općinski proračun za ovu godinu Černul je rekla kako se radi o nerealnim planovima, ali i sam je dokument prepun tehničkih pogrešaka, pa taklo, primjerice, ispada da će se u projekt poslovne zone Milanazi, koji košta 20 milijuna kuna, kroz tri godine uložiti 60 milijuna kuna.

– Zanimljivo je na posljednjem vijeću bilo čuti kako će Višnjanci konačno uz mjesečnu naknadnu od 4.500 kuna dobiti dom umirovljenika. Sigurni smo da, obzirom na prosječne plaće i mirovine, da lokalno stanovništvo od ovog projekta neće mnogo profitirati, zaključila je Černjul. Černjul je izvijestila kako su vijećnici IDS-a u Vijeću Općine Višnjan, Leopold Križanac i Daniel Velić, podnijeli ostavke na svoje vijećničke mandate i to iz osobnih razloga, stoga će ih u vijeću nakon konzultacija zamijeniti druga dva člana s izborne liste.

(M. RIMANIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S