NEWS

Više od dva milijuna Kuna osigurano za stipendije, prijevoz učenika i sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima

20181015_111832
15.10.2018. 12:45; Učitavanja: 258; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Više od dva milijuna Kuna osigurano za stipendije, prijevoz učenika i sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima

Više od dva milijuna kuna izdvojit će se ove godine za stipendiranje stotinu učenika i studenata, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca te sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima, najavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica za društvene djelatnosti Vesna Kordić.

– Trenutno su otvoreni svi natječaji, stoga pozivamo sugrađane da se prijave. Naime, Poreč je uz osvojenu titulu grada s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, svrstan i u kategoriju najboljih gradova po pitanju demografije, obrazovanja, mladih i djece. Prioritet našeg rada je briga o svim našim generacijama, posebice najosjetljivijim skupinama. Zato smo prije tri godine, kao prvi u zemlji, pokrenuli model sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim porečkim umirovljenicima i to kroz vrlo dobru suradnju s predstavnicima porečkih umirovljenika i udruga.

Sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima

Tako i ove godine sufinanciramo dopunsko zdravstveno osiguranje porečkim umirovljenicima i to u iznosu od po najviše 420 kuna, najavio je gradonačelnik.

Pravo na pedeset postotno sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruju umirovljenici koji imaju hrvatsko državljanstvo, prebivalište na području Grada Poreča-Parenzo i sklopljenu ili obnovljenu policu DZO za 2018. godinu.

Pravo ne ostvaruju umirovljenici koji osim mirovine ostvaruju i prihode od redovnog radnog odnosa, kao i umirovljenici koji ostvaruju pravo na plaćanje premije DZO na teret državnog proračuna.

Grad Poreč-Parenzo sufinancirat će DZO sufinanciranjem premije s iznosom od najviše 35 kuna mjesečno, odnosno najviše s iznosom od 420 kuna. Osnova za sufinanciranje je sklopljena ili obnovljena polica DZO. Iznos s kojim će Grad Poreč-Parenzo sufinancirati DZO isplaćuje se, u pravilu, umirovljeniku na njegov tekući račun, ali se može isplatiti i njegovom punomoćniku, ako je tako određeno u punomoći ili skrbniku ukoliko je rješenjem Centra za socijalnu skrb Poreč ili odobrenjem Centra tako određeno.

Javni poziv je otvoren od prošlog tjedna, a ovom prilikom pozivaju se porečki umirovljenici da zahtjeve i dokumentaciju donose u Upravni odjel za društvene djelatnosti na adresi Poreč, Obala maršala Tita 4 (prizemlje desno od ulaza), ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 11 sati i utorkom od 12 do 15 sati na sljedeći način:

umirovljenicima s mirovinom:

 • –          do 2.000,00 od 9. do 19. listopada,
 • –          od 2.000,01 do 2.500,00 od 22. listopada do 2.studenog,
 • –          od 2.500,01 do 3.000,00 od 5. do 16. studenog,
 • –          od 3.000,01 do 3.500,00 od 19. do 30. studenog,
 • –          od 3.500,01 do 4.000,00 od 3. do 7. prosinca,
 • –          od 4.000,01 do na više od 10. do 14. prosinca.

Dodatne informacije mogu se pronaći ovdje.

Stipendije za učenike i studente 

– Proteklih godina Grad Poreč kontinuirano stipendira oko stotinu učenika i studenata godišnje. Ovisno o godini i broju prijava, broj može biti nešto veći ili manji, no svi oni koji jednom ostvare pravo na gradsku stipendiju, nastavljaju je primati tijekom cijelog svog redovnog školovanja, jer se ne moraju prijavljivati na natječaj svake godine. Na godišnjoj razini govorimo o iznosima od gotovo milijun kuna za sve stipendije, rekao je gradonačelnik i napomenuo kako je natječaj za stipendije otvoren sve do 31. listopada.

U školskoj/akademskoj 2018./2019. godini Grad Poreč-Parenzo dodijelit će pet stipendija učenicima srednjih škola, od kojih se dvije stipendije financiraju iz sredstava socijalnog programa Grada Poreča-Parenzo i 24 stipendije studentima visokoobrazovnih ustanova, od kojih se pet stipendija financira iz sredstava socijalnog programa Grada Poreča-Parenzo.

Jedna učenička i dvije studentske stipendije dodatno će se dodijeliti onima koji se školuju za deficitarno zanimanje i to za: medicinska sestra/medicinski tehničar, profesor matematike, profesor fizike, profesor biologije, profesor kemije, rehabilitator, logoped, inženjer/magistar medicinske biokemije i doktor medicine.

Visina stipendija iznosit će mjesečno:

 • za učenike                           600,00 kn,           
 • za studente                        800,00 kn. 

Visina stipendija za deficitarna zanimanja iznosit će mjesečno:

 • za učenike                        1.200,00 kn,
 • za studente                      1.600,00 kn.

Visina stipendija po socijalnom programu iznosit će mjesečno:

 • za učenike                           1.200 kn                                              
 • za studente                        1.600 kn.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju učenici i studenti koji udovoljavaju sljedećim uvjetima:

– svi :

 1. da su državljani Republike Hrvatske,
 2. da je njihovo prebivalište, kao i prebivalište njihovih roditelja na području Grada Poreča-Parenzo, te da tijekom školovanja/studiranja stanuju u mjestu školovanja/studiranja, odnosno izvan mjesta prebivališta roditelja,

– učenici:

 • – da se školuju u srednjim školama izvan područja Grada Poreča-Parenzo za programe kojih nema u srednjim školama Grada Poreča-Parenzo,
 • – da za vrijeme školovanja borave u učeničkim domovima,
 • – da u prethodnoj godini školovanja imaju prosjek ocjena najmanje 4,00,  

– studenti:

 • – da su redovni studenti preddiplomskog, diplomskog ili integriranog preddiplomskog i diplomskog studija,
 • – da su prvi put upisali nastavnu godinu, odnosno da u prethodnoj akademskoj godini nisu bili upisani na istu nastavnu godinu,
 • – da nisu stariji od 26 godina,
 • – da imaju prosjek ocjena prethodne godine školovanja najmanje 3,50 – studenti prve godine studija, odnosno 3,00 – studenti viših godina studija.

Više informacija o natječaju možete pronaći ovdje.

 Sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima

– S oko 240 tisuća kuna godišnje sufinanciramo i prijevoz učenika srednjih škola u škole izvan Poreča. Ove godine po prvi put sufinanciramo srednjoškolcima koji stanuju u porečkim prigradskim naseljima put do Poreča. Za ove prijevoze dio plaća Ministarstvo, a dio koji bi trebali plaćati roditelji plaća Grad Poreč-Parenzo. Na prvu se može činiti da su određeni iznosi sufinanciranja prijevoza premali. No, Grad pokriva razliku koju za učenike ne pokriva Ministarstvo. Odnosno, negdje Ministarstvo daje više – negdje manje ovisno o cijeni prijevoza, pa se sukladno tome i pokriva preostali iznos karte., objasnio je Peršurić.

Pravo sufinanciranja troškova prijevoza ostvaruju učenici koji dnevno putuju od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, ukoliko im je prebivalište udaljeno najmanje 5 kilometara od srednje škole koju pohađaju, a upisani su u programe redovitog obrazovanja u jednoj od srednjih javnih škola sa sjedištem u Poreču, Bujama, Pazinu i Puli. Pravo ne ostvaruju učenici koji putuju u srednju školu u Rovinj, jer za taj smjer Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokriva 75% cijene karte. Grad će sudjelovati u cijeni mjesečne učeničke karte s iznosima kako slijedi:                            

         Relacija                                                                       Iznos

 • za relaciju Poreč-Pazin Poreč                                    113,00 kuna,
 • za relaciju Poreč-Pula-Poreč                                     192,00 kune,
 • za relaciju Poreč-Buje-Poreč                                     67,00 kuna,
 • za relaciju Nova Vas-Poreč-Nova Vas                      127,00 kuna,
 • za relaciju Kukci-Poreč-Kukci                                    33,00 kune,
 • za relaciju Červar-Porat-Poreč-Červar-Porat          127,00 kuna,
 • za relaciju Bašarinka-Poreč-Bašarinka                    33,00 kune,
 • za relaciju Buići-Poreč-Buići                                    127,00 kuna,
 • za relaciju Kadumi-Poreč-Kadumi                            127,00 kuna,
 • za relaciju Kirmenjak-Poreč-Kirmenjak                    154,00 kune,
 • za relaciju Žbandaj-Poreč-Žbandaj                          197,00 kuna,
 • za relaciju Baderna-Poreč-Baderna                         107,00 kuna. 

Više informacija o pozivu možete pronaći ovdje.

Zaključno su gradonačelnik i pročelnica napomenuli kako je ovo samo jedan dio demografskih mjera koje Grad već godinama provodi, no kako su natječaji u isto vrijeme otvoreni, dodatno se pozivaju ljudi da iskoriste svoje pravo i prijave se za potpore.

AT Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email
max 2