VIŠNJAN: PRVA SJEDNICA VIŠNJANSKOG POGLAVARSTVA

04.03.2006. 00:00; Učitavanja: 57; Početna / Novosti / Okolne općine / VIŠNJAN: PRVA SJEDNICA VIŠNJANSKOG POGLAVARSTVA
988Opcina-Visnjan-nova_organizacija.jpg

  VIŠNJAN – Prva sjednica Općinskog poglavarstva održana je nepuna dva dana nakon što ga je vijeće imenovalo, u četvrtak popodne. Načelnik Angelo Mattich, Davorka Travan, Ivo Fatorić, Ljubomir Sirotić i Gracijano Černeka usvojili su poslovnik o radu, a za zamjenika načelnika izabrali Černeku. Jednoglasno je odlučeno i da načelnik od 1. ožujka svoju dužnost obavlja profesionalno.

– Zbog obima poslova i našeg predizbornog programa kojemu je cilj kvalitetan napredak Višnjana, nakon ovih nekoliko mjeseci postalo je jasno da posao načelnika nije moguće obavljati drugačije nego puno radno vrijeme. To neće biti dodatni financijski teret proračunu jer sam do sada imao između 5.400 i 5.600 kuna mjesečne naknade, na što je trebalo platiti i poreze, pojasnio je Mattich. Ugovor o radu, visinu plaće i ostale detalje vezane za profesionalizaciju prvog čovjeka Višnjana poglavarstvo će usvojiti na jednoj od sljedećih sjednica. Prihvaćeno je idejno rješenje za gradnju spojnog puta Višnjan – Markovac prema pet građevinskih parcela koje su kupljene od Općine prije nekoliko godina, a nemaju pristupni put. Iz proračuna će se financirati izrada glavnog projekta do 7.000 kuna, a u financiranju gradnje će, rečeno je, vjerojatno morati sudjelovati vlasnici parcela. Poglavarstvo je prihvatilo i povoljnu priliku za gradnju dijela javne rasvjete u Anžićima, gdje HEP postavlja novu trafostanicu. Uštedjet će se dvadesetak tisuća kuna budući da će koristiti HEP-ov kanal za polaganje kabela. Do konca kolovoza bit će postavljeno i šest stupova za rasvjetu. Odluka o gradnji pomoćnog igrališta u Pineti donijet će se na sljedećoj sjednici. Ona bi općinski proračun opteretila samo s 5.000 kuna od planiranih 80.000 budući da će graditelj obilaznice Višnjan koristiti materijal kojim će plato biti očišćen od kamena te je voljan dovesti potrebnu zemlju i poravnati teren. Problem je komadić od 200 četvornih metara igrališta koji prelazi na privatnu parcelu, a vlasnik bi to prodao tek po vrlo visokoj cijeni. Pomicanje igrališta na drugu stranu značilo bi obavezu premještanja ispusta vodospreme. Černeka će do sljedeće sjednice provjeriti koja bi inačica bila za općinu financijski prihvatljivija.

– Građani svoju imovinu cijene kao zlato, a općinsku minimalno. Na to ne možemo pristati. Moramo jednako vrednovati privatno i javno vlasništvo, pa čak javno malo više, rekao je Mattich. Članovi poglavarstva nisu udovoljili zahtjevu Zorana Dekleve da mu se vrati status stipendista jer za to nema pravne osnove. On ga može dobiti tek udovolji li uvjetima na natječaju koji još nije raspisan. Poglavarstvo je odlučilo s 1.000 kuna jednokratno pomoći obitelji Dekleva, u kojoj je samohrana majka oboljela od trihinele.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
ATP 2019 CENTRAL
Funtana Istra S