NEWS

Vižinada: Rekreativci žele dvoranu koristiti besplatno

16.02.2007. 00:00; Učitavanja: 61; Početna / Novosti / Okolne općine / Vižinada: Rekreativci žele dvoranu koristiti besplatno
907GO179842.jpg

Uz novu zgradu područne škole mjesto je konačno dobilo i sportsku dvoranu, koju nisu nestrpljivo čekali samo učenici, nego i građani željni sportske rekreacije u vlastitom mjestu, a i sportski klubovi. Nedavno je dvorana dobila uporabnu dozvolu, ali javili su se novi problemi.

– Zašto građani moraju plaćati korištenje sportske dvorane? Žene koje su jedva dočekale da odbojku mogu rekreativno igrati u Vižinadi sada kane od toga odustati jer sat vremena korištenja dvorane moraju platiti 50 kuna, kaže član Općinskog poglavarstva Elio Pilat.

On daje primjer Osnovne škole iz Tara čiju sportsku dvoranu građani navodno koriste besplatno, a paušalni iznos za njeno održavanje školi plaća Općina. Načelnik Dario Baldaš kaže da i Općina Vižinada plaća paušal od 20 tisuća kuna godišnje školi za dežurstvo i čistačicu, a rekreativci i klubovi plaćaju simboličnu naknadu od 50 kuna za korištenje dvorane. Pilat, pak, inzistira na tome da i simbolični iznos znači da su građani Vižinade manje vrijedni od Tarčana.

– Činjenica je da rekreativci plaćaju trenera, pa je logično da on simboličnom naknadom sudjeluje u režijskim troškovima za dvoranu, kao što je to svagdje običaj, kaže Baldaš.

Međutim, što je s nogometašima koji besplatno koriste općinsko nogometno igralište? Ne bi li se prema toj logici i njima trebala naplaćivati naknada, a ne da im iz općinskog proračuna plaćaju i trenera?


U Taru dvorane za klubove besplatne, u Sv. Lovreču ne

Đoni Šimonović smatra da bi se sportskim klubovima koji su korisnici proračuna dvorana trebala dati na raspolaganje besplatno.

– Ne bih htio da se prenagli u bilo kakvoj odluci. Načelno svatko ima pravo dvaput tjedno koristiti dvoranu prema utvrđenom rasporedu. Mislim da bi trebalo najprije vidjeti kako će to funkcionirati, recimo do kraja zime, pa onda ponovno o tome razgovarati, smatra načelnik Baldaš.

Kako funkcionira korištenje sportskih dvorana drugdje? Ravnateljica tarske OŠ Ružica Močibob rekla nam je da je do sada Sportska zajednica Poreča plaćala 20 tisuća kuna školi da bi klubovi mogli koristiti dvoranu, a klubovi, pa čak ni skupina rekreativki, nisu dodatno plaćali.

– Za našu je školu do sada bio nadležan Grad Poreč, ali bi se odvajanjem Tara i osnivanjem općine ta nadležnost mogla prenijeti na Županiju, pa će se vjerojatno i uvjeti korištenja dvorane promijeniti. Školi je do sada novac iz Sportske zajednice bio dostatan za održavanje dvorane, pogotovo zato što je redom riječ o klubovima u kojima su angažirana naša djeca, rekla nam je Močibob.

Greis Franković iz OŠ Joakima Rakovca u Svetom Lovreču, koja je pod nadležnost Istarske županije, rekla nam je da niti jedan klub ne može ući u dvoranu dok nema potpisan ugovor o plaćanju korištenja, a da bi on mogao biti potpisan, ravnateljica škole traži suglasnost Istarske županije.

– Postoji pravilnik o korištenju dvorane, na temelju kojega se izrađuje ugovor s korisnicima, a naknada se utvrđuje po kvadraturi dvorane. Pravila su jasna, a važan je i podatak da dvoranu naše škole nije gradila Općina, nego Ministarstvo, istaknula je Franković.


U Kašteliru sve unaprijed utvrđeno

Tu je još primjer Kaštelira, koji tek treba izgraditi sportsku dvoranu pokraj dograđenog krila škole. Općinski načelnik Enio Jugovac rekao je da su sva pravila gradnje i korištenja dvorane unaprijed utvrđena.

– Dvoranu će zajednički graditi Općina i Županija na terenu škole, od koje smo dobili pravo građenja, koje Općina prenosi na novoosnovano komunalno poduzeće, koje će graditi dvoranu i kasnije njome upravljati. Sa školom će biti posebno potpisan ugovor o korištenju u dopodnevnim satima jer škola radi samo u jednoj smjeni. Građanima i klubovima dvorana će biti dostupna na tržišnim osnovama jer će se iz naknade za korištenje plaćati režije, čišćenje i održavanje dvorane, u čijem će sklopu biti i prostor za fitness i mali ugostiteljski objekt koji ćemo dati u zakup, rekao nam je Jugovac.

Općina Vižinada plaća jednak iznos svojoj školi za održavanje dvorane koliko je tarska škola dobivala od porečke Zajednice sportova, što je nesrazmjerno s obzirom na to da Zajednica sportova Poreča dobiva iz gradskog proračuna iznos koji je jednak polovici vižinadskog proračuna. Općina Vižinada dvoranu je gradila uz pomoć Županije i Ministarstva da bi stvorila uvjete i za sportske aktivnosti svojih građana. Očito su bogatije općine u prilici omogućiti svojim građanima besplatno ili simbolično plaćanje različitih usluga, dok u onim siromašnim građani sufinanciraju projekte koji pomažu podizanje životnog standarda.

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email