NEWS

Velika slatka fešta na Battistelinoj šterni

1_GO03443105
16.08.2017. 11:24; Učitavanja: 208; Početna / Novosti / Okolne općine / Velika slatka fešta na Battistelinoj šterni

Velika izložba 236 uzoraka tradicijskih istarskih kolača na Battistelinoj šterni u Vižinadi središnji je događaj Slatke Istre koja se u Vižinadi, jednom od slikovitijih istarskih gradića, uoči blagdana Svete Marije Velike, održala po 21. put. Izložene je kolače pripremilo 109 domaćica iz raznih krajeva Istre. Među njima su u dva muškarca, što je rijetkost ova manifestacije, dodaje Gordana Bottezar jedna od organizatorica.

Kolače je ocjenjivala komisija u sastavu Tanja Božić, Rita Ritossa, Sandra Živolić, Kristijan Benić i Gordana Bottezar. Pred njima je bio, doduše, sladak, ali nimalo lak, te poprilično zahtjevan zadatak. Oni su u poprilično ujednačenoj konkurenciji izvrsnih kolača istarskih domaćica, slastice ocjenjivali po mirisu, izgledu i okusu u devet kategorija. Na kraju su odlučili kako je najbolje fritule pripremila Jadranka Pilar iz Tinjana, kroštule Nives Ipša iz Livada, pincu Zdenka Jakus iz Žminja, poveticu Lučana Ritoša iz Ritošinog Briga, pandešpanj Aliče Pištan iz Poreča, bucolaj Rosa Jugovac iz Krasice, breskvice Greta Vižintin iz Oprtlja, paštine Laura Kešac iz Vižinade, a cukerančiće Jolanda Hrastić iz Vele Trabe. Posebno je priznanje za sudjelovanje i doprinos očuvanju tradicije dodijeljeno najudaljenijoj sudionici, Dini Radić iz Pučišća na otoku Braču.

Kuharski šou Kristijana Benića i Martina Špačeka

Fešta je započela nastupom mažoretkinja iz Višnjana, a potom su na placu koncert održali Puhački orkestar Glazbenog društva “Spinčići” iz Kastva, te Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada. Osim u kolačima na šterni posjetitelji su oko nje mogli uživati u domaćim proizvodima s Vižinaštine, a to su vrhunska vina i maslinova ulja, koja su već odavana svojom kvalitetom prešla granice zavičaja. Prije večernjeg programa “cooking show” upriličili su Kristijan Benić i Martin Špaček, simpatični ovogodišnji pobjednici televizijskog natjecanja “321 kuhaj!”. Oni su pripremali tradicionalne fritule po jednostavnom receptu. Dakle oni su kako kaže Martin, u brašno umutili jaja, šećer, bijeli jogurt i malo ruma da “ubije” višak masnoće. I to je to, zaključuje Martin dodajući kako smjesu žlicom treba umetnuti u vrelo ulje i kada se ispeče fritule su gotove. Uz to oni su za ovu prigodu kao preljev pripremili šumsko voće, a za mlađe čokoladni namaz. 

Davorka Ritoša iz Vižinade volonterka je u Turističkoj zajednici, pa ove godine nije izložila svoje kolače, već je pazila da izložene slastice nedirnute dočekaju proglašenje pobjednika.

Za kraj večeri vrckava Maja Šuput

– Ljude zanima sve. Vole pogledati kako izgledaju kolači, a najviše ih, čini mi se, zanimaju breskvice. Neki pitaju za pandešpanj, neki za kroštule, svakoga nešto zanima. Na pitanje kako joj se čini ovogodišnja Slatka Istra odgovara kako je po njenom mišljenju, dobra, a veseli je što ima i mnogo posjetitelja.  

– Slatka Istra je prerasla u tradiciju koja garantira da istarsko slatko kulinarstvo neće pasti u zaborav. To je i jedna vrijedan manifestacija koja našim gostima, pogotovo stranima omogućuje da vide i kušaju tradicijske istarske slatkiše. Veseli me veliko zanimanje posjetitelja, posebno to što ove godine imamo i nekoliko novih izlagača, a među njima i pobjednike. Cijeli događaj upotpunjuju i naši proizvođači ulja i vina, a to je za posjetitelje prilika da kušaju slatkiše, ali i naša odlična vina, kaže Marko Ferenac, načelnik općine Vižinada i predsjednik Turističke zajednice općine Vižinada.

Nakon dodjele nagrada za najbolje kolače Slatke Istre 2017. predstavila se 9. Sladka Istra, slična manifestacija koja će se 23. i 24. rujna održati u Kopru. Zatim su na pozornicu izašli Ribalta Band, koji su dobro zagrijali publiku prije nego ju je zapalila vrckava Maja Šuput.

Na sam blagdan Svete Marije Vele održana je misa na Božjem Polju kojom su vjernici proslavili blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, a u večernjim satima na središnjem trgu u Vižinadi goste su zabavljali mladi pjevači Udruge Mali veliki mikrofon te Grupa Vigor i Farabuti Band.

(Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights