NEWS

Valovi juga “počistili” novu plažu

20171215_115726
16.12.2017. 11:07; Učitavanja: 807; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Valovi juga “počistili” novu plažu

Kao što su nerijetki predviđali, jugo i njegovi veliki valovi već su temeljito “počistili” ljetos uređen morski dio porečke plaže između Naftaplina i Kupališta. Kamione i kamione šljunka, onog oblog, riječnog kojim je tih 200-tinjak metara bilo nasuto, valovi su jednostavno odnijeli ostavivši gole stijene. Najveći dio šljunka “isporučili” su uz i na jugoistočni molić Naftaplina zatrpavši i tamo novouređene prilaze u more, uključujući i onaj za invalide. Bit će pred ljeto dosta posla za sav taj šljunak vratiti, a valjat će ga i nadopuniti.

Jasno je da ni ovoga puta stručnjaci koji su planirali uređenje te plaže nisu uzeli u obzir realne maritimne čimbenike, kao što to nisu učinili ni prigodom sličnog pokušaja na istom mjestu prije koje desetljeće i s, naravno, istim rezultatom. Taj djelić porečke južne kupališne (i rekreacijske) zone doista je zaslužio uređenje, ali u morskom dijelu i drugačija tehnička rješenja na što su građani  upozoravali i prilikom proljetošnjih radova.

Usput, taj se otvoreni dio plaže nalazi točno između dviju umjetno ograđenih uvalica Kupališta, čiji je stari toponim Val di Preti, koji je izgradila još Austro-Ugarska, i Naftaplina iz poratnih jugoslavenskih investicija u radnička odmarališta (ovo je bila plaža Ininog). Na obje ove lokacije nekoć je  bio čisti pijesak, također dovezen, i bile su to za dječje radosti, ali i picigin odraslih daleko najbolje plaže u Poreču.
Nažalost, zbog posvemašnje nebrige već su desetljećima u katastrofalnom  stanju, posebno kad je riječ o morskom dijelu. Njegovo čišćenje i povratak pijeska na Kupalište i Naftaplin bili bi sigurno jeftiniji od spomenute “međuplaže”, a zadovoljstvo građana i turista puno veći.

G. PRODAN, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S