NEWS

URBAN 2017 Photo Awards: U Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena izložba tri odabrana portfolija

URBAN 2017 - Muzej Porec _S. Ambroset, C. Milotic, E. Uljančić-Vekić, S. Damiani
31.07.2017. 17:50; Učitavanja: 171; Početna / Kultura / URBAN 2017 Photo Awards: U Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena izložba tri odabrana portfolija

Dana 27. srpnja u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena je izložba tri odabrana portfolija iz međunarodnog natječaja URBAN Photo Awards koja se odvija već osmu godinu za redom, a u Muzeju gostuje po drugi put.

Izložbu su otvorili Stefano Ambroset, predsjednik udruge DotArt iz Trsta, koja je organizator natječaja, Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Muzeja te članica međunarodnog žirija i izbornica izloženih potrfolija, Sabina Damiani, kustosica i akademska umjetnica, organizatorica programa „Kontaminacije“ u sklopu kojeg se ove godine URBAN u Poreču i odvija, te Christian Milotic, jedan od autora izloženih fotografija.

Na osmo izdanje ovog međunarodnog fotonatječaja ove godine je pristiglo 4120 fotografija i 253 portfolija od 1015 natjecatelja iz čitavog svijeta. Finalisti URBAN-a bit će objavljeni krajem srpnja, dok će nagrađeni biti poznati u rujnu. Radi se o rastućem međunarodnom natječaju koji prelazi granice isključivo internetskog pristupa te omogućava autorima da svoje radove predstave na izložbama fotografija u internacionalnom kontekstu. Natječaj je strukturiran u više različitih sekcija, a ove godine porečki muzej ugošćuje prvu u nizu „putujućih“ izložbi iz sekcije „Portfolio“.

Na izložbi se mogu pogledati sljedeći projekti:

  • “Nothing will stop us”, meksičke fotografkinje Silvie Andrade na veoma suptilan i konceptualan način prikazuje život kubanskog naroda, koji se svakodnevno bori protiv malih i velikih nedaća, društvenih i klasnih nejednakosti, političkih prilika, odnosa sa velikim silama, poput SAD-a kao i mnoge druge kontradikcije kojima se Kuba svakodnevno susreće. Mladi koji ostaju u zemlji, nose težak teret, no s njime se nose kroz druženja te malim stvarima koje ispunjavaju njihovu svakodnevnicu.
  • “Nonna Angela”, tršćanskog fotografa Christiana Milotica, je inatiman i osoban projekt koji dokumentira znakove životnih patnji na licu istarske izbjeglice – vlastite bake Angele, koja ima sada 90 godina a proživjela za mnoge teške trenutke za vrijeme svoga dugog života. Vodeći se obiteljskim pričama, autor kreira dokument, ali i vlastitu viziju kroz portrete bake i okruženja u kojem živi.
  • “A Transporting Experience: Senegal’s Colorful Public Buses Hit The Road” američke autorice Ricci Shryock, s adresom u Senegalu, živopisni je projekt posvećen šarenim javnim minibusevima koji služe kao javni prijevoz u glavnom gradu Dakaru. Kroz promišljanje značenja i važnosti prometne povezanosti u ovom gradu, punom kontradikcija, autorica zapravo promišlja stanovnike, njihove živote, običaje te daje presjek svakodnevnice ljudi. Malim šarenim busevima prijeti odlazak u „mirovinu“, čime će se zasigurno izgubiti dio uličnog šarenila, koje predstavlja sam identitet ovoga grada i njegovih stanovnika.

Fotografije su postavljene u lapidariju Zavičajnog muzeja te u galeriji Sinčić a mogu se razgledati do 20. kolovoza svakodnevno od 10 do 21 sati.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights