NEWS

Učestalost alergijskih poremećaja, pa i alergije na ambroziju, desetljećima je u porastu

Letak---prednja
27.07.2017. 08:42; Učitavanja: 186; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Učestalost alergijskih poremećaja, pa i alergije na ambroziju, desetljećima je u porastu

To je posljedica stresnijeg načina života, širenja infekcija, promjena u prehrani, okolišu i klimi.  S jedne strane, tu su klimatske promjene poput visokih temperatura i ljetnih suša, koje pogoduju rastu korova. S druge strane, neredovito održavanje zelenih površina i čišćenje korova također su uzroci porasta alergije na ambroziju.

Pelud ambrozije smatra se najjačim prirodnim alergenom našega podneblja. Alergija je preosjetljivost obrambenog sustava na tzv. alergene , znatno prisutne tvari u okolišu  koji mogu znatno narušiti funkciju dišnog sustava.  Posebno značenje imaju peludne alergijske bolesti, odnosno stanja.

Pelud ambrozije se smatra  izrazito potentnom i jednom od najagresivnijih alergena. Dovoljan je malen broj peludnih zrnaca peludi ( 20 – 30 zrnaca /m³ zraka) da kod alergičnih osoba izazove simptome bolesti. Klasični simptomi alergijskog rinitisa ili peludne hunjavice  su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice te pojačano suzenje očiju. Koncentracija polena u zraku najveća je u  ranim jutarnjim i prijepodnevnim satima. Danas se smatra da je više od 10% stanovništva alergično na polen ambrozije. Ova neugodna alergija može se pojaviti u svakoj životnoj dobi.

Suzbijanje ambrozije treba započeti vrlo rano, u svibnju i početkom lipnja, kada je  biljka mlada i  možemo je  iščupati iz zemlje.  Period za uklanjanje ambrozije treba održavati  prije početka njene cvatnje, kako bi se izbjegla senzibilizacija na visoko alergenu pelud ambrozije. Ukoliko se ambrozija čupa u vrijeme njezinog cvjetanja, od sredine srpnja pa do rujna,  koncentracije peludi će biti najviše. Ne uništavati biljku u kolovozu jer je tada u punom cvatu, pa se koncentracija peludi  može višestruko povećati i time uzrokovati veće tegobe kod osoba koje pate od alergijskih oboljenja

PREPORUKE:

 • Ako ste alergični tijekom rada u vrtu stavite zaštitne rukavice kako bi izbjegli kontaktni dermatitis.
 • Za vrijeme sezone cvatnje ambrozije zatvorite prozore stana ili kuće, a isto tako prozore automobila tijekom putovanja.
 • Izbjegavajte prijepodnevno provjetravanje prostorija kada je koncentracija peludi najviša.
 • Ne sušite rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi.
 • Izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.
 • Četkajte i perite kućne ljubimce, jer oni također skupljaju pelud.
 • Za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše, jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže.
 • Nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite.
 • Redovito pratite alergijski semafor i bioprognozu (www.stampar.hr) te sukladno tome organizirajte dnevne aktivnosti.
 • Besplatno preuzmite i koristite Alergo Alert mobilnu aplikaciju za pametne telefone.
 • Informirajte se o Peludnom kalendaru za određeno klimatsko i vegetacijsko područje.
 • Redovito uzimajte terapiju koju vam je propisao liječnik

Zdravi Grad Poreč kroz projekt  Ambrozija – opasnost iz prirode , prati rasprostranjenost biljke na širem području grada Poreča. Cilj projekta je utvrđivanje populacije te dali postoji tendencija njezinog širenja. Kako bi bili što učinkovitiji oko determinacije, lociranja, i naposljetku suzbijanja ambrozije, slobodno nas kontaktirajte na službeni telefon Zdravog grada Poreč 091 904 66 33 te putem ostalih kontakata koje možete pronaći na www.zdravi-grad-porec.hr .    

 

Suradnica Zdravog grada Poreč:

Ana Milat

Ing. šumarstva

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S