NEWS

Učenici talijanske osnovne škole Bernardo Parentin posjetili Kobarid

CAPORETTO3
15.11.2018. 19:47; Učitavanja: 366; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Učenici talijanske osnovne škole Bernardo Parentin posjetili Kobarid

Povodom obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, 31. listopada 2018., učenici sedmog i osmog razreda Talijanske osnovne škole Bernardo Parentin, u pratnji učiteljica Nikoline Velić Šuran i Ivane Benčić Hatman, posjetili su slovensku općinu Kobarid. Radi se o kraju koji je tijekom povijesti bio obilježen događajima Prvog svjetskog rata. Takav posjet dio je i projekta “Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije” koji škola provodi i ove školske godine.

Pri dolasku su učenici posjetili muzej na otvorenom na Kolovratu gdje su, osim uživanja u prekrasnom pogledu, mogli proći kroz rovove iz vremena Prvog svjetskog rata i bolje razumjeti u kojim su se uvjetima nalazili vojnici. Zatim su pješačili uz rijeku Soču, saznali o njenom značaju za cijelu regiju, i stigli do slapa Kozjak koji očarava svojom ljepotom.

Dan je završio posjetom Muzeju Prvog svjetskog rata u Kobaridu gdje su upotpunili znanje o tom razdoblju zahvaljujući muzejskom vodiču, vizualnim i materijalnim izvorima. Učenici su mogli shvatiti značaj ovog povijesnog događaja, ali i njegov utjecaj na stvaranje novog europskog identiteta.

E.Z.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX GAMING S