NEWS

U TUŠ A. Štifanića organizirana zavičajna nastava “Poziv na carsku gozbu”

DSC03965
21.02.2017. 10:08; Učitavanja: 77; Početna / Lifestyle / Ostalo / U TUŠ A. Štifanića organizirana zavičajna nastava “Poziv na carsku gozbu”

U okviru projekta zavičajne nastave pod nazivom „Poziv na carsku gozbu“ u TUŠ Antona Štifanića Poreč održano je predavanje o povijesnim tragovima i utjecaju austro-ugarske vlasti na našim prostorima. Naš prominentni arheolog i povjesničar umjetnosti Marino Baldini, hrvatski političar, gostovao je prošle srijede 08. 02. 2017. u našoj školi.

U jednosatnom i interesantnom izlaganju, gosp. Baldini isticao je istarske resurse u turizmu Austrougarske monarhije te proputovao s nama prugom Parenzane preko Italije, Slovenije i Hrvatske. U isto vrijeme cijela Istra doživljava modernizaciju, gospodarski razvoj te zbog blagodati mora i ugodne klime, razvija se zdravstveni turizam (Rovinj i Opatija) te se grade prvi hoteli diljem cijelog poluotoka. Najstariji hotel i zaštitni znak povijesti porečkog turizma je hotel Rivijera, izgrađen 1910.

Dolaskom Austrijskog carstva, gosp. Baldini ističe gradnju jedinstvenog sustava javne uprave, također se uvode nove poljoprivredne kulture, bilježi se velik demografski rast – više od 230.000 stanovnika koji su živjeli u 24 grada i 479 sela. U drugoj polovici 19. stoljeća Istra ima Pokrajinski sabor koji zasjeda u Poreču te bilježi jačanje nacionalne hrvatske svijesti. Gosp. Baldini je naglasio da su najvažniji resurs svake zemlje ljudi i da smo sada mi, a osobito naši mladi odgovorni i zaduženi za razvoj naše regije i njen održivi razvoj.

Na kraju predavanja gost je s domaćinima imao prilike uživati u slasticama, koje su za tu priliku pripremili slastičari po recepturi austrijske aristokracije.

 

Davor Ban, prof.

Print Friendly, PDF & Email
MTB ture