NEWS

U projektu “Poziv na carsku gozbu” sudjelovalo 150 učenika ia 10 profesora TUŠ A. Štifanića

20170329_132426
12.04.2017. 21:23; Učitavanja: 110; Početna / Novosti / U projektu “Poziv na carsku gozbu” sudjelovalo 150 učenika ia 10 profesora TUŠ A. Štifanića

Projekt “Poziv na carsku gozbu“ odobren je od strane Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. Provodio se u nekoliko ciklusa. Učenici i tim profesora tijekom projektnih aktivnosti detaljno su proučavali kulturno-povijesne aspekte s osobitim naglaskom na razvitak gospodarstva, začetke turizma, svakodnevni život, kulturu povijesne epohe habsburškog perioda u Istri.

Održali smo radionice i prezentacije na kojima smo se upoznali s načinom odijevanja, posuđem, glazbom, dekoracijama stola, pripremom i serviranjem jela u novoizgrađenim hotelima. Osim toga istražili smo utjecaje na urbanu arhitekturu jer se reprezentativnim građevinama iz toga doba promijenila vizura istarskih gradova. S tim ciljem posjetili smo Pulu, Trst i Opatiju, a nismo zaobišli ni naš lijepi grad Poreč.

Nadamo se da smo marljivim radom probudili svijest o tome koliko je to razdoblje utjecalo na razvojem turizma u Istri budući da je turizam u našoj regiji upravo počeo izgradnjom željeznice i sve češćim posjetima gostiju iz Austrije.

Zaključna aktivnost projekta odvijala se dana 29. ožujka 2017. Tom smo prilikom pripremili svečani obrok koji se sastojao od 5 sljedova: hladno predjelo­­-jetrena pašteta, juha, toplo predjelo-goveđi gulaš s domaćim špeclima, glavno jelo-pečena svinjetina s blitvom na maslinovom ulju i domaćim knedlama, a za kraj, deser štrudla od jabuka.

Uzvanici svečanog obroka bili su učenici 3.htt-a odjeveni u kostime toga doba. Posluživali su ih učenici 3.thk, a ukusna jela pripremili su polaznici 3. razreda kuhara i 3.slastičara.

Cjelokupan projekt bit će prikazan filmom koji ćemo predstaviti učenicima naše škole.

U projektu je sudjelovalo čak 150 učenika i 10 nastavnika različitih nastavnih predmeta (povijest, engleski jezik, njemački jezik, talijanski jezik, ekonomska skupina predmeta, kuharstvo, slastičarstvo i ugostiteljsko posluživanje) pod vodstvom koordinatorice Blaženke Brkić, prof. povijesti.

Iskreno se nadamo da smo provedenim projektnim aktivnostima uspjeli približiti barem djelić habsburške vladavine s kraja 19. i početka 20. stoljeća te vjerujemo da će ovaj projekt inspirirati i neke druge u sklopu budućih aktivnosti zavičajne nastave.

 

Blaženka Brkić, prof.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MTB ture