NEWS

U Poreču otvoren 7. Forum hrvatskih i poljskih regija

12.04.2018. 00:03; Učitavanja: 116; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U Poreču otvoren 7. Forum hrvatskih i poljskih regija
26747

Sedmi po redu Forum hrvatskih i poljskih regija otvoren je danas u Poreču. Ovaj skup rezultat je dobre suradnje Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske i nastavlja se na zaključke prethodnog foruma, koji je u listopadu prošle godine održan u poljskom gradu Torunu. Sukladno tome, tematski naglasak bit će na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, važnosti investicija u regijama te obrazovanju i kulturi u regijama.

U svojstvu grada domaćina, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić pozdravio je okupljene.

– Na, za hrvatske prilike, kratkom obalnom pojasu od sedamdesetak kilometara, ostvaruje se gotovo 10% hrvatskog turizma. Poreč je mali grad od 17 000 stanovnika. U špici sezone ta brojka naraste na 120 000 ljudi. Taj podatak vam najbolje oslikava koliko je Poreč važan u hrvatskom i istarskom turizmu. Sve to dugujemo divnoj prirodi, moru, radišnim ljudima ali i infrastrukturi, rekao je gradonačelnik uz opasku da je među brojnim posjetiteljima, Poreč prošle godine posjetilo i 10 tisuća Poljaka. – Poljska je odličan partner na ovakvim forumima jer se već dugo godina nalazi na samom rhu zemalja koje uspješno povlače EU sredstva. Zadovoljan sam da je upravo Poreč to za Hrvatsku – uz EU Projekt Poreč i li sredstva za nerazvrstanu cestu Garbina-Valkarin, odnosno reciklažno dvorište, uspješno povlačimo sredstva za brojne manje, ali kvalitetne EU projekte. 

Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio istarski župan Valter Flego i izrazio zadovoljstvo što se sedmi Forum održava upravo u Poreču.

– Siguran sam da je Istarska županija perjanica otvorenosti i dobre međunarodne suradnje te se nadam da ćemo u sljedeća dva dana razmijeniti ideje koje će unaprijediti život ljudi, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Republici Poljskoj, kazao je župan Flego.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk osvrnuo se na ulogu regionalne samouprave u okviru sljedeće financijske perspektive Europske unije.

 – Regionalna samouprava važna je poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije i mogu odgovoriti na njihove potrebe. Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske, istaknuo je u uvodnom obraćanju predsjednik Pauk.

– Ovi susreti krenuli su kada su uvjeti bili drugačiji – Poljska je bila članica Europske unije, dok je Hrvatska bila na ulasku. Od tog prvog susreta  2011. napravljeno je mnogo, naše su regije razvijenije, no želimo se razvijati i dalje te nam je u tom smislu ovakva suradnja iznimno važna“, rekao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz i dodao kako je u tom procesu iznimno važno korištenje sredstava EU fondova.

– Proračun Europske unije u narednom će razdoblju biti manji, no važno je da Poljska i Hrvatska zajedno zagovaraju kohezijsku politiku koja je iznimno bitna za razvoj naših regija, zaključio je Geblewicz.

Osim gospodarske i ekonomske važnosti, Forum je pokazatelj i nastavka prijateljskih odnosa Poljske i Hrvatske, zemalja koje, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj. Forum hrvatskih i poljskih regija održava se do petka, 13. travnja u Poreču pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Zaklade Konrad Adenauer.

Suorganizatori sedmog Foruma su Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora i Grad Poreč-Parenzo.

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S