NEWS

U novu turističku sezonu Općina Kaštelir Labinci ulazi s zahtjevnijim planovima

20180804_210443
25.04.2019. 11:43; Učitavanja: 297; Početna / Gospodarstvo / U novu turističku sezonu Općina Kaštelir Labinci ulazi s zahtjevnijim planovima

Općina koja je u 2018. godini zabilježila oko 77.000 noćenja uz trend konstantnog rasta, odlučila se za podizanje turističkog standarda te za aktivniju djelatnost svoje turističke zajednice, kako se turizam, kao izuzetno bitna gospodarska grana na ovom području, ne bi događao  već bi se strategijski planirao i provodio. 

Tendencija izuzetno rastućeg trenda zabilježena je i u prvih četiri mjeseca ove godine povećanjem noćenja od čak 154% u odnosu na isti lanjski period. Sve je više registriranih iznajmljivača kojih je na današnji dan 367 te je na raspolaganju 404 turističkih smještajnih objeka sa čak 1.916 ležaja. Od početka godine pa do do 23. travnja, zabilježeno je 3.182 noćenja te 262 dolazaka (Hrvati, Slovenci, Austrijanci, Srbi, Nizozemci).

TZO Kaštelir Labinci provodi konstantnu suradnju sa lokalnim, direktnim i indirektnim sudionicima turističke ponude,  odnosno proizvođača autohtonih proizvoda, koji su temeljni resurs i potencijal ovog kraja. Uz novonastalu pozitivnu suradnju te prave kanale promocije i valorizacije, Općina ima za cilj prepoznatljivost turističke mikrodestinacije.

Dr.sc. Romina Sinosich, vanjski suradnik turističke zajednice napominje kako se radi se o općini s dosad nedovoljno iskorištenim turističkim potencijalom koja se obzirom na rastući trend dolazaka te sve boljom kvalitetom ponude smještajnih kapaciteta, strategijski može razviti u perspektivnu turističku mikro destinaciju. Svakako treba poraditi na kvaliteti i nadopuni turističke ponude te na javno – privatnom partnerstvu,, na čemu se intenzivno radi.

Turistička zajednica desna je ruka općine, te se stoga, zajedničkim snagama trudimo ostvariti ciljeve, kaže Sinosich. Izuzetno povećanje noćenja ovog Uskrsa te popunjenost kuća za odmor u općini dovoljno govori o rastućim trendovima, te daje naznaku da i sadržajna ponuda mora pratiti trendove smještajne ponude. 

LJETO U KAŠTELIRU 2019. 

Kada su u pitanju kulturno – zabavne manifestacije, koje se provode u cilju podizanja kvalitete turističke ponude destinacije kroz organizaciju događanja i manifestacije, turistička zajednica nastavlja podupirati tradicionalne projekte, no, istovremeno, od velike je važnosti osmišljavanje novih, svježih događanja.

Turističku sezonu Tz kaštelir Labinci otvara početkom srpnja. Ljeto u Kašteliru započinje drugim održavanjem romantičnog koncerta Romance & wine in Kaštelir. Posebnost događaja te prošlogodišnji izuzetan interes publike osigurao je da se i ove godine održi manifestacijea koja uz ležeren i intiman ugođaj najljepših ljubavnih pjesama, promovira i lokalne vinare.

Krajem srpnja, u planu je organizacija prvog dječjeg ljetnog kina, koji će i ove godine valorizirati središnji park. Prva subota u kolovozu već je tradicionalno rezervirana za  Feštu od krumpira,  odnosno 17. Gramperijadu, koja ove godine obiluje novitetima.

Krajem kolovoza održat će se drugo ljetno kino, projekcijom popularnog filma za sve uzraste.

Cooking show, odnosno natjecanje u pripremi domaćih jela održat će se povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, krajem rujna.

NOVI PROJEKTI

Sinosich naglašava i planirane projekte ; u procedure je izrada dokumentacije za uređenje novog info centra do prostora same turističke zajednice, što bi uvelike doprinijelo kvaliteti ali i estetici šarmantnog središnjeg trga, ali i upotpunilo ponudu općine dodatnom vrijednošću.

U fazi izrade je i Strategija razvoja turizma općine Kaštelir Labinci 2019. – 2025 godine.

U proceduri je također i ulazak  Tz Kaštelir Labnci u novi klaster Porečke rivijere. Projekt će zaživit iduće godine, a ciljevi udruživanja su brojni; jačanje obiteljskog i aktivnog pozicioniranja klastera, diverzifikacija turističkog proizvoda, bolja popunjenost kapaciteta u pred i posezoni i porast potrošnje po gostu. Takvom će se sinergijom i suradnjom pojačati imidž područja na domaćem i međunarodnom tržištu na kojem će se uskladiti zajedničke marketinške aktivnosti.

U klasterskoj suradnji planiran je i zajednički web portal, koji će funkcionirat na način da se sadržaj objedinjava i prikazuje sukladno interesima; gastronomija, obiteljski odmor, outdoor događanja, eventi i manifestacije, tržišnim segmentima te godišnjim dobima. Poanta je jednostavniji pregled događanja na području Poreštine, odnosno klastera. 

Obzirom na limitirana financijska sredstva turističke zajednice općine ali i konstantnu tendenciju rasta broja noćenja i dolazaka, klasterska suradnja izuzetno je bitna jer otvara nove puteve promocije te nove mogućnosti turističkog rasta. U odnosu na ostale turističke zajednice klastera Porečke rivijere (Poreč, Tar Vabriga, Vrsar, Funtana), definitivno smo mali, no, konstantno rastemo te težimo kvalitetnijoj ponudi sadržaja. Zahvaljujući klasterskoj suradnji, i nama „malima“ se otvaraju nove mogućnosti napretka, naglašava Sinosich.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX 170819-240819 – S
DELFIN 2019 S2