NEWS
valfresco

U listopadu počinje gradnja lukobrana od Barbarana prema Sv. Nikoli sa sjeverozapadne strane Poreča

porec-otoci
foto: Glas Istre
30.07.2018. 08:55; Učitavanja: 474; Početna / Gospodarstvo / U listopadu počinje gradnja lukobrana od Barbarana prema Sv. Nikoli sa sjeverozapadne strane Poreča

U listopadu će početi gradnja lukobrana Barbaran na istoimenoj hridi na ulazu u porečku luku, što je jedna od važnijih ovogodišnjih investicija Lučke uprave Poreč. Projekt je vrijedan osam milijuna kuna, a budući da je sva potrebna dokumentacija spremna, uključujući građevinsku dozvolu, gradilište se može otvoriti, ali tek nakon turističke sezone.

Luka u Červar Portu

Od ravnatelja Lučke uprave Poreč Željka Čorka doznajemo da će za koji dan raspisati natječaj za izvođača radova, kao i to da su na natječaju za sufinanciranje pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture tražili svih osam milijuna Kuna, koliko se najviše može dobiti, a sve kako bi se maksimalno rasteretio proračun Lučke uprave i njenog osnivača – Istarske županije. Koliko ce točno bespovratnih sredstava dobiti od resornog ministarstva, Čorak kaže da će saznati tijekom listopada.

– Potrebno nam je njihovo sufinanciranje jer Lučka uprava he može samostalno financirati tako veliku investiciju. Kredit ne možemo uzeti, jer još plaćamo kredit za gradnju lukobrana Sarafel. Realizacijom Barbarana, za što će radovi trajati oko četiri mjeseca, okončat će se projekt sigurnosne zaštite porečke luke. Takoder, njegova izgradnja omogućit će zimovanje za megajahte koje će se smjestiti na rivi između carinskog gata i hotela Palazzo. Već imamo upite za zimovanje takvih jahti, kaže Čorak. Lukobran će biti dugačak 75 metara i od Barbarana će ići u smjeru lukobrana na otoku Sv. Nikola.

Ravnatelj Lučke uprave, koja upravlja područjem od Červar – Porta na sjeveru preko Poreča do Funtane, Vrsara i Lima na jugu, naglasio je da njihov rad ne bi bio moguć bez značajne financijske potpore resornog ministarstva i Istarske županije koji redovito sufinanciraju sve projekte.

Ćorak je dodao da se pripremaju za još jednu veliku investiclju, a to je četvrta i posljednja faza izgradnje luke u Červar Portu. Radovi će također početi na jesen, a Županijska skupština već je odabrala izvođača radova – zajednicu ponuditelja koju čine riječke tvrtke Vodogradnja i BSK Commerce. Cijeli projekt vrijedan je oko 3,15 milijuna kuna, od kojih su 1,5 milijuna bespovratnih kuna već dobili od resornog ministarstva.
U Červaru je prošlog mjeseca završena treća faza, a cijeli projekt vrijedan je 9,5 .milijuna kuna i počeo se realizirati 2011. U prvoj i drugoj fazi izgrađeni su lukobran i dva nova mola s vezovima te je za 30 metara produžena operativna obala. Ove su godine izgrađeni obalni zid, još jedan molo i produbljena je luka, a slijedi četvrta faza u sklopu koje će se napraviti još jedan gat i operativna obala. Time će se kompletirati cijela riva a korisnici će dobiti još 120 novih vezova, nautičkih, komunalnih i za gospodarske djelatnosti. K tome, ugrađen je video nadzor i provučene su infrastruktura i javna rasvjeta, a uređeno je j parkiralište. Červarska luka time će u konačnici imati ukupno 250 novih vezova.
Što se tiče porečke tuke, gradnja lukobrana Barbaran jedan je od nekoliko glavnih projekata unutar nje.

Putnički terminal

Tri su već zgotovljena – izgrađen je 2015. godine 107 metara dugačak lukobran hrid Sarafel – kopno na južnom ulazu u luku, što je stajalo 4,5 milijuna kuna. Zatim je produžena riva iza hotela Palazzo,  što je stajalo 3,6 milijuna kuna, čime je dobivena mogućnost priveza većih jahti od 50 i 60 metara i plovila u tranzitu, a saniran je tada i južni lukobran školjerom, što je stajalo milijun kuna. Treći važan projekt bila je temeljita obnova djele rive od carinskog gata do Palazza, gdje je postavljena infrastruktura s ormarima za nautičare, dok je Barbaran pred realizacijom. Dva projekta koji predstoje u idućih nekoliko godina su gradnja putničkog – terminala uz marinu, te produženje mola za linijske brodove prema otoku Sv. Nikole.

– Projekt putničkog terminala, vrijedan oko 24 milijuna kuna, predviđa preseljenje međunarodnih i putničkih linija, te trajektnog prometa u korijenu lukobrana od marine. Prostor od carinskog gata do Palazza bit će namijenjen za privez megajahti u zimskom periodu. Putnički terminal predviđen je u izmjenama županijskog Prostornog plana i kad se realizira, imat će sve službe policijske i lučke vlasti, te zatvoreni prostor za putnike. Ondje su planirane nove turističke linije s Italijom i priprema za prihvat tendera s kruzera, koji će biti usidreni na novom sidrištu izvan luke” kaže Čorak, dodavši da će se to realizirati u idućih tri do četiri godine. Također, u pripremi za porečku luku je izrada projektne dokumentacije i dozvole za postavljanje pontona unutar luke za komunalne vezove i gospodarske djelatnosti. U sportskoj je lučici lani, ističe ravnatelj, napravljen novi sidreni sustav za privez plovila koja dosad nisu imala sigurnost priveza. . .

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email