NEWS

U ISTRI JE BILA PREDVIĐENA GRADNJA 23 GOLF IGRALIŠTA, ŠTO JE SA SILNIM PROJEKTIMA?

GO03511863
11.02.2018. 18:28; Učitavanja: 368; Početna / Politika / U ISTRI JE BILA PREDVIĐENA GRADNJA 23 GOLF IGRALIŠTA, ŠTO JE SA SILNIM PROJEKTIMA?

Kada se prije 20 godina počelo govoriti o golfu, svi su mislili, ili bolje reći bojali se, da će se cijela Istra, u kojoj je u početku bilo predviđeno izgraditi 23 igrališta, pretvoriti u rupe i tzv. greenove. No, od tada do danas ti su projekti, investitori i općenito klima koja je nastala oko golfa u Hrvatskoj uvijek bili praćeni kontroverzama i negativnim napisima u medijima. Pa je tako danas od silnih najavljenih golf projekata realiziran tek jedan – onaj u Savudriji kod Umaga, koji djeluje u blizini apartmanskog naselja Skiper i luksuznog hotela Adriatic Kempinski.

Taj je projekt odmah od starta 1999. godine punio stupce našeg i brojnih drugih, i to ne samo hrvatskih medija zbog kontroverzi oko prekomjerne i u jednom dijelu nelegalne izgradnje, protivljenja lokalnih žitelja i brojnih skandala s ondašnjom Hypo bankom koja ga je u početku financirala. Naposljetku, ta je greenfield investicija iznjedrila na prostoru naselja Alberi i Crveni Vrh resort s luksuznim vilama, hotelom, kongresnim centrom, lučicom, stotinama apartmana, te golf igralištem koji je otvoren 2009. godine. Ukupno je oko golf igrališta niknulo 1.400 smještajnih jedinica. Danas igralište radi cijelu godinu i posluje pozitivno, što je rijetkost i za najbolje mediteranske resorte. Golferi, kao gosti bolje platežne moći, odsjedaju u obližnjem hotelu, vilama i apartmanima, ali i ostalim hotelima i privatnom smještaju u okruženju, posjećuju brojne restorane i konobe, kupuju vina, maslinova ulja i druge lokalne proizvode. A da su žitelji tog kraja zadovoljni prihodom koji im golferi donose – također smo bilježili u reportažama u našem listu.

Ostali na najavama

Imajući na umu da oko sedam milijuna Europljana igra golf, da golferi dnevno na svoju zabavu potroše u prosjeku i 250 eura, Vlada je još 2006. najavila gradnju 63 golf igrališta od Dalmacije do Slavonije, od kojih danas imamo respektabilnih tek četiri. Od toga su dva u Istri, pri čemu igralište na Brijunima postoji skoro čitavo stoljeće.

Prema Strategiji razvoja turizma Istarske županije od 2015. do 2025. predviđena je mogućnost gradnje 18 igrališta s pratećim sadržajima, koja su ucrtana u prostorne planove. To su Stancija Špin i Larun u Taru, Plava i Zelena laguna, te još jedna lokacija u zaleđu Poreča, potom Stancija Grande i Markocija u Umagu, Stancija Grande kod Vrsara, Prašćarija blizu Novigrada, Paravia u Balama, Negrin i Porto Mariccio u Vodnjanu, Fratarska šuma u Karigadoru, San Marco kod Rovinja, Vrnjak 1 i 2 u Grožnjanu, Brkač Kod Motovuna, Muzil u Puli i Marlera kod Ližnjana.

Više u tiskanom izdanju Glasa Istre (Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max City zimski popusti S