NEWS

TV Istra u posjeti akademskom umjetniku Eugenu Varziću, čiji je ciklus portreta „Prizivanje“ obišao brojne domaće i europske izložbe

varzic-e1529171224881
foto: TV Istra
18.06.2018. 09:21; Učitavanja: 253; Početna / Kultura / TV Istra u posjeti akademskom umjetniku Eugenu Varziću, čiji je ciklus portreta „Prizivanje“ obišao brojne domaće i europske izložbe

(TV Istra) Atelier svakog umjetnika poseban je svijet. Ovdje boje i nijanse ne poznaju granice. Kist, platno, umjetnička ruka i čovjek kao vječna inspiracija. Portreti akademskog umjetnika Eugena Varzića obišli su brojne europske izložbe. Radi se o njegovom posljednjem ciklusu djela uz koje progovara kao izuzetan slikarski realist. Nadahnuće ljudskim licima Eugen na platno prenosi u vjernom prikazu.

Gledajući njegove portrete doista je teško ostati ravnodušan. Vidljiv je svaki detalj, od najmanje bore, pa do izraza u očima koji otkriva uvijek novu i drugačiju životnu priču. Iako se trenutno nalaze u umjetničkom studiju, prije no što su se vratile „kući“, slike su obišle dobar dio Hrvatske i Europe, od Austrije, Italije, Španjolske, Velike Britanije…Portreti su prošli čitav niz izložbi pa vjerujermo da će ih uskoro ugostiti i neke od poznatih istarskih galerija.

Kad govori o umjetničkom stvaranju, Eugen ga uspoređuje s disanjem. Nešto bez čega ne može. Njegov rad počiva na trenutku koji, kad se dogodi, pokrene lavinu umjetničkih kreacija. Slikanje portreta u fazama, često traje i više od 5 tjedana, od početne skice pa do završnog rada. Iako fotografija osobe uvelike pomaže, veliku većinu ljudi čija je lica slikao i osobno poznaje.

Svoje bogato umjetničko iskustvo Eugen rado dijeli s mladima, pa često organizira i sudjeluje u brojnim likovnim radionicama, njegovi se radovi nalaze u mngim javnim i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta. Uz slikarski rad, veseli ga eksperimentiranje u krativnim umjetničkim projektima. Ilustrirao je dječju povijesnu slikovnicu, pisao blog…

Nova nadahnuća su pred vratima, a ljubitelje umjetnosti Eugen će uskoro iznenaditi i novim umjetničkim djelima. Vraća se i svojoj velikoj ljubavi, slikanju na drvu, a također i slikanju prirode koju je, kaže, u posljednje vrijeme pomalo zapostavio. Fokus će, možda nekog budućeg ciklusa, biti usmjeren i na vjerni prikaz ljudskog tijela.

Do novih djela preporuka je, svima koji to još nisu, svakako pogledati postojeće portrete. Ciklus „Prizivanje“ već sada priziva neka nova nadahnuća, kako umjetnička, tako i ona u očima promatrača. Ljudska lica govore mnogo. (TV Istra)

 

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S