NEWS

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića sudionica novog Erasmus projekta „Smitten kitchen“

52828054_2121760684569746_749342226873581568_n
22.02.2019. 08:58; Učitavanja: 196; Početna / Gospodarstvo / Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića sudionica novog Erasmus projekta „Smitten kitchen“

Srednja škola TUŠ Antona Štifanića Poreč i ove je školske godine sudionica brojnih projektnih aktivnosti, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini. Jedan od novih europskih projekata u koje smo uključeni je i projekt iz programa Erasmus + „Smitten Kitchen- A Thyme to eat“ ili „Čarobna kuhinja“ koji u našoj zemlji provodi i promovira Agencija za mobilnost i europske programe iz Zagreba., a projektna koordinatorica je profesorica Tatjana Gulić Pisarević. Naš novi projekt započeo je u prosincu 2018., a trajat će sve do rujna 2020. godine.

Cilj projekta u koji su uključene partnerske škole iz Engleske, Portugala, Poljske, Italije i Hrvatske je proširiti znanja vezana uz pripremu hrane i naglasiti ulogu koju zdrava prehrana igra u našem životu. Vještine stečene tijekom provedbe ćemo iskoristiti kao sredstvo za razvijanje povezanosti lokalne zajednice, socijalne uključenosti i razmjenu primjera dobre prakse s projektnim partnerima i lokalnom zajednicom.

Prvi je projektni sastanak održan od 9. do 14. 12. 2018. u sjevernoengleskom gradu Durhamu. Na sastanku su sudjelovale profesorice engleskog jezika Stela Stojnić i Daria Škrinjar, a program aktivnosti je organizirala engleska partnerska škola pod ravnanjem koordinatora profesora Iana Kell. Aktivnosti su se odvijale na radionicama i prezentacijama. Partneri su imali zadatak izraditi zajednički logo projekta, dogovoriti dinamiku rada na nastavnim materijalima za izradu međunarodne kuharice i kalendara s tradicionalnim jelima, običajima i lokalnim festivalima hrane. U sljedeće dvije godine planirano je pet jednotjednih posjeta učenika i profesora u svih pet zemalja, počevši od Portugala u ožujku 2019., a zaključno s Engleskom 2020. godine. TUŠ Antona Štifanića bit će također jedan od domaćina koji će ugostiti nastavnike i učenike iz partnerskih škola u 2020. g., čemu se osobito veselimo. Osim planiranja i dogovaranja rasporeda mobilnosti i pojedinih aktivnosti, održane su interaktivne radionice koje su sudionicima omogućile uvid u izvođenje nastave i predstavljali primjer dobre prakse i načina primjene projekta u redovnoj nastavi. Slobodno je vrijeme bilo namijenjeno razgledu znamenitosti sveučilišnog grada Durhama te obližnjeg škotskog Edinburgha.

Sastanak je završen u kolegijalnoj atmosferi s iskrenim uvjerenjem da učenici zahvaljujući projektu dobivaju priliku za susret i suradnju s mladima iz partnerskih škola. Naš zadatak je pomoći im u stjecanju vještina koje će moći primijeniti u svim područjima svog obrazovanja, na radnom mjestu i u osobnom životu kao i iskoristiti projektnu provedbu za popularizaciju strukovnog obrazovanja i bolju povezanost s lokalnom zajednicom.

S.V./Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX GAMING S