Troje domaćih cvjećara nudi svoje krizanteme

GO03471374
26.10.2017. 09:37; Učitavanja: 189; Početna / Lifestyle / Ostalo / Troje domaćih cvjećara nudi svoje krizanteme

Znak da se približavamo blagdanu Svih svetih su krizanteme, koje su jučer, kao i svake godine, svojim šarenilom zauzele dio Velikog parkirališta kod porečke tržnice. Trenutno je ondje troje malih prodavača iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a već će ih za vikend biti sedam koji taj prostor zakupljuju od komunalnog poduzeća Usluga. I ondje će svakodnevno nuditi ovo lijepo cvijeće do kraja mjeseca, odnosno i 1. studenog ako se ne bude dotad sve prodalo.

Od 25 do 50 kuna

Obično kupci najviše kupuju zadnje dane listopada, pred odlazak na groblja gdje se nose krizanteme na grobove najmilijih.

Na parkiralištu se tako može naći šarenih, jednobojnih, manjih i većih krizantema, a cijene se kreću, ovisno o veličini, od 25 do 50 kuna.

Marija Lončarić iz Kukci kod Poreča svake je godine na parkiralištu, a nudi dvije vrste krizantema a inače prodaje na tržnici gdje drži štand. Uzgaja ih zajedno s raznim drugim vrstama cvijeća, a to je posao kojim se bavi već trinaestu godinu. S obzirom da se posljednjih godina krizanteme prodaju posvuda, a posebna su im konkurencija veliki trgovački centri, nije sigurna hoće li uspjeti prodati sve. Priznaje da je svake godine prodaja sve slabija.

– Na parkiralištu je bolja pozicija za prodaju nego na tržnici, gdje ima manje mjesta. Nekad se od prodaje cvijeća moglo živjeti ali ne više. Sa mnom i djeca nešto uspiju zaraditi, jer to je obiteljski posao, ali to nije dovoljno, kaže nam Marija.

Lumini su posvuda

No, nisu samo krizanteme nagovještaj Svih svetih, već i svijeće, odnosno lumini koji se već barem deset dana prodaju posvuda – od velikih trgovačkih centara do manjih marketa, pa čak ih sada prodaju i drogerije. Dobar je to posao, lumini se puno prodaju, jer u dane kada se ide masovno na groblja ne gleda se cijena, komentirat će prodavači.

Spomenimo i to da zbog cvatnje krizantema ujesen, kad su Svi sveti, mnogi misle da su one isključivo cvijeće za groblje. No, to ne mora biti tako jer cvjećari vele da su divne i u vazi. No, ipak, malo će ih tko držati doma kao ukrasno cvijeće – upravo zbog onog na što asociraju. Istu sudbinu imaju i čempresi.

(T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max Friday