NEWS

Tko se izgubio u Bakinoj šumici ?

1_GO03510546
foto: Glas Istre
18.02.2018. 12:54; Učitavanja: 491; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Tko se izgubio u Bakinoj šumici ?

Više od 900 građana svoje je ime stavilo na peticiju kojom su se izjasnili da su protiv gradnje nove prometnice u porečkom Novom naselju, odmah uz Ulicu Kate Pejnović, i to na parceli koja zadire dijelom u šumicu. Radi se o peticiji koja se na društvenim mrežama nastavlja potpisivati kao reakcija na prijedlog izrade novog Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja “Poreč-jug”, za koji je javna rasprava završila 29. siječnja, do kada je Gradu Poreču trebalo poslati sve primjedbe i prijedloge.

Odnosno, kako je pojasnio predstavnik građanske inicijative “Zaštitimo Bakinu šumicu”, Marjan Trifunac, na javnom izlaganju tog plana, održanom 23. siječnja, isprovocirao ih je predsjednik njihovog Mjesnog odbora Anke Butorac Zoran Rabar, koji je izjavio da je stav MO-a da nema ničeg spornog u planiranom kružnom toku koji bi se gradio na križanju Ulice Vitomira Širole Paje s Avenijom županije Somogy, a od kojeg bi nova cesta uz Bakinu šumicu išla prema Ulici Kate Pejnović. Trifunac je kazao da žitelji Novog naselja nisu prethodno bili obaviješteni o novinama u UPU-u, niti je zbog toga sazvan zbor građana, pa je peticija rezultat nedostatka komunikacije između njih i MO-a. Ne budu li uvažili njihove zahtjeve, jer su kategorički protiv bilo kakve ceste na tom prostoru, spremni su ići do Sabora, rekao je Trifunac.

Tekst peticije

U tekstu peticije stoji da se građani protive gradnji bilo kakve nove prometnice, iako je ona planirana uz rub Bakine šumice i to na privatnoj parceli. Protive se i širenju granica građevinskog područja i formiranju novih građevinskih čestica. Ne slažu se s predloženim spajanjem Ulice Kate Pejnović s drugim ulicama za prolaz vozila, jer bi se, kako stoji u peticiji, “predloženim izmjenama postigla prekomjerna izgrađenost za koju nije predviđena odgovarajuća prometna infrastruktura, onemogućilo bi se mirno uživanje prava vlasništva na postojećim nekretninama, a Kate Pejnović i susjedne ulice učinilo bi se znatno nesigurnijima po pitanju sigurnosti kretanja pješaka i intenziteta prometa”.

– Generacijama su se djeca igrala u ovoj šumici koja je, čini se, sistemski gurnuta u ralje posebnih interesa, što se očituje preko želje Grada da, protiv volje građana, pretvori ovu oazu u još jedan projekt gdje će posebni interesi biti zadovoljeni. Tako su nam prije nekoliko godina u Bakinoj šumici maknuli ljuljačke i klackalice, a drveće koje pada zbog starosti i učestalih ljetnih neverina, ne zamjenjuje se pošumljavanjem. Poznato je da se godinama prostorni planovi u Istri koriste kao instrument klijentelizma i zarobljavanja zajednica, ali mi ne želimo biti dio toga, objasnio je Trifunac. Iza njegovih su riječi stali Ondina Labinjan, Tatjana-Ivana Ocvirk, Stanko Ocvirk i drugi građani s kojima smo se sastali u Bakinoj šumici i koji su istaknuli da žele ondje uređeno izletište a ne asfalt.

Vodilo se računa

S druge strane, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić kaže da je Bakina šumica zaštićeno područje, te se od samih početaka prostornog planiranja i gradnje u tom dijelu Poreča vodilo računa da ostane netaknuta.

– A tako će biti i ubuduće. Zahvaljujući takvom promišljanju, Poreč je danas jedan od najzelenijih i najuređenijih gradova Hrvatske. Cesta je u prostornom planu Poreč-juga još od 2009. godine, dok su zemljišta do kojih bi cesta vodila urbanizirana još osamdesetih godina prošlog stoljeća. Građevinsko područje u Poreč-jugu ne širi se. I 2009. godine je provedena javna rasprava za područje Poreč-juga, tijekom koje nije bilo primjedbi na cestu u prostornom planu. Novim prijedlogom plana, cesta se dodatno odmiče od Bakine šumice prema izgrađenom dijelu naselja, na inicijativu građana tijekom javne rasprave. Ponavljam, građevinsko područje se ne širi, cesta ne prolazi kroz zaštićenu Bakinu šumicu i radi se o zemljištima koja su urbanizirana još osamdesetih godina, rekao je Peršurić.

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S