Tar-Vabriga: Zajedno IDS, SDP i nezavisni Novi val

26.11.2006. 00:00; Učitavanja: 41; Početna / Novosti / Okolne općine / Tar-Vabriga: Zajedno IDS, SDP i nezavisni Novi val
923GO166049.jpg

Jučer ujutro dogovorena je konačno i koalicija koja će sljedeće dvije godine obnašati vlast u novoj općini Tar-Vabriga. Načelnik će biti nositelj IDS-ove izborne liste Denis Žužić, s IDS-ove će liste biti i predsjednik Vijeća, dok će donačelnika dati SDP, a zamjenik predsjednika Vijeća bit će kandidat s Nezavisne liste Novi val Elvis Prenc. Koalicijski dogovor predstavili su novinarima nositelji triju izbornih lista jučer iza podneva.

– Prema rezultatima izbora u Općinskom vijeću IDS je dobio četiri mandata, po dva su dobili HDZ i nezavisna Maslina-L´ulivo, a po jedan nezavisni Ivana Stojnića, Novi val i SDP. Pregovarali smo sa strankama i listama, željeli smo što širu koaliciju, uključiti što više ljudi, a na kraju smo dogovorili formiranje vlasti sa SDP-om i Novim valom. Ostajemo i dalje otvoreni za proširenje koalicije, a ako ostali odluče ostati u opoziciji, nadamo se da će biti konstruktivni, rekao je Žužić.

U Poglavarstvo od pet članova IDS će dati tri, a koalicijski partneri po jednoga. Žužić će načelničku dužnost za početak obavljati volonterski, a za predsjednika Općinskog vijeća IDS će nastojati izabrati kandidata iz Vabrige, kako bi i teritorijalno načelo bilo zadovoljeno, rekao je Žužić.

SDP-ov nositelj liste Walter Palma rekao je da u koaliciju ulaze sa zadovoljstvom, a ostaje im dogovoriti se unutar stranke, odnosno liste, budući da je bilo puno izvanstranačkih kandidata na izbornoj listi SDP-a, tko će ući u Poglavarstvo i preuzeti dužnost donačelnika. U svakom slučaju to će biti kandidat hrvatske nacionalnosti, budući da je načelnik Žužić talijanske. Nositelj Nezavisne liste Novi val Željko Bošnjak bit će član Poglavarstva, a rekao je da će predizborni program svoje liste uskladiti s programima IDS-a i SDP-a u koalicijski plan. »Učinit ćemo to pošteno i bez privatnih interesa i vidimo da bi koalicija mogla dobro funkcionirati, a naši će se predstavnici naročito zalagati za ekologiju«, rekao je Bošnjak.

»Naše su liste imale svoje predizborne programe, ali neće nam ih biti teško uskladiti u jedan, jer su osnovne smjernice jednake, a ekologija će nam biti jedan od prioriteta. Smatramo da smo kompetentni, voljni i željni postaviti temelje razvoja naše općine u ove dvije godine, ali predstavit ćemo i dugoročnije ciljeve za sljedeći mandat«, rekao je Žužić.

Sve pretpostavke za konstituiranje prve općinske vlasti Tara i Vabrige sada su zadovoljene i koalicijskim je partnerima ostalo čekati odluku o datumu sjednice, a krajnji rok je 15. prosinca. Do konstituirajuće sjednice trebala bi biti obnovljena i dvorana za sastanke sada već bivšeg MO-a.

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email