NEWS

Tar dobiva multimedijalni centar posvećen tradicionalnim namirnicama (video)

tar-vabriga
19.07.2018. 19:08; Učitavanja: 259; Početna / Novosti / Okolne općine / Tar dobiva multimedijalni centar posvećen tradicionalnim namirnicama (video)

Gradeći imidž na lokalnoj gastronomiji, diljem Istre niču brojni sadržaji posvećeni maslinovom ulju, pršutu, tartufima ili drugim tradicionalnim namirnicama. Sve će one dobiti zajednički prostor u Taru, gdje je započela provedba projekta izgradnje Kuće istarske gastronomije.

Ideja je nastala još 2008. godine kada je donesena strategija razvoja turizma na području Općine. Interpretacijski centar znači da će posjetitelji unutar Kuće lokalnu gastro ponudu moći doživjeti na više načina: upoznati se s njenom pripremom, te vidjeti i kušati konačni proizvod.

Posjet Kući gastronomije bit će organiziran na način da se kreće od karakterističnih predjela te posjetitelje upozna s maslinama i maslinovim uljem, srdelama, inčunima i drugom ribom, sirom, tartufima i suhomesnatim proizvodima, a sve završava slasticama i vinom i to u vrtu sa samoniklim biljem. U neposrednoj blizini nalazi se i trgovina sa svim spomenutim lokalnim proizvodima, La Botega.

Projekt je ovo vrijedan preko 3 milijuna i 400 tisuća kuna, od čega Ministarstvo turizma participira sa 500 tisuća, a Općina u pripremi ima i apliciranje na nekolicinu EU projekata. Ovakvom bi se ponudom, osim prezentiranja lokalnih proizvođača, u turističkom smislu oživio i centar Tara koji usprkos velikom broju turista na području Općine, i nije česta destinacija posjetitelja. Tijekom protekle turističke sezone zabilježeno ukupno 230 tisuća dolazaka te 2 milijuna noćenja. Uz 60-ak kulturnih manifestacija te Kuću istarske gastronomije, u budućnosti će, planiraju u Općini, turiste u Tar privlačiti i Eko muzej, a bit će to i način revitalizacije tarskog kaštela.

Uskoro bi Tar i Vabriga tako mogli postati primjer uspješnog spoja turizma, poticanja lokalne proizvodnje, te očuvanja kulturne baštine.

Video prilog TV Istra

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX1904-S