NEWS

Svjetski dan djevojčica traži angažman

11.10.2017. 15:41; Učitavanja: 60; Početna / Lifestyle / Ostalo / Svjetski dan djevojčica traži angažman
dan_djevojčica_4

Projekcijom dokumentarnog filma „Sonita“ iranske autorice Rokhsareh Ghaemmaghami za 200-njak učenika i učenica dvaju porečkih srednjih škola  Društvo Naša djeca Poreč je i ove godine obilježilo Međunarodni dan djevojčica.  Iz DND-ovih sredstva uz podršku Pučkog otvorenog učilišta ovim filmom smo željeli skrenuti pažnju na činjenicu da su djevojčice iz najsiromašnijih dijelova svijeta među najugroženijim ljudima na svijetu. Zašto baš taj film? Zato jer je to istinita, dokumentarna priča o mladoj Afganistanki Soniti koja je od ratnih sukoga pobjegla ilegalno u Iran gdje preživljava  radeći i učeći, a paralelno pohodi terapije u Teheranskom skloništu za djecu, ne bi li se oslobodila ratnih trauma i mogla za sebe stvoriti bolju budućnost. Da se nju pita otac bi joj bio Michael Jackson, a majka Rihanna – Sonita sa svojim dnevnikom dijeli san o tome da postane slavna reperica. Njena obitelj u Afganistanu planira za nju posve drugačiju budućnost, jer  kao mladenka vrijedi upravo onoliko koliko njezin brat mora platiti za svoju buduću ženu. Osim toga, ženama nije dozvoljeno javno pjevati ni u Afganistanu, niti u Iranu. Kako Sonita u takvim uvjetima može uopće sanjati  o ostvarenju svoje želje?  Sonitina priča nadahnjuje, ukazuje na strašne razmjere rodne diskriminacije u nekim kulturama, tjera nas da shvatimo da ono što je u našem svijetu normalno (pjevati,  ići u školu, ne morati raditi da bismo se školovali, ne morati slušati odjeke oružanih sukoba, ne bojati se da će nas obitelj prodati strancu) iz perspektive Sonita ovoga svijeta nedostižna privilegija.

Ujedinjeni narodi ustanovili su prije 11 godina 11. listopada Svjetskim danom djevojčica. Ovogodišnji proglas UN-a govori da svakih 10 minuta, negdje u svijetu, adolescentna djevojčica umire od posljedica nasilja. Rodno utemeljeno nasilje izraženije je u  vrijeme humanitarnih kriza i u raseljeničkim okruženjima. Djevojčice su podvrgnute seksualnom i tjelesnom nasilju, dječjim brakovima, eksploataciji i ilegalnoj prodaji. Vjerojatnost da djevojčice neće pohađati školu u vrijeme oružanih sukoba je 2,5 puta veća nego za dječake,  što smanjuje vjerojatnost da će se djevojčice u budućnosti moći zaposliti i biti financijski neovisne kao odrasle žene. Zdravstvene usluge neophodne za dobrobit djevojčica,  kao što su usluge i informacije vezane za reprodukciju i seksualnost, briga za rodilje i majke, sredstva za menstrualno zdravlje i higijenu često su rijetke ili nedovoljne u kriznim situacijama.

U službenom tekstu UN-a stoji da  su  1.1 milijarda djevojčica na svijetu izvor snage, energije i kreativnosti – milioni djevojčica u kriznim situacijama nisu izuzetak. Međunarodni Dan djevojčice 11. listopada 2017. usmjerava globalnu pažnju i akciju na izazove s kojima se djevojčice suočavaju prije, za vrijeme i nakon kriza i to kroz temu Osnažimo djevojčice. Valja pričama osnaženih djevojčica ukazati da je  važno da same  djevojčice čine  napore kako bi spriječile nasilje nad djevojčicama u kriznim područjima.

DND Poreč

Print Friendly, PDF & Email
Oktober fest S