Svake srijede frizerke volontiraju u porečkom Domu

frizerke
foto: Tanja Kocijančić, Glas Istre
28.11.2017. 10:05; Učitavanja: 427; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Svake srijede frizerke volontiraju u porečkom Domu

Svake srijede u porečkom Domu za starije i nemoćne volontiraju frizerke, njih 12, koje uvijek dolaze u paru. I tako svake srijede dolazi drugi par, što traje već šest godina za redom.

Plešu, fotografiraju, dijele kavu, dovoze

Najčešće rade od 8 do 12 sati, ali ostaju i duže ako treba. Sve su zaposlene, osim Nevije Janko koja je u mirovini, a okupile su se i odlučile volontirati u Domu i tako uljepšati svakodnevnicu tamošnjim korisnicima na inicijativu frizerke Ane Benčić.

Saznali smo to od Edite Tavre, socijalne radnice u ovoj porečkoj ustanovi čiji se rad značajno oslanja na pomoć volontera, njih oko 60 koji žele pomoći i dati dio sebe ljudima kojima to treba, bilo da ih uređuju i pomažu im u svakodnevnim aktivnostima, druže se s njima u kreativnim i drugim radionicama ili pak dolaze svirati na zabavama.

Dom planira za 5. prosinca organizirati svoju malu svečanost u čast Međunarodnog dana volontera, kada će se okupiti svi koji pomažu u Domu i družiti se s korisnicima i osobljem. Budući da Dom posebno njeguje volonterstvo i međugeneracijsku solidarnost, nedavno smo pisali o mladim djevojkama koje već osam mjeseci volontiraju u ovoj ustanovi posredstvom EU programa Erasrnus, a to su Emma Quintana Dorian iz Španjolske i Daria Zelenska iz Ukrajine, koje osmišljavaju kreativne radionice, pripremaju materijale i pomažu korisnicima u izvedbi. Potom one plešu na rođendanirna, fotografiraju, dijele kavu, dovoze i odvoze korisnike s aktivnosti ili ih pak vode u šetnju i voze u kolicima kada je lijepo vrijeme.

Vesele se jako novim frizurama

Poput njih, i frizerke čine boravak u toj ustanovi ugodnijim, a posebice to znači ženama kojih je među 80-ak korisnika gotovo 80 posto.
– Gotovo sve su zaposlene. Ujutro rade kod nas, a popodne normalno odrade svoju smjenu u salonu. Odnedavna nam dolazi i Bernard Efendić, koji radi kod Gordane Poropat. Korisnici im ništa nisu dužni platiti, ali im znaju dati za uslugu 20 ili 30 kuna. Frizerke taj novac stavljaju u zajedničku kasicu i od prikupljenog kupe materijal koji im je potreban za friziranje i na kraju godine se sve skupa počaste. Neke dolaze češće, neke rjeđe, ali stvarno to vole i žao im je kad ne stignu, ispričala nam je socijalna radnica. Dodala je da friziranje i uljepšavanje korisnika dobro utječe na njihovo psihičko stanje.

– Vesele se jako novim frizurama i dobro se osjećaju. Naime, neki su teško pokretni i ne mogu u grad na frizuru, pa im je njihov dolazak kod nas veliko olakšanje. Frizerke su toliko otvorene za rad s korisnicima, pa kada je potrebno šišaju korisnike i u sobama, kazala je Tavra.

Uz već navedene, spomenimo još i ostale koje dolaze volontirati, a one su Ester Pavletić, Erika Šuran, Sandra Terlević, Marjuča Dobrila, Patricija Butković, Sandra Jakus, Magdalena Lovrić i Marinela Malinarić.

Tanja KOCIJANČiĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email