NEWS

Sv.Lovreč: Lovci brinu o pojilištima i uzgajaju fazane

18.10.2006. 00:00; Učitavanja: 73; Početna / Novosti / Okolne općine / Sv.Lovreč: Lovci brinu o pojilištima i uzgajaju fazane
336GO159992.jpg

Na izbornoj skupštini održanoj u nedjelju Feručo Radić ponovno je izabran za predsjednika Udruge lovaca Srna, potpredsjednik je Zoran Herak, a određeni su i novi članovi izvršnog te nadzornog odbora, kao i disciplinskog suda. U obimnom izvještaju o četverogodišnjem radu Radić je komentirao stanje lovišta na ovom području, napore što su ulagani u uzgoj i zaštitu divljači, govorio je o lovu te članstvu u udruzi.

Zbog gradnje vodovoda do svakog sela posljednjih su se godina prestale održavati i čistiti lokve (oko 260 lokava i močilja zaraslo je i više ne drži vodu), što je uzrokovalo da su neke vrste divljači ostale bez dovoljno hrane i vode. Lovci su uskočili u pomoć pa tako sada održavaju 72 betonska pojila (u posljednje četiri godine izgradilo se 15 novih kapaciteta 500 litara) te 17 lokava. Nedavno je potpisan ugovor o desetogodišnjem zakupu lovišta te izrađena nova lovno-gospodarska osnova.

S brojem i kvalitetom zečeva i srneće divljači nije bilo problema, no uočen je pad broja fazana. Zbog toga su se odlučili na djelomični umjetni uzgoj, što se pokazalo vrlo uspješnim. Loše stanje u poljoprivredi i sve više šikara u lovištu negativno je utjecalo na broj jarebica-trčki, a novo vodstvo trebat će više računa povesti o drugim vrstama divljači, posebno o divljem golubu-pećinaru i kolinki.

Lovci su upoznati s novom odlukom o lovnom redu i gospodarenju lovištem u sljedećoj sezoni, o njoj su raspravljali te je usvojili. Od sitne divljači tijekom godine moći će uloviti 114 fazana, 78 zečeva, 60 prepelica, po 50 šljuka i šojki, 40 kuna bjelica i 30 licica… Što se tiče krupne divljači, ukupno će moći uloviti 19 srneće divljači te šest divljih svinja. Domaći lovci koji nisu članovi udruge imaju pravo na lov pod uvjetima koje određuje njihov statut te moraju imati dozvolu za držanje i nošenje lovačkog oružja, za što će morati platiti naknadu. Pravilnikom o lovostaju te odlukom izvršnog odbora određeni su termini lova odnosno njegove zabrane, utvrđen je i lovni red po datumima i danima u tjednu, kao i obveze koje se odnose na održavanje i zaštitu lovišta i divljači.

V.Md., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Advent 2019 S
Galerija S