NEWS

Rukometno prvenstvo Poreču donosi više od 15 tisuća noćenja

nenad-velenik
Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreča (M. MIJOŠEK)
12.01.2018. 08:31; Učitavanja: 240; Početna / Gospodarstvo / Rukometno prvenstvo Poreču donosi više od 15 tisuća noćenja

U pulskom Unilineu, službenoj putničkoj agenciji EURO-a 2018., spremno dočekuju brojne sudionike najvećeg međunarodnog sportskog događaja ove godine u Hrvatskoj. Europskom prvenstvu u rukometu za muškarce od danas do 28. siječnja domaćini su Zagreb, Varaždin, Split i Poreč, što će Hrvatskoj na samom početku godine donijeti više od 25.000 noćenja te tako uspješno otvoriti turističku 2018. Dodajmo da je za domaće navijače pokrenut i poseban natječaj za dobivanje karata za pojedine utakmice na Facebook stranici Uniline Croatia.

Do srijede u Poreču

Poreč, iza kojeg je uspješna organizacija Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, na Europskom prvenstvu ugostit će reprezentacije, službene osobe i navijače te novinarske ekipe iz Francuske, Norveške, Bjelorusije i Austrije i to do srijede, 16. siječnja, kada tri najbolje ekipe sele u Zagreb gdje se nastavlja drugi krug prvenstva. Sudionici EURA 2018. u Poreču su u organizaciji Unilinea smješteni u Valamarovim hotelima Zagreb, Diamant i Kristal te u hotelu Molindrio Plave lagune. Sve četiri reprezentacije ugostit će hotel Diamant, a samo preko Unilinea Poreč će zabilježiti više od tisuću turističkih dolazaka.

Nenad Velenik, direktor ureda TZ-a grada Poreča, kaže da je u gradu otvoreno ukupno osam hotela. Očekuje više od tri tisuće gostiju i 15-ak tisuća noćenja vezano uz Europsko prvenstvo, budući da se u Poreču paralelno odvijaju i seminari za rukometne suce i trenere. Samo navijača iz Norveške, kaže Velenik, najavljeno je oko 1.200, a za praćenje utakmica u porečkoj Žatiki akreditirano je čak 150 novinara, opet najviše iz Norveške, a osim njih prava na izravni prijenos iz Poreča zakupilo je još osam TV i radijskih postaja iz Europe i čitave regije. Na Trgu slobode postavljen je veliki šator, Fun zona s gastronomskom ponudom i velikim ekranom s direktnim prijenosima utakmica iz dvorane Žatika.

– Što se Unilinea tiče, o smještaju i transferu više od ukupno 3.000 ljudi, a među njima je 1.200 sudionika prvenstva, posebice 500 sportaša iz 16 europskih zemalja, a potom i članova stručnih timova i sportskih dužnosnika nacionalnih saveza i Europske rukometne federacije, uz predstavnike medija i sponzora te grupe inozemnih navijača kojih će biti više tisuća, brinut će tim od 80-ak osoba. Među njima je 30-ak turističkih specijalista te više od 50 vozača koji će upravljati flotom od 50 osobnih vozila i 25 autobusa, pojašnjava glavni operativac Ranko Petrović, izvršni direktor Europcara i logistike Unilinea.

Goran Šprem, bivši rukometaš i reprezentativac, sada izvršni direktor u Unilineu zadužen za sportski i korporativni turizam, ističe da je sportskom turizmu, s njegove tri sastavnice – turizam sportskih događanja, turizam sportskih uspomena i aktivni sportski turizam, te godišnjim obujmom od 660 do 700 milijardi dolara i udjelom od 14 posto u svjetskom turističkom kolaču, stručnjaci predviđaju izuzetno dinamičan rast u narednih desetak godina. Kao jedan od optimalnih oblika cjelogodišnjeg poslovanja, ovaj oblik turizma može značajno pridonijeti daljnjoj diverzifikaciji i održivosti hrvatskog turizma, ističe Šprem.

Sportski turizam

Putem sportskog programa Unilinea kroz Hrvatsku godišnje prođe više desetaka tisuća korisnika ovih usluga, od natjecatelja, trenera do navijača te 20-ak sportskih saveza i klubova. Budućnost ovog poslovanja u vodećem hrvatskom i regionalnom turoperatoru vide u sustavnom i trajnom širenju usluga i stvaranju novih poslovnih modela u vidu racionalnih i isplativih rješenja za sportaše, klubove i saveze te njihove navijače i goste kroz vlastiti specifični know-how, od organizacije sportskih razvojnih kampova za sve uzraste do sportskih priprema i po potrebi ostalih pripremnih te natjecateljskih segmenata s pratećim uslugama.

(Duška PALIBRK, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
max 2