NEWS

Razvoj Hrvatske u posljednih 50 godina na internet stranici

50godinaHrvatske
23.02.2018. 00:34; Učitavanja: 161; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Razvoj Hrvatske u posljednih 50 godina na internet stranici

Internetska stranica 50godina.hr nastala je kao hobi projekt dvoje mladih i entuzijastičnih digitalaca iz znatiželje. Projekt je započela Mirela Uzelac, magistrica struke znanosti o okolišu te je realiziran uz pomoć Marka Bošca, magistra ekonomije.

– Tijekom studiranja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu često sam se susretala s GIS platformom koja služi za vizualizaciji i analiziranju geopodataka. Ideja za projekt nastala je nakon jedne radionice o GIS alatima (Geografskim informacijskim sustavima) koja se održavala u Zagrebu. Tamo sam se susrela sa digitalnim ortofoto snimkama Hrvatske iz 1968. godine kao i sa trenutnim, najnovijim snimkama koje su javno dostupne. Bilo mi je zanimljivo uspoređivati te snimke i tu sam odlučila da bi bilo korisno napraviti internetsku stranicu na kojoj se lako mogu uspoređivati snimke stare 50 godina svih hrvatskih gradova. Tako svatko može uspoređivati slike i uvidjeti koliko se svaki grad ili mjesto  razvilo u 50 godina.

Osim mene, u projekt je bio uključen moj partner Marko Božac, magistar ekonomije, koji mi je pomogao u tehničkoj izvedbi projekta i izradi web stranice.

Bilo je potrebno strpljenje kako bi se obje snimke preklopile u istim okvirima. Ponekad to nije bilo lako, kao ni izabrati određeno mjerilo tako da snimke prikažu što više te da budu zanimljive i precizne. Birali smo tako između detaljnosti i širine prostora koji se prikazuje. Cilj je bio dati što bolji dojam u to koliko se grad razvio, koliko se proširio i koje su promjene u prostoru učinjene. Kod nekih gradova vidljiv je utjecaj izgradnje autoceste, a kod nekih je vidljivo veliko uplitanje u prirodu, povećanje ili smanjenje jezera, pošumljenost i slično.

Na 50godina.hr dostupne su usporedne slike 125 gradova i nekoliko određenih mjesta. Usporedbe zanimljivih lokacija dodavat će se i dalje, naročito ona koja su se mnogo promijenila u zadnjih 50 godina. Projekt je proveden iz entuzijazma i znatiželje, bez obzira na financije. Cijela izrada internetske stranice i preklapanje snimaka trajalo je otprilike mjesec i pol dana.

Posjetitelji tako mogu uvidjeti veliku promjenu kod istarskog umjetnog jezera Butoniga koje prije 50 godina gotovo nije postojalo. Izgradnja akumulacije je dovršeno je tek 1988. godine koje je prvotno služilo za obranu od poplava i natapanje, a kasnije za vodoopskrbu.

Vjerujemo da će ovaj projekt biti zanimljiv ljudima opće populacije i svima koje zanima razvoj i prostorne promjene njihovog grada ili mjesta. Kod razvoja nekih gradova vidljiv je utjecaj izgradnja autoceste u blizini, a kod nekih je vidljivo veliko uplitanje u prirodu. S druge strane, na nekim lokacijama vidljiv je pozitivan utjecaj uspostave statusa zaštite na pošumljenost i očuvanje prirode kao na primjeru Nacionalnog parka Brijuni.

Velike promjene su se dogodile u mjestima koja su se turistički razvila. Prije 50 godina na Zlatnom ratu vidjljiva je netaknuta priroda i šume a danas su tamo hoteli, apartmani, kuće i plaže.

Ovime se daje uvid na koji način se Hrvatska razvijala posljednjih pola stoljeća te može poslužiti kao temelj za planiranje razvoja u idućem razdoblju. Vidljivo je koliko se prostor i krajolik može izmijeniti u samo 50 godina. Kako su ovi podaci sada dostupni širem broju ljudi, možda nekoga potakne na razmišljanje te se odluči prisustvovati javnim raspravama kada su u pitanju projekti s većim utjecajem na okoliš. Cilj nam je da što više ljudi sazna nešto novo i korisno te da informacije budu lako dostupne, poručila je Mirela Uzelac.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S