NEWS

Provale u kuće: prijavite policiji sumnjive osobe

25.07.2018. 18:39; Učitavanja: 400; Početna / Crna kronika / Provale u kuće: prijavite policiji sumnjive osobe
37786618_1824061704339647_8942901438246289408_n

Tijekom jučerašnjeg dana, na području Policijske uprave istarske dogodilo se pet provala u kuće, od čega u dva slučaja počinitelji nisu uspjeli ništa otuđiti.
Na području Umaga, u Vinogradskoj ulici u naselju Finida, nepoznati je počinitelj u jutarnjim satima provalio u poslovni prostor i obiteljsku kuću, iz koje je otuđio novac i razni nakit, čime je 63-godišnju vlasnicu oštetio za više tisuća kuna.
U Ulici Maura Gioseffia u Poreču, nepoznati je počinitelj u predvečernjim satima ušao kroz otvoreni prozor u obiteljsku kuću i otuđio novac, čime je 79-godišnjeg vlasnika oštetio za više stotina kuna.
Na području naselju Brgod u Raši, nepoznati je počinitelj u poslijepodnevnim satima provalio u kuću za odmor koju koriste njemački državljani te je na štetu 49-godišnjeg njemačkog državljanina otuđio naočale, mobitel i druge predmete, čime ga je oštetio za više tisuća kuna.
Dvije neuspjele provale dogodile su se u Puli i Balama. U Balama je nepoznati počinitelj tijekom dana provalio u kuću za odmor u Ulici Grote, no udaljio se bez da je išta otuđio 56-godišnjoj njemačkoj državljanki. U Puli se nepoznati počinitelj oko 11.30 sati popeo preko balkona i ušao u obiteljsku kuću u Paganorskoj ulici, no kada je uočio 56-godišnjeg vlasnika, pobjegao je preko balkona u nepoznatom smjeru.
Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima.
Kako bi smanjio broj provala u domove i kuće za odmor, Policijska uprava istarska upozorava vlasnike i turiste na poduzimanje jednostavnih mjera samozaštite:

 • zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
 • ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata
 • ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično)
 • novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima
 • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete
 • spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti prilikom provale
 • obratite pozornost na nepoznate osobe koje se pojavljuju oko vašeg doma jer počinitelji često prije nego što počine kazneno djelo, obilaze lokacije te se predstavljaju kao turisti u potrazi za apartmanom ili nude usluge masaže ili prodaje raznih predmeta
 • ukoliko ste odsutni duže vrijeme, zamolite susjede da povremeno provjeravaju vaš stan i prazne poštanski sandučić kako bi se ostavio dojam da ste u svom domu.

Također, ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji su najvažnije. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite:

 • osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež itd.
 • govor – dijalekt
 • ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja
 • pravac u kojem je pobjegao

U slučaju da počinitelja niste zatekli u svom domu, odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.

Print Friendly, PDF & Email
MAX GAMING S