NEWS

PROSLAVA DANA OPĆINE VIŠNJAN: Domjenak na placu za sve mještane općine

1_GO03433556
23.07.2017. 21:40; Učitavanja: 287; Početna / Novosti / Okolne općine / PROSLAVA DANA OPĆINE VIŠNJAN: Domjenak na placu za sve mještane općine

Sasvim neuobičajen, drugačiji i inovativan bio je ovogodišnji Dan općine Višnjan, obilježen svečanom sjednicom Općinskog vijeća i prigodnim programom u subotu navečer na višnjanskom Trgu Pina Budičina, između palače Sinčić i župne crkve. Drugačiji je bio već u pozivnici upućenoj svim žiteljima općine, a nekoliko stotina onih koji su se odazvali smješteno je za stolove kojima je bio prekriven cijeli trg. “Ovim iskorakom u obilježavanju Dana naše općine želimo da svi naši građani osjete trenutke svoje općine i svoga mjesta”, rekao je pozdravljajući doista brojne uzvanike višnjanski načelnik Angelo Mattich.

Videopriče o laureatima

Na početku svečanog programa Višnjanci su mogli uživati u predstavi “To sam ja”, koju su u režiji Roberta Raponje izveli studenti Umjetničke akademije iz Osijeka. U svom prigodnom obraćanju uzvanicima, načelnik Mattich bio je kratak, posjetivši na rezultat nedavnih izbora na kojima je pobijedila njegova nezavisna lista a on po drugi put izabran za načelnika, nakon mandata 2009.-2013. godine. “Svima nam je poznato razdoblje 2013.-2017. i na to se razdoblje ne želim osvrtati. Pripomenut ću samo da smo iz tog razdoblja svi zajedno nešto naučili”, naglasio je Mattich.

Kako je tek prije nešto više od mjesec dana preuzeo općinsku upravu, još nema sve podatke o općinskim obvezama i potraživanjima, no već za početak rujna najavio je rebalans proračuna “kada bi cijela slika trebala biti puno egzaktnija”. Mattich je spomenuo i prve zadaće i projekte nove općinske uprave na kojima se već počelo raditi: obnova ceste Tičan-Višnjan, besplatni udžbenici za osnovce, imenovanje ravnatelja vrtića, zapošljavanje komunalnog i prometnog redara, oživljavanje nogometnog kluba, a uskoro slijedi osnivanje pučkog učilišta i knjižnice, zapošljavanje agronoma radi unapređivanja poljoprivrede na području općine, oživljavanje limene glazbe i spašavanje boćarskog kluba.

U nastavku svečane sjednice uručena su godišnja priznanja općine. Počasnim građaninom općine Višnjan proglašen je Mladen Buršić, negdašnji općinski pročelnik a u dva navrata i Vladin povjerenik za ovu općinu. Plaketom za životno djelo nagrađen je Graziano Černeka, osnivač višnjanskog nogometnog kluba i dugogodišnji nositelj sportskoga života općine. Plaketa općine Višnjan za razvoj društvene zajednice dodijeljena je Peteru Polettiju, uspješnom vinaru i autoru nedavno objavljene monografije “Višnjan i okolica”. I ovaj je dio svečanosti bio vrlo efektno osuvremenjen: umjesto čitanja obrazloženja ili odluka o nagradama, o svakom je laureatu prikazan kraći videozapis u kojem su i oni sami govorili o sebi, ali su o njima govorili i njihovi sumještani.

Poklon-bon učenicima

Načelnikove zahvalnice dobili su višnjanski osnovci koji su svih osam razreda završili s odličnim uspjehom: Leon Dizdarević, Lorena Dušek, Ema Fabac, Asten Farina, Lucia Pavletić, Mateja Vekić i Nika Žiković, uspješna mlada sportašica Sonja Rajko, zatim voditeljica višnjanskih mažoretkinja Maatje Adriana Aarnoudse te tvrtka Valamar Riviera za donaciju višnjanskom vrtiću. Učenici su uz zahvalnicu dobili i po poklon-bon od 500 kuna i monografiju Višnjana. Na kraju svečanosti, prije domjenka pod zvijezdama kojim je na placu uz ugodnu glazbenu podlogu ova suvremena verzija proslave Dana općine Višnjan nastavljena u neformalnijem tonu, Višnjance je pozdravila dožupanica Sandra Čakić Kuhar, pohvalivši ih za dobre rezultate i uspješnu suradnju s Istarskom županijom.

(Davor ŠIŠOVIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights