NEWS

Proširenje Ipsilona počinje sredinom ove godine?

GO03454264
10.03.2018. 08:49; Učitavanja: 242; Početna / Novosti / Proširenje Ipsilona počinje sredinom ove godine?

Najvažnija istarska prometnica, Ipsilon, nikako da poveća svoje, za ljetnu najezdu turista sve skromnije kapacitete. Iako je izgradnja proširenja od Rogovića do tunela Učka, čime bi se dobio puni profil Ipsilona na području Istarske županije, prema najpesimističnijim najavama trebala krenuti početkom ove godine, ne događa se ništa. Optimisti su početak dogradnje dodatnog cestovnog kraka najavljivali još za prošli rujan.

Najave proširenja Ipsilona počele su još u zimu 2016. godine, dakle pred više od dvije godine. Isticao ih je i ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković, no trenutak je za pitanje – što se događa i tko je odgovoran što dogradnja još nije počela?

Prema najavama, izgradnja bi trebala trajati dvije godine. Za predstojeću turističku sezonu očito nema pomaka u cestovnoj gužvi na istočnom kraku Ipsilona, no koncesionar te prometnice, Bina-Istra, ipak najavljuje početak radova za sredinu ove godine.

Kredit i koncesija

Podsjetimo, dogradnja Ipsilona trebala bi se financirati sredstvima Svjetske banke i komercijalnih banaka po modelu javno-privatnog partnerstva. Da bi kredit bio odobren, potrebno je dopuštenje Europske komisije, a da bi EK dala dopuštenje, Vlada i Bina-Istra prvo moraju sastaviti novi ugovor o koncesiji. Prvi korak u odobrenju tog novog ugovora o koncesiji od strane EK naziva se prenotifikacija, te to je faza u kojoj se sada posao nalazi.

“Već dugo najavljivan nastavak projekta Istarskog ipsilona očito ulazi u završnu fazu priprema. Naime, proces prenotifikacije ugovora o koncesiji sa Bina-Istrom upravo je uspješno priveden kraju od strane Europske komisije”, kažu u koncesionaru, Bina-Istri, te pojašnjavaju: “Za ovu vrstu projekata, koji se temelje na javno-privatnom partnerstvu, svaka članica EU mora od strane DG Competition ureda u Bruxellesu dobiti ocjenu o usklađenosti odredbi ugovora sa EU pravilima tržišnog natjecanja. Riječ je o postupku u kojem stručnjaci spomenutog ureda proučavaju pojedinosti modela financiranja projekta, analiziraju mehanizme podjele rizika i vrednuju tržišne cijene investicije. Ova važna etapa iziskivala je preciznu i dubinsku analizu svakog detalja ugovora. Uspješno okončanje ove procedure primljeno je vrlo pozitivno od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naročito kada se uzme u obzir kompleksnost cijelog projekta i činjenica da se radi o prvom procesu prenotifikacije za Republiku Hrvatsku”, kažu u Bina-Istri.

(Dubravko GRAKALIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S