NEWS

Promocija vodiča ISTRA GOURMET 2017/2018 i svečana dodjela priznanja najzaslužnijim restoranima i konobama Istre

cof
13.07.2017. 14:28; Učitavanja: 613; Početna / Gospodarstvo / Promocija vodiča ISTRA GOURMET 2017/2018 i svečana dodjela priznanja najzaslužnijim restoranima i konobama Istre

U četvrtak, 13. srpnja 2017., u raskošnoj villi Polesini Turistička zajednica Istarske županije održala je svečanu promociju najpoznatijeg eno-gastro vodiča Istra Gourmet na kojem su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, autor projekta Istra Gourmet Franko Lukež, nagrađeni ugostitelji te predstavnici medija.

Uoči same dodjele, nazočnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, koja je, nakon upućenih čestitke ugostiteljima, podsjetila da gastronomija zauzima vrlo visoko mjesto pri odabiru destinacije za odmor, te je prema istraživanjima, ona na četvrtom mjestu po motivaciji dolaska, a ima tendenciju rasta. Brendiranje istarskih mjesta po nekoj autentičnoj namirnici poput: tartufa, pršuta, kobasica, šparuga, srdela, sira, maslinovog ulja, vinu itd., valorizacija tipičnih namirnica i jela, brojne gourmet manifestacije diljem Istre, jačaju Istru kao kvalitetnu gourmet destinaciju, a jedan od neizbježnih sredstva promocije je zasigurno vodič Istra Gourmet.

Direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević, koji je prezentirao međunarodne vodiče, istaknuo je da je Gourmet je jedan od ključnih i najsloženijih turističkih proizvoda Istre na kojem se sustavno radi već više od dva desetljeća. Njegovim razvojem kreirana je jedna od mjera koja je omogućila revitalizaciju istarskog zaleđa (koja se i dan danas razvija) te diversifikaciju turističke ponude koja je uvelike utjecala na produženje turističke sezone. Istaknuo je i to da je Istra u razdoblju od 2000. do 2009. godine pokazala izuzetnu kreativnost  inovatinvost i sposobnost revalorizacije istarskih autohtonih proizvoda,  međutim, naglasio je da pred nama stoje novi izazovi, jer prema međunarodnim stručnjacima i specijalistima iz sektora eno gastronomije, od Istre se u narednim godinama očekuje da napravi novi pomak i da dokaže da spada među najbolje svjetske gourmet regije u svijetu. 

O izdanju vodiča 2017/1018 govorio je autor projekta i gourmet kritičar Franko Lukež koji je akcentirao da ove godine vodič nije bitno različit od onog koji je na tržište došao  godinu dana prije njega, kao što se ni taj, lanjski, nije bitnije razlikovao od svog prethodnika. Naglasio je da se istarska gastronomska scena posljednjih godina sporo mijenja; kao da je nestalo onog entuzijazma, strasti i inovativnosti kojeg  su nametali restorani i konobe otvoreni prvih deset godina ovog stoljeća, većina kojih je i danas na TOP pozicijama. No, uz sve, ovogodišnje, teškoće – među kojima, drži, da je nedostatak kvalitetnog kadra ona najveća  –  u novom su vodiču istaknuti pozitivni primjeri  koji  daju nadu i navješćuju dinamičniji razvoj istarske gastronomske scene i ponovno vraćanje  Istre na poziciju gastronomske lider regije.  Dodao je da su nastojanja  tzv. velikih hotelskih kuća u orijentaciji ka kvalitetnoj gourmet ponudi hvalevrijedna te spomenuo da je Maistra tom žanru prilagodila Brasserie Adriatic u Rovinju, a Valamar restoran Spinnaker u Poreču. Napomeno je također da ni „mali“  ne miruju te spomenuo boutique hotel Rivalmare u Novigradu i labinski hotel Peteani, koji, od samog otvaranja, pokazuju da će im vrhunska kuhinja biti važan adut u budućem poslovanju. Da se ipak može drukčije i da inovativnost i kreativnost nisu sasvim odumrli rekao je da dokazuju novootvorena konoba Drugi peron u Cerovlju i Wine i food bar Fora Le Porte u Poreču, a u rubriku ‘Oni koji obećavaju’ istaknuo da bi mogli svrstati novootvoreni restoran Sopravento u marini  Pomer kao i restoran Ville Katalyma u Pilkovićima kod Kanfanara te zaključio da ‘ovi, talentirani, mladi vlasnici na dobrom su putu, počeci su im znalački promišljeni  a nadam se će jednako uspješni biti i u prevladavanju teškoća koje ih očekuju’.

U ovogodišnjem izdanju nagrađeno je sedam ugostitelja iz kategorije birani restorani, a to su abecednim redom: Čok i Damir&Ornella iz Novigrada, Pergola iz Zambratije, San Rocco iz Brtonigle, Sv. Nikola iz Poreča, Villa Meneghetti iz Bala i Zigante iz Livada, dok je u kategoriji biranih konoba uvršteno četiri objekata, a to su abecednim redom: Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola te Buščina iz Umaga. Uz istarski vodič, prezentirani su i međunarodni: Gault Millau 2017, L’Espresso – I Ristoranti d’Italia 2017 te vodič A Tavola Con Le Venezie 2017, u kojima je uvršteno sveukupno 46 istarskih objekata.

Vodič Istra Gourmet 2017/2018

Krajem svibnja iz tiska je izašao po 21. put vodič Gourmet Istra, jedan od najtraženijih turističkih promotivnih materijala Istre i, kako tvrdi jedan od najrespektabilnijih nacionalnih gastro kritičara, ‘najpouzdaniji tiskani restoranski vodič u Hrvatskoj’ čiji je izdavač  Turistička zajednica Istarske županije.

Vodič koji kroz gourmet ponudu Poluotoka donosi detaljne informacije o bogatstvu eno-gastronomske ponude objedinjene kroz koncepciju jedinstvenog izdanja, Istra Gourmet 2017/ 2018 donosi novosti u predstavljanju sadržaja. Pored pregleda najvažnijih istarskih gastronomskih proizvoda, sadrži iscrpnu i preciznu ljestvicu restorana i konoba, ocijenjenih s jednom do tri čripnje (za konobe i agroturizme) ili zvona (za restorane). Ocjene dodjeljuje  autor projekta,  Franko Lukež, vodeći istarski gastronovinar i aktualni predsjednik Hrvatskog sommelier kluba tako što uvažava četiri segmenta ponude: hranu, piće, ambijent i uslugu. Uz lokale koje imaju najveće ocjene (od 2-3 simbola), detaljno se navode jela koja bi trebalo naručiti, kao i svi glavni podaci o restoranu, a restorani koji rade samo u sezoni posebno su označeni oznakom sunca. Pored navedenog, u vodiču se nalazi i hijerarhizirana selekcija istarskih vinarija te proizvođača ekstradjevičanskih maslinovih ulja, kao i popis pčelara koji raspolažu degustacijskom salom i time primaju goste.

Budući da se sve više gostiju zanima za ekološke proizvode, ovogodišnja je novina ta što su određeni vinari i uljari, kojima je dodijeljen certifikat, označeni ECO-labelom. Također ove godine na zadnjim stranicama vodiča nalazi se popis najvažnijih gourmet evenata Istre u razdoblju pred i posezone, dok su kod restorana uvedene dodatne oznake i to: Michelin zvjezdica, Michelin preporuke, restorani sa Halal certifikatom te Pet-friendly objekti.

Za doradu, unos korektura i pripremu novog izdanja vodiča angažirano je poduzeće Tumpić/Prenc iz Rovinja, dok je tisak dodijeljen tiskari Radin iz Svete Nedelje koja je ponudila najpovoljnije cijene.  Kao i svake godine do sada, vodič je izašao na objedinjenom hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Istra Gourmet na taj način objedinjava nekoliko projekata s ciljem promocije autohtone istarske kuhinje i vrsnih delicija, putem izbora ponajboljih ugostiteljskih adresa u Istri, projekta u okviru vinskog turizma i turizma maslinova ulja, a dodatni aspekt čini promocija tipičnih lokalnih proizvoda.

Vodič Istra Gourmet tiskan je u nakladi od 30.000 primjeraka, a može se pronaći na info punktovima turističkih zajednica u Istri ili preuzeti u pdf formatu: www.istra.hr/hr/planiranje-putovanja/brosure/istra

Turistička zajednica Istre priredila je i mobilnu aplikaciju za sve ljubitelje eno-gastronomije. Uz najbolje sadržaje kojima Istra raspolaže u segmentu eno gastronomije, aplikacija nudi i dvadesetak TOP gourmet itinerara kreiranih da bi naše posjetitelje inspirirali na dodatne istarske doživljaje…

Aplikacija se može preuzeti:
» https://itunes.apple.com/th/app/gourmet-wine-lovers/id1093426925?mt=8
» https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gauss.wineandgourmetlovers

Gault & Millau – Austrija

Poznati svjetski gastronomski vodič Gault Millau još su 1965. godine pokrenuli gastronomski kritičari Henri Gault i Christian Millau. Svake  godine vlasnici restorana i gurmani s iščekivanjem dočekuju dan kada izlazi iz tiska kako bi vidjeli koji je restoran ušao u novo izdanje, koji je bolje ocijenjen i je li neki dobio kuharsku kapu više u odnosu na lani. Među njima su u samom vrhu i brojni istarski restorani uvršteni u austrijsko izdanje vodiča, kojima ovakva preporuka itekako znači jer se upravo zbog ovih vrijednih kuharskih kapica često traži i stol više. Za vodič nije važno o kakvoj je vrsti kuhinje riječ – može biti tradicionalna, ali i moderna, vegetarijanska, kineska, japanska, meksička ili pak talijanska. Jedino što je važno pri dobivanju visokih ocjena jest dobra kuhinja koja je spremna svake godine učiniti novi iskorak. Iskusni gastronomski inspektori ocjenjuju u kolikoj se mjeri u nekom restoranu koriste svježe, lokalne i sezonske namirnice i na koji način. Uz provjeru je li svaki obrok svježe pripremljen ide se i u tančine poput ocjene koliko je nakon pripreme u nekoj namirnici ostalo izvornih okusa i aroma. Važna je i prezentacija jela te doživljaj okusa kojeg pruža cijeli jelovnik kao i je li dovoljno kreativan, informativan i razumljiv. Povrh svega vrlo je bitan odnos cijene i usluge. Vodič Gault Millau svojim čitateljima donosi opis restorana, njegovu lokaciju i povijest i opisuje uslugu od ulaza u restoran pa sve do načina ophođenja s gostima. Posebna se pažnja poklanja vinskim podrumima te vinskoj karti, ali i temperaturi na kojoj se vino poslužuje. Ovogodišnji austrijski GM slavi 38. izdanje na ukupno 506 stranica, a čitatelj se vodi u pravcu vrhunskog užitka putem 464 savjeta i preporuka, 89 konoka i poljoprivredna domaćinstva te 873 restorana, među kojima, uz nekolicinu objekata iz Kvarnera, Slovenije i Južnog Tirola,  i 21 ocijenjen restoran iz Istre.

Više o vodiču na http://gaultmillau.at/

I Ristoranti d’Italia – Le Guide de L’Espresso

Radi se o prestižnom talijanskom gourmet vodiču koji se tiska u nakladi od 110 tisuća primjeraka. Uvršteni restorani iz Istre recenzirani su i ocijenjeni od strane eminentnih talijanskih eno-gastronomskih stručnjaka kako bi stali uz bok oko 2.700 probranih restorana iz svih 20 regija apeninskog poluotoka uvršteni u ovogodišnje izdanje vodiča. Na 253 stranica ovogodišnjeg 39. izdanja među probranim restoranima, ima 510 top lokala koji su nagrađeni kapicom, među kojima se nalaze i 4 istarskih restorana (njih 6 je uvršteno bez ocjene).

Inače sve specijalizirane vodiče pod nazivom ”L’espresso” izdaje jedna od najvećih talijanskih nakladničkih kuća RCS Media group (nastala je spajanjem izdavača Rizzoli i Corriere della sera), koja izdaje dnevne novine, tjednike, mjesečnike i knjige, djeluje na području radiofonije, novih medija te digitalne i satelitske televizije. RCS Media group je jedna od najvećih europskih izdavačkih grupacija te spada među najznačajnije operatere na promidžbenom i distribucijskom medijskom tržištu Italije. Preko 40% svojih prihoda ostvaruje u inozemstvu, poglavito u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Kini

A Tavola con le Venezie

Vodič kroz kulinarske užitke Sjeveroistočne Italije nastao je kao medij kojim se želi prepričati kultura, tradicija te proizvodi geografskog područja kojim je nekada upravljala ‘Serenissima’, odnosno Mletačka republika. Danas su to talijanske regije Alto Adige, Trentino, Veneto, Friuli Venezia Giulia te hrvatska regija Istra i Slovenija.

Autor vodiča je talijanski pisac, novinar i gastrokritičar Luigi Costa, a ovogodišnje 6. izdanje ima 251 stranicu na kojima je obajvljen izbor 130 najboljih restorana od kojih je trinaest (13) iz Istre, kojoj, među ostalom, posvećuje i poseban članak. Rezultat svega sažet je u 130 recenzija uvrštenih restorana, vina, više od dvadeset proizvoda prehramdene industrije, kao i nekolicine craft piva. Kako sam autor tvrdi, radi se o bogatstvu energije i profesionalnosti kojima se vrlo mali broj regija u svijetu može pohvaliti. Kako bi istraživanje bilo kompletno, ovdje ne nedostaje pripovjedni sadržaj o teritoriju, tipičnoj proizvodnji, uz kalendar najvažnijih eno i gourmet događanja planiranih u 2017.

Ocjene najboljih restorana i konoba Istre

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights