NEWS

PROLJETNI CIKLUS EDUKACIJSKO – KUHARSKIH RADIONICA 2019. u AZRRI-u

Slika_3_radionica
12.02.2019. 19:04; Učitavanja: 252; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / PROLJETNI CIKLUS EDUKACIJSKO – KUHARSKIH RADIONICA 2019. u AZRRI-u

U didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre, provode se edukacijsko – kuharske radionice kojima je svrha kontinuirana edukacija ljudskih  potencijala ugostiteljsko – turističkog sektora. Uspješno je provedeno šest ciklusa radionica u periodu od 2015. godine do danas, koja sveukupno broje 1088 kuhara, ugostitelja i hotelijera u 102 kuharske radionice.
Uz podršku Istarske županije te uz suradnju s partnerima projekta, tijekom veljače, ožujka i travnja, u didaktičkoj kuhinji održavat će se proljetni ciklus edukacijsko – kuharskih radionica 2019. godine.

Nakon uspješne 2018. godine, prepune raznovrsnih kuharskih tema, koje su polučile odlične rezultate, u ovogodišnjem proljetnom ciklusu najveći naglasak  stavljen je upravo na valorizaciju lokalnih proizvoda putem kreativne gastronomije.

Proljetni ciklus započinje slastičarskom radionicom na temu deserta s lokalnim karakterom Maestra Choccolatiera Roberta Perića. Tema radionice se nadovezuje na ulogu Edukacijskog gastronomskog centra Istre u valorizaciji lokalnih proizvoda, a pripremani i prezentirani deserti mogu postati smjer i ideja polaznicima u kreiranju vlastitih deserta i pripremi karte slastica. Polaznici će imati priliku surađivati s chefom Robertom i na slastičarskoj radionici pripreme torti za restoraterstvo i hotelijerstvo.

Potencijal istarskog pršuta kao namirnice koja daje upečatljiv karakter jelima jako je velik, međutim nedovoljno iskorišten. Upravo iz tog razloga, chef Robert Perić vodit će radionicu na kojoj će se predstaviti korištenje istarskog pršuta kao kuharske namirnice na inovativan način.

U proljetnom ciklusu će se održati radionica na temu sljubljivanja hrane i vina pod vodstvom chefa i vlasnika restorana „Pergola“, Fabrizia Vežnavera, te  sommeliera, trostrukog prvaka Hrvatske, Filipa Savića.
Radi se o novom konceptu radionice koji ima za cilj educirati polaznike o sinergijskom učinku jela i vina, a namijenjena je ujedno kuharima i konobarima.
Jedan od ciljeva kontinuirane edukacije turističko – ugostiteljskog sektora jest da se putem edukacijsko – kuharskih radionica želi naglasiti važnost poznavanja pripremljenih jela, suradnja kuhara i konobara kao i vrhunska prezentacija jela. Novost u proljetnom ciklusu jest poznata istarska kultna chefica Marina Gaši, koja danas spada među najbolje hrvatske kuharice. U suradnji s Davorom, voditeljem zajedničkog restorana „Marina“, chefica Marina pozabavit će se pravilnom pripremom i prezentacijom kreativnih jela na bazi ribljih i morskih plodovima.

Dugogodišnji predavač i važna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra Istre, chef David Skoko održat će radionicu na temu iskorištavanja sezonske plave ribe u kreativnim jelima. U suradnji s Ilijom Bunčićem, sommelierom 3 stupnja, na radionici će se osim pripreme jela prezentirati način serviranja vrhunskih jela gostima s posebnim naglaskom na komunikaciju s gostom i prenošenje „doživljaja“ koje jelo ispunjava. Oštrige i pedoći iz Limskog kanala predstavljaju važan proizvod za dodatnu gastronomsku eksploataciju te je upravo to tema druge kuharske radionice chefa Davida.
Na dvodnevnoj radionici, chef konzultant Marijo Čepek prezentirat će cjeloviti „management“ u kuhinji s glavnim ciljem pripreme namirnica za sezonu i upoznavanja polaznika s kvalitetnom bazom namirnica za kreiranje jela visoke kvalitete. Kreativna jela s roštilja bit će tema njegove druge kuharske radionice.

Nositelj dvije Michelinove zvjezdice te vlasnik restorana Agli Amici dal 1887, chef Emanuele Scarello prikazat će razne načine korištenja lokalnih ekoloških proizvoda Istre te njihovo pretvaranje u vrhunska jela. Chef Emanuele pridaje veliku pažnju svojim kreacijama jer svoje kuhanje i ponudu vlastitog restorana bazira na povezanosti s teritorijem te sezonskim lokalnim namirnicama.

Chef Hrvoje Zirojević, poznat po svojoj sposobnosti oživljavanja različitih kultura na tanjuru, kao nastavak na prošlogodišnje gostovanje, vodit će radionicu na temu novih ribljih jela. Upravo chefu Hrvoju pripasti će čast zatvaranja proljetnog ciklusa, gdje će polaznicima pokazati svoje vrhunske vještine u pripremi originalnih ribljih jela.
Edukacijsko gastronomski centar Istre, djeluje u sklopu AZRRI Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o., koji za glavni cilj ima stvoriti platformu za valorizaciju istarske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre. Od samog osnutka Edukacijsko gastronomskog centra Istre bilježi se stalna potreba za naprednom edukacijom, iz čega proizlazi zaključak kako kontinuirana edukacija kuhara, ugostitelja i hotelijera pridonosi valorizaciji lokalnih proizvoda te prepoznatljivosti istarske gastronomije.

Proljetni  ciklus edukacijsko – kuharskih radionica odvijati će se pod vodstvom stručnih chefova kroz veljaču, ožujak i travanj 2019. 

Program proljetnog ciklusa edukacijsko – kuharskih radionica:

1. 28.02.2019. – Deserti s lokalnim karakterom – chef Robert Perić
    Cijena: 1.000,00 kn

2. 04.03.2019. – Kako sljubiti hranu i vino – chef Fabrizio Vežnaver i sommelier Filip Savić   
    Cijena: 1.600,00 kn

3. 05.03.2019. – Kako zadovoljiti povjerenje gosta – Lokalne namirnice u kuhinji Marine Gaši           
    Cijena: 1.200,00 kn

4. 07.03.2019. – Istarski pršut kao namirnica u kreativnoj gastronomiji – chef Robert Perić
    Cijena: 1.200,00 kn

5.  11.03.2019. – Kako zadovoljiti povjerenje gosta – plavo je zdravo, jednostavna jela od plave ribe – chef David Skoko
    Cijena: 1.200,00 kn

6. 14.03.2019. – Torte u restoraterstvu i hoteljerstvu – chef Robert Perić
    Cijena: 1.000,00 kn

7. 18. i 19.03.2019. – Kako pripremiti namirnice za sezonu – chef Marijo Čepek
    Cijena: 1.800,00 kn

8. 20.03.2019. – Kreativna jela s roštilja – chef Marijo Čepek
    Cijena: 1.200,00 kn

9. 25. i 26.03.2019. – Ekološki proizvodi Istre u “Michelinovoj” kuhinji – chef Emanuelle Scarello      
    Cijena: 2.000,00 kn

10. 01.04.2019. – Oštrige i pedoći iz Limskog kanala  – chef David Skoko
    Cijena: 1.200,00 kn

11. 02.04.2019. – Neka nova jela Hrvoja Zirojevića – chef Hrvoje Zirojević
    Cijena: 1.400,00 kn

Proljetni ciklus edukacijsko – kuharskih radionica se odvija u suradnji s institucijama uključenim u projekt te koje sufinanciraju 50% iznosa ugostiteljima s područja Istarske županije:

 • Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Istarske županije,
 • Hrvatska gospodarska komora – Županijska komore Pula,
 • Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu,
 • Upravni odjel za turizam, 
 • Turistička zajednica Istarske županije

Napomene za polaznike:

 • informacije i rezervacije termina vrše se isključivo na email edukacije(at)azrri.hrili na telefon 052 351 596,
 • sve informacije se mogu pronaći na službenoj web stranici AZRRI-a ili na službenoj Facebook stranici Edukacijskog gastronomskog centra Istre,
 • kuharske radionice se odvijaju u “Edukacijskom gastronomskom centru Istre” na Gortanovom brijegu u Pazinu (na kružnom toku ispred Plodina u Pazinu nalazi se oznaka za Edukacijski centar),
 • minimalan broj kuhara po radionici je 8 a maksimalan 12,
 • ukoliko se radionica ne popuni dovoljnim brojem polaznika AZRRI će u dogovoru s ugostiteljima i kuharima promijeniti datum radionice do popunjavanja,
 • kuhar polaznik dužan je na radionicu ponijeti primjerenu kuharsku opremu,
 • početak radionica je u 9,00 h.

Edukacijski gastronomski centar Istre KEYQ

KEY Q: Ključ kvalitete istarske gastronomije

Edukacijsko gastronomski centar Istre djeluje u sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI), koji za glavni cilj ima stvoriti platformu za valorizaciju istarske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje lokalnih, poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre. Upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima restorana, konoba i hotela preduvjet je za organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda koji za krajnji cilj imaju predstavljanje kvalitete istarske gastronomije, ali i podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu kao i u vrtićima, školama i drugim institucijama u Istarskoj županiji i šire.

U cilju trajne edukacije i usavršavanja ugostiteljskog osoblja te valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, AZRRI organizira edukacijsko – kuharske radionice za kuhare i konobare u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu.

Radionice se odvijaju u proljetnom i jesenskom terminu i to ponedjeljkom, utorkom i srijedom, kako bi omogućili nesmetani rad ugostiteljskih djelatnika vikendom i tijekom ljetne sezone. Teme radionica dogovorene su s Obrtničkom komorom Istarske županije, Cehom ugostiteljstva i turizma.

Projekt edukacija odvija se uz pomoć i sufinanciranje:

 • Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Istarske županije,
 • Hrvatske gospodarske komore – Županijska komore Pula,
 • Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu,
 • Upravnog odjel za turizam,
 • Turističke zajednice Istarske županije

U nastavku donosimo neke od provedenih edukacijsko – kuharskih radionica od osnutka centra i didaktičke kuhinje:

 • Kuhinja s mesom istarskog magarca – Robert Perić
 • Tehnike rezanja i obrade tune -David Skoko
 • Kreativna gastronomija s mesom istarskog goveda – Emanuele Scarello
 • Tradicionalne tjestenine Istre – Davorka Šajina
 • Valorizacija šafrana u Istri – David Skoko
 • Kreativna radionica Danijela Đekića
 • Restoranska vegetarijanska kuhinja – Ana Ugarković
 • Ribe Jadrana s Zdravkom Tomšićem
 • Dekoracija tanjura i moderno serviranje hrane – Janez Bratovž
 • Food dizajn – tradicija i trendovi – Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović
 • Burgeri – Marijo Čepek
 • SOUS VIDE – kuhanje u vakuumu – Robert Perić
 • Svinjska polovica od A-Ž – Mate Janković

Veselimo se zajedničkoj suradnji.

Print Friendly, PDF & Email
MAX opće S